Show simple item record

dc.contributor.advisorKurtoğlu, Firuze
dc.contributor.authorDemirbaş, Nazli Azize
dc.date.accessioned2020-12-29T16:31:26Z
dc.date.available2020-12-29T16:31:26Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/456282
dc.description.abstract6. ÖZET T.C. S.Ü. Sağlık Biîimieri Enstitüsü Biyokimya (VET) Anabiîim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ /KONYA 2005 NAZLI AZİZE DEMİRBAŞ Kolesterol ve Sıvı Yağlı Diyetle Beslenen Ratlara Vitamin C İlavesinin Antioksidan ve Plazma Lipit Profiline Etkilerinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada; rat rasyonlarına zeytinyağı (% 5), kolesterol (% 0.5) ve vitamin C (500 mg /kg yem) ilavelerinin plazma MDA, total kolesterol, HDL-LDL kolesterol ve trigiliserit, eritrosit GSH, karaciğer ve beyin dokusu MDA ve GSH konsantrasyonlarına etkileri araştırılmıştır. Araştırmada 6 aylık, canlı ağırlıkları birbirine yakın, toplam 50 adet Sprague-Dawley erkek rat kullanıldı. Bu hayvanlar herbirinde 10 adet rat içeren 5 gruba ayrıldı. Denemeye başlamadan önce bütün hayvanlar tartılarak canlı ağırlıkları tespit edildi ve canlı ağırlıkları birbirine yakın olacak şekilde gruplara dağıtıldı. Araştırma 60 gün sürdü. Araştırma Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Deney Hayvanları Ünitesi'nde yürütüldü. Çalışmada kontrol (l.grup), kolesterol (2.grup), zeytinyağı (3. grup), kolesterol + vitamin C (4.grup), zeytinyağı + vitamin C (5.grup) grupları oluşturuldu. Deneme sonunda kardiyak punksiyonla alman kan örneklerinden plazma, serum ve eritrosit süspansiyonları elde edilerek plazma MDA, kolesterol, HDL-LDL kolesterol kolesterol, trigliserit, eritrosit GSH, ile karaciğer ve beyin MDA, GSH ölçümleri yapıldı. 38Ratlarda deneysel olarak yürütülen bu çalışmada zeytinyağı ve kolesterol ilaveleri kan lipid profilinde belirgin farklılıklar ortaya çıkarmış, zeytinyağı verilen grupta iyi huylu kolesterol (HDL) düzeyleri yükselmiş ve LDL kolesterol düzeyleri kolesterol grubuna oranla belirgin düşüş göstermiştir. Vitamin C katkısı ile bu düşüş daha da belirgin olarak ortaya çıkmıştır. Plazma MDA değerleri de lipid peroksidasyonunun en yüksek zeytinyağı grubunda şekillendiğini göstermektedir. Beyin MDA değerlerinin plazma MDA ile uyumlu şekilde zeytinyağı grubunda en yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, ratlarda yürütülen bu çalışmada, vitamin C uygulamasının özellikle doymamış yağ asitlerinin lipid peroksidasyonuna duyarlılıklarını azaltabileceği ve kan lipid profiline düzenleyici etkilerinin olabileceği kanısına varılmıştır. 39
dc.description.abstract7. SUMMARY To Evaluate the Effects of Vitamin C Supplementation on the Antioxidant and Plasma Lipid Contents of Rats Fed Cholesterol and Liquid Oil In this study, the effects of supplementation of cholesterol and vitamin C (250 mg/kg feed) on the erytrocyte GSH, plasma MDA, total cholesterol, HDL-LDL cholesterol and triglyceride concentrations, brain and liver malondialdehyde (MDA), glutatione (GSH) levels of rats were investigated. In this trial, a total of 50 Sprague-Dawley male rats which have 6 months, in equal of body weight were used. During the experiment, these animals fed with standart ration as ad libitum. Animals were housed in S.Ü. Veterinary Faculty Experimental Animals Unit. Experimental period was lasted at 60. day. There were five experimental groups in this study as following; 1. Control, 2. Cholesterol (% 0.5), 3. Olive oil (% 5), 4. Cholesterol plus vitamin C (500 mg/kg), 5. Olive oil plus vitamin C (500 mg/kg). At the end of the experiment, blood samples were taken by cardiac puncture and erytrocyte GSH, plasma MDA, cholesterol, HDL-LDL cholesterol, triglyceride and also GSH and MDA concentrations in brain and liver tissue of rats were determined. Supplementation of olive oil and cholesterol into rat diets made significant differences in lipid parameters, also HDL cholesterol levels were increased in olive oil group and LDL cholesterol was lower than the cholesterol fed group. Moreover, these decrease in LDL and triglyceride levels were more significant with plus vitamin C supplementation. The high plasma MDA levels have shown that lipid peroxidation was highly occurred in olive oil added group and also the highest brain MDA levels was determined in olive oil fed group. As a result, the findings of the presenting study suggest that vitamin C addition may decrease the sensitivities of unsaturated fatty acids against to oxidation. It was also observed that blood lipid parameters were regulated by vitamin C supplementation in rats. 40en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleKolestrol ve sıvı yağlı diyetle beslenen ratlara vitamin C ilavesinin antioksidan ve plazma lipid profiline etkilerinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeTo evaluate the effects of vitamin C supplementation on the antioxidation and plasma lipid contents of rats fed cholestrol and olive oil
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid182726
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid163790
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess