Show simple item record

dc.contributor.advisorErden, Fatma Füsun
dc.contributor.authorEren, Gülşah
dc.date.accessioned2020-12-03T12:37:00Z
dc.date.available2020-12-03T12:37:00Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/45551
dc.description.abstractBu araştırmada, Kütahya İli Simav İlçesinde örtü altı domates yetiştiriciliği yapan işletmelerde jeotermal enerji kullanımının üretim maliyetlerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında, işletmeler soğuk seralar, jeotermal topraklı ve jeotermal topraksız seralar olmak üzere üç gruba ayrılarak incelenmiştir. Her grup için anket uygulanacak işletmelerin belirlenmesinde tam sayım yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiki analizinde Ki-kare testi, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, Mann Whitney U testi kullanılmıştır.İncelenen örtü altı işletmelerde domates üretiminde jeotermal topraklı ve topraksız seralarda jeotermal enerjiyle seraların ısıtılması yoluyla kış aylarında da üretim yapılması nedeniyle yılda 2 dönem üretim yapılmaktayken, soğuk seralarda kışın ısıtma sistemi bulunmaması nedeniyle tek dönem üretim yapılmaktadır. Jeotermal topraklı ve topraksız seralarda yılda iki dönem üretim yapılması nedeniyle soğuk seralara kıyasla yıllık domates verim miktarında yaklaşık iki kat fark bulunmaktadır. Jeotermal topraklı seralarda domatesin yıllık ortalama verim miktarı 21,16 kg/da ve jeotermal topraksız seralarda 22,26 kg/da iken, soğuk seralarda ortalama verim miktarı 12,51 kg/da'dır. Jeotermal topraklı seralarda tek dönem domatesin ortalama verim miktarı ise 15,90 kg/da ve jeotermal topraksız seralarda 15,81 kg/da'dır. Sera tipleri itibariyle tek dönem üretim masrafları toplamı ise, soğuk seralarda 11.260,10 TL/da, jeotermal topraklı seralarda 13.098,47 TL/da ve jeotermal topraksız seralarda 19.144,50 TL/da'dır.İncelenen örtü altı işletmelerde sera tiplerine göre tek dönemlik ortalama domates üretim maliyetini karşılaştırdığımızda jeotermal topraklı seralarda birim domates maliyetinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Buna göre soğuk seralarda ortalama domates maliyeti 0,89 TL/kg iken, jeotermal topraklı seralarda 0,82 TL/kg ve jeotermal topraksız seralarda 1,20 TL/kg'dır.
dc.description.abstractIn this study, the province of Kütahya Simav in greenhouse tomato cultivation, production costs in effect the enterprises the use of geothermal energy is determined. Within the scope of there search, enterprises were evaluated in cold greenhouses, geothermal grounded and geothermal ungrounded greenhouses in three groups. The survey foreach group to be applied to the operator in the identification of full counting method was used. Statistical analysis of obtained data, the Chi-square test, Multiple Linear Regression Analysis, Mann-Whitney u test were used.Examined green house enterprises production of tomatoes in geothermal grounded and ungrounded greenhouse heating with geothermal energy in greenhouses through to year 2 period in winter production is being made while performing, in cold greenhouses only period because of the lack of heating system in winter. This difference between the greenhouse types in tomato production the amount of the annual tomato yield due to the difference of about two times. The amount of the average annual yield of tomato in geothermal grounded greenhouses 21.16 kg/da and geothermal ungrounded greenhouses 22.26 kg/da, whereas the amount of the average yield in the cold greenhouse 12.51 kg/da. The average yield of single period tomatoes in geothermal grounded greenhouses is 15,90 kg / da and 15,81 kg / da in geothermal ungrounded greenhouses. The sum of single period production costs in terms of greenhouse types is 11,260,10 TL / da in cold greenhouses, 13,098,47 TL / da in geothermal grounded greenhouses and 19,144,50 TL / da in geothermal ungrounded greenhouses.When we compare the single-season average tomato production cost with the greenhouse types in the underground plants examined, the unit cost of tomatoes was found to be lower in the geothermal grounded greenhouses.This means that the average cost of tomatoes in cold green houses 0,89 TL/kg, while geothermal grounded greenhouses 0,82 TL/kg and geothermal ungrounded greenhouses 1,20 TL/kg.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÖrtüaltı domates yetiştiriciliğinde jeotermal enerji kaynaklarının kullanımının üretim maliyetlerine etkisinin karşılaştırmalı analizi
dc.title.alternativeComparative analysis of the effects on production cost of the use geothermal energy in greenhouse tomato production
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarım Ekonomisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmGeothermal energy
dc.subject.ytmRenewable energy resources
dc.subject.ytmUnit costs
dc.identifier.yokid10163133
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid489299
dc.description.pages219
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess