dc.description.abstract | 7. ÖZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni (Vet) Anabilim Dalı DOKTORA TEZİ / KONYA-2004 Hüseyin DÜZGÜN Hasak Koyun Tipinin Büyüme Besi ve Karkas Özelliklerinin Akkaraman ile Karşılaştırılmalı Olarak İncelenmesi Bu araştırma, Akkaraman ve Hasak tipi kuzuların büyüme, besi ve karkas özelliklerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler, doğumdan sütten kesime kadar 30 baş Akkaraman ile 78 baş Hasak kuzusundan; besi döneminde 14 baş Akkaraman ve 15 baş Hasak erkek kuzudan; karkas özellikleri için ise her iki genotipten de 6' şar baş erkek kuzudan sağlanılmıştır. Süt emme döneminde tüm kuzulara kaliteli kuru yonca ve kuzu büyütme yemi verilmiştir. Ortalama 20 kg'dan 40 kg canlı ağırlığa kadar gurup yemlemesi şeklinde yapılan beside kuzulara, günlük 100 g/baş kuru yonca ile %15,7 Ham protein ve 2700 kcal/kg metabolik enerji içeren konsantre yem ad libitum verilmiştir. İstatistik analizlerde büyüme özellikleri için Genel Doğrusal Model (GLM), yaşama gücü için khi-kare, besi ve karkas özellikleri için ise kovaryans analizi ve bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Akkaraman ve Hasak kuzularında sırasıyla ortalama doğum ağırlığı 3.88 ve 3.90 kg; sütten kesim ağırlığı 21.0 ve 21.4 kg ve sütten kesimde (75. Gün) yaşama gücü % 90 ve 97.4; beside günlük canlı ağırlık artışı 302.4 ve 328.0 g; yemden yararlanma değerleri 4.705 ve 4.478 kg; kuyruksuz soğuk karkas ağırlığı 16.65 ve 18.85 kg; MLD alam 13.64 ve 14.53 cm2; karkasta but oram % 36.4 ve 34.4; kol oram % 18.0 ve 17.7; bel oranı % 8.5 ve 7.9; sırt oram % 8.8 ve 8.9 diğerleri oranı % 26.2 ve 28.4, yine sol kolda et oram %63.4 ve 56.8 (PO.01); yağ oram %14.8 ve 21.2 (P<0.01) kemik oranlan ise % 20.8 ve 21.4 olarak bulunmuştur. Araştırmada gerek büyüme, gerekse besi ve karkas özellikleri açısından Hasak tipi lehine beklenen düzeyde bir fark bulunmamıştır. Ancak, Hasak tipi lehinde bulunan bazı sonuçlar düşünüldüğünde, bu tipin Türkiye'de kasaplık kuzu üretiminde kuyruksuz koyuna alternatif olabileceği kanaatine varılmıştır. | |
dc.description.abstract | 8.SUMMARY S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni (Vet) Anabilim Dalı DOKTORA TEZİ / KONYA-2004 Hüseyin DÜZGÜN The Comparison of Akkaraman and Hasak Lambs in Growth Fattening and Carcass Characteristics This study was conducted to compare Hasak and Akkaraman Lambs in growth, fattening and carcass characteristics. The data of this study were obtained from 30 Akkaraman and 78 Hasak lambs from birth to weaning, and 14 Akkaraman and 15 Hasak lambs were used in fattening period. Six lambs from each genotypes were slaughtered. In suckling period, alfalfa hay and concentrate beginning diet was used to feed lambs. Then, the lambs (group feeding) were fed with a concentrate diet containing 15,7 % protein and 2700 kcal/kg ME and 100 g alfalfa hay from 20 kg body weight until they reached 40 kg body weight. Factors effecting growth lambs were calculated by General Linear Model (GLM), and analysis of covarians and t-test were used for analysing carcass characteristics and feeding in this study. A Chi Squre test was utilized to analyse survival ability. Birth weights, weaning weights, survival ability of Akkaraman and Hasak lambs were determined as 3.88 and 3.90 kg, 21 and 21.4 kg, and 90 % and 97.4, respectively. Daily live weight gain, consumption of concentrate feed per kg gain, cold without tail carcass weight, eye muscle area, in carcass percentage of leg, shoulder, loin, back, others and in left shoulder percentage of muscle, fat, bone were determined 300.6 and 330.9 g, 4.705 and 4.478,16.65 and 18.85 kg, 13.64 and 14.53 cm2, % 36.4 and 34.4, % 18.0 and 17.7, % 8.5 and 7.9, % 8.8 and 8.9, % 26.2 and 28.4, %63.4 and 56.8 (PO.01), %14.8 and 21.2 (PO.01), % 20.8 and 21.4 respectively. In the trial, there were no significantly differences in point of both growth, fattening and carcass characteristics for adventage of Hasak type. But, some adventage of these results for Hasak types suggested that Hasak can be an alternative type compared with tailess sheep in feeder lamp production in Turkey. 42 | en_US |