dc.contributor.advisor | Gülşen, Nurettin | |
dc.contributor.author | Sezen Aral, Semra | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T16:32:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T16:32:38Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/456523 | |
dc.description.abstract | T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HAYVAN BESLEME VE BESLENME HASTALIKLARI ANABİLİM DALI DOKTORA TEZİ KONYA-2002 Semra SEZEN ARAL Danışman Yrd.Doç.Dr. Nurettin GÜLSEN Yumurtacı Damızlık Horozlarda Farklı Düzeylerde Protein İhtiva Eden Rasyonlarla Kısıtlı Beslemenin Kuluçka Kabiliyeti Üzerine Etkisi 6. ÖZET Yumurtacı horozlarda, fertilite ve kuluçka randımanı üzerinde farklı düzeyde yem kısıtlaması ve ham protein ihtiva eden rasyonların etkisi araştırıldı. Babcock horozlar, 30-60 haftalık yaşlar arasında 9 gruba ayrıldı. Araştırma üç ham protein düzeyi (% 13, 16 ve 19) ve üç yemleme düzeyi (ad libitum, ad libitum yem tüketiminin % 80'i ve % 60' ı düzeyinde ) olacak şekilde 3x3 faktöriyel deneme düzenine göre yapıldı. Yem tüketimi, canlı ağırlık ve spermanın renk, miktar, kitle hareketi, motilite, yoğunluk ve morfolojisini ihtiva eden spermatolojik özellikleri 30, 40 ve 60 haftalık yaşlarda belirlendi. Fertilite ve kuluçka randımanı, 30, 40 ve 60 haftalık yaşlarda her bir grupta yer alan horozlardan 30 hafta süresince haftada üç kez abdominal masaj yöntemi ile alınan spermadan 0.1 mi kullanılarak haftada üç kez sun'i tohumlama uygulanan tavuklarda tespit edildi. Yem tüketimi 30 haftalık yaşta düşük ham protein ihtiva eden rasyonlarda diğer protein düzeylerine göre yüksek olmuştur (PO.001). En düşük yem tüketimi 60 haftalık yaşta % 13 ham protein ihtiva eden rasyonları tüketen grupta gözlendi. 42Canlı ağırlık 30- 60 haftalık yaşlarda %16 ham protein ihtiva eden rasyonları tüketenlerde % 13 ve 19 ham protein ihtiva eden rasyonları tüketenlere göre yüksek bulunmuştur (PO.05, PO.01). Ad libitum yem tüketen horozlarda canlı ağırlık 40- 60 haftalık yaşlarda kısıtlı yem tüketenlere göre yüksek olmuştur (PO.05, PO.01). Spermatolojik özellikler yönünden, deneme süresince (30 - 60 haftalık yaşlar arasında) kısıtlı besleme düzeylerine göre % 13, 16 ve 19 ham protein ihtiva eden rasyonlarla yemlenen horozlar arasında farklılık bulunmadı. Fertilite, ham protein düzeylerinden etkilenmedi fakat yem tüketim düzeylerinden etkilendi (PO.05). Kuluçka randımanının genel olarak 30, 40 ve 60 haftalık yaşlarda ham protein düzeylerinden etkilenmediği, ad libitum yem tüketiminin % 60'ı düzeyinde yapılan kısıtlamadan olumsuz etkilendiği belirlendi. 43 | |
dc.description.abstract | T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SA?LIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HAYVAN BESLEME VE BESLENME HASTALIKLARI ANABİLİM DALİ DOKTORA TEZİ KONYA-2002 Semra SEZEN ARAL Danışman Yrd.Doç.Dr. Nurettin GÜLSEN The Effect of Rations Containing Different Levels of Protein and Dietary Restriction on Hatchability in Laying Breeder Cooks 7. SUMMARY The effect of rations containing different levels of crude protein and dietary restriction on the quality of semen production, fertility and hatchability in layer breeder males was studied. Fourty-five Babcock layer breeder males, from 30 to 60 weeks of age, were divided into 9 group. Dietary treatment consisted of a 3 x 3 factorial design with three crude protein levels (13, 16 and 19 %) and three feeding levels (ad libitum, 80 % of ad lib, 60 % of ad lib). Body weight, feed consumption, spermatological characteristics containing semen color, semen volume, mass activity, sperm motility, sperm concentration and morphology was determined at 30, 40 and 60 weeks. Fertility and hatchability were measured at 30, 40 and 60 weeks of age on the females in each treatment that had been artificially inseminated three times weekly with 0.1 ml of semen from layer breeder males. Semen was collected via a abdominal massage three times weekly through 30 weeks. 44Low protein diets had a greater (PO.001) feed consumption than the other, protein levels diets at 30 week of age. At 60 week, the least feed consumption was observed at the group fed by the 13 % crude protein diets Body weight from 30 to 60 weeks of age fed 1 6 % crude protein diet was greater than that males fed the 13 and 19 % crude protein diets (PO.05, PO.01). At 40 and 60 weeks, males fed ad libitum had greater body weight than that males fed restricted feeding (P<0.05, PO.01). There were no differences in semen characteristics of males fed 13, 15 and 19 % crude protein diets during the period from 30 to 60 weeks. Fertility was not effected by the levels of crude protein but it was effected by the feeding levels (PO.05). It was determined which hatchability was not effected by the crude protein levels at 30, 40 and 60 weeks of age, but it was effected restricted feeding by 60 % of the feed consumed ad libitum. Layer breeder males was fed 13, 15 and 19 % crude protein on a restricted basis after 30 week of age with no adverse effects on body weight, feed consumption and semen quality. The result of this study indicated that fertility and hatchability were not affected by either low protein diets or restriction of 80 % of ad libitum feeding. 45 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Yumurtacı damızlık horozlarda farklı düzeylerde protein ihtiva eden rasyonlarla kısıtlı beslemenin kuluçka kabiliyeti üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of rations containing different levels of protein and dietary restriction on hatchability in laying breeder cooks | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 123778 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 118802 | |
dc.description.pages | 455 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |