Show simple item record

dc.contributor.advisorNizamlıoğlu, Mustafa
dc.contributor.authorBoyali, Ekrem
dc.date.accessioned2020-12-29T16:28:04Z
dc.date.available2020-12-29T16:28:04Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/455612
dc.description.abstractBu çalışmada akut taekwondo egzersizi yaptırılan sporcularda, E vitamini uygulamasının lipit peroksidasyonu, bazı antioksidan enzimleri ile laktat düzeylerini nasıl etkilediği araştırılmışdır.Çalışma yaş ortalamaları 21.66 ± 1.20 yıl ve vücut ağırlığı ortalamaları 72.50 ±8.17 kg olan 24 adet sağlıklı ve elit seviyede taekwondo sporu yapan erkek sporcular üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma protokolü aynı fakültenin etik kurulu tarafından onaylandı.Çalışmada denekler eşit sayıda 2 gruba ayrıldı.E vitamini Grubu (Grup 1): 4 hafta süreyle E vitamini (300 mg D-alfa-tokoferol acetat), (1200 IU dl-alfa-tokoferol) uygulanacak ve haftada bir kez yorgunluk oluşuncaya kadar akut Taekwondo egzersizi yaptırılan grup.Kontrol Grubu (Grup 2): ): 4 hafta süreyle haftada bir kez yorgunluk oluşuncaya kadar akut taekwondo egzersizi yaptırılan kontrol grubu.Taekwondo egzersizleri dört hafta süreyle haftada bir kez yorgunluk oluşuncaya kadar akut egzersizler şeklinde yapıldı. Dört hafta süren uygulamalarda deneklerden uygulamanın başında ve sonunda antrenman öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez alınan kan örneklerinde Glutatyon (GSH), Glutatyon peroksidaz (GSH-px), Katalaz (CAT), Süperoksit dismutaz (SOD), Nitrokoksit (NO) ve Malondialdehit (MDA) düzeyleri ile plazma laktat (LAC) düzeyleri tayin edildi.Çalışmada en yüksek MDA düzeyi 2. gruptaki 4. ölçümde elde edilirken (P<0.05), en düşük MDA düzeyi 1. gruptaki 3. ölçümde elde edilmiştir (P<0.05). En yüksek GSH düzeyi 2. gruptaki 4. ölçümde edilirken (P<0.05), en düşük GSH düzeyi 2. grup 1. ölçümde elde edilmiştir(P<0.05). En yüksek GPx düzeyi 2. gruptaki 2. ölçümde elde edilirken (P<0.05), en düşük GPx düzeyi 1. grubtaki 1. ölçümde elde edilmiştir (P<0.05). En yüksek NO düzeyi 2. gruptaki 2. olçümde elde edilirken (P<0.05), endüşük NO düzeyi 1. gruptaki 3. ölçümde elde edilmiştir (P<0.05). En yüksek CAT düzeyi 1. gruptaki 2. ölçümde elde edilirken (P<0.05), en düşük CAT düzeyi 1. gruptaki 3. ölçümde elde edilmiştir (P<0.05). En yüksek LAC düzeyi 1. gruptaki 2. ölçümde elde edilirken (P<0.05), endüşük LAC düzeyi ise 1. gruptaki 3.ölçümde elde edilmiştir (P<0.05).Sonuç olarak, E vitamini uygulamasının akut taekwondo egzersizi sırasındaki antioksidan aktiviteyi artırarak, serbest radikal oluşumunu önlediği, yine E vitamini uygulamasının laktat düzeylerinde baskılanmaya yol açarak, yorgunluğu geciktirdiği belirlenmiştir. Bu bağlamda uygun dozda E vitamini uygulamasının sporcu sağlığı ve performansı yönünden faydalı olabileceği kanaatine varılmıştır.
dc.description.abstractIn the present study, the effects of vitamin E application on lipid peroxidation,some antioksidant enzyms and lactate levels in the athletes who were made take taekwondo exercise were investigated.The study was carried out on 24 healthy male athletes who perform the sport of taekwondo at elite level with an average age of 21.66 ± 1.20 years and an average body weight of 72.50 ±8.17 kg.In the study, the subjects were divided into two groups.Vitamin E Group (Group 1) was the group the members of which, for a period of 4 weeks, were applied (administered) vitamin E (300 mg D-alpha-tocopherol acetate, 1200 IU dl-alpha-tocopherol) and were made take acute taekwondo exercise once a week until the point of exhaustion.Control Group (Group 2) was the control group the members of which were made take acute taekwondo exercise, once a week for a period of 4 weeks, until the point of exhaustion.The subjects were made take taekwondo exercise, in the form of acute exercises, once a week for a period of four weeks until the point of exhaustion. In the applications which lasted for four weeks, the Glutathione (GSH), Glutathione peroxitase (GSH-Px), Superoxide dismutase (SOD), Catalase (CAT), Nitric Oxide (NO) and Malondialdehyde (MDA) levels and plasma lactate (LAC) levels of the subjects were determined by means of the blood samples taken from them twice, the first being before and the second after the training.While the highest MDA level in the study was obtained in the 4th measurement of the 2nd Group (P<0.05), the lowest MDA level was obtained in the 3rd measurement of the 1st Group (P<0.05). While the highest GPx level was obtained in the 2nd measurement in the 2nd Group (P<0.05), the lowest GPx level was obtained in the 1st measurement of the 1st Group (P<0.05). The highest NO level was obtained in the 2nd measurement of the 2nd Group (P<0.05), and the lowest NO level was obtained in the 3rd measurement of the 1st Group (P<0.05). While the highest level of CAT was obtained in the 2nd measurement of the 1st Group (P<0.05), the lowest CAT level was obtained in the 3rd measurement in the 1st Group (P<0.05). While the highest level of LAC was obtained in the 2nd measurement of the 1st Group (P<0.05), the lowest LAC level was obtained in the 3rd measurement in the 1st Group (P<0.05).Consequently, it was determined that vitamin E application may increase antioxidant activity during acute taekwondo exercise, thus preventing the formation of free radicals, and delays fatigue by inhibiting lactate levels. In this context, it was considered that application of proper amounts of vitamin E can be beneficial in terms of the health and performance of athletes.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleE vitamini uygulamasının akut taekwondo egzersizinde lipit peroksidasyonu, antioksidan enzimler ve laktat düzeylerine etkileri
dc.title.alternativeLipid peroxidation of vitamin E application in acute taekwondo exercise,its effects on antioksidant enzymes and lactate levels
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmExercise
dc.subject.ytmAntioxidant enzymes
dc.subject.ytmLactates
dc.subject.ytmVitamin E
dc.identifier.yokid355008
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid243333
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess