Tüketime hazır gıdaların listerıa spp. varlığı bakımından taranması
dc.contributor.advisor | Şanlıbaba, Pınar | |
dc.contributor.author | Çakmak, Gürcü Aybige | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T12:36:09Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T12:36:09Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2019-07-31 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/45446 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Ankara'daki farklı işletmelerden temin edilen toplam 134 adet tüketime hazır gıdanın Listeria varlığı bakımından taranması amaçlanmıştır. Çalışmada ISO 11290-1 protokolü takip edilmiştir. Gram (+), Katalaz (+), Oksidaz (-) ve hareketlilik (+) sonuç veren 35 izolatın, tür düzeyinde biyokimyasal olarak tanımlamasında API® Listeria test kiti kullanılmıştır. İzolatların moleküler tanımlanmasında ise 16S rRNA DNA dizi analizi uygulanmıştır. 16S rRNA DNA dizi analizine göre; 35 izolattan 18'i Listeria monocytogenes, 14'ü Listeria innocua, 2'si Listeria welshimeri ve 1'i ise Listeria grayi olarak tanımlanmıştır. 18 L. monocytogenes suşunda patojeniteden sorumlu hlyA virülans gen varlığı araştırılmış ve 15 suşun bu gen bölgesini içerdiği saptanmıştır. 3 L. monocytogenes suşunun ise hlyA gen bölgesini içermediği belirlenmiş ve bu suşlar atipik L. monocytogenes olarak adlandırılmıştır. Çalışmamızda L. monocytogenes varlığı bakımından en riskli gıdalar; Arnavut ciğeri (%34,78), Köfte ekmek (%29,42) ve tavuk döner (%25) olarak belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, it was aimed to screen a total of 134 ready-to-eat foods from different markets in Ankara for Listeria spp. presence. ISO 11290-1 protocol was followed in the study. API®Listeria test kit was used to species-level identification of 35 isolates showed Gram (+), catalase (+), oxidase (-) and mobility (+). For molecular identification of isolates, 16S rRNA DNA sequence analysis was performed. According to 16S rRNA DNA sequence analysis; 35 isolates were identified as Listeria monocytogenes, 14 as Listeria innocua, 2 as Listeria welshimeri and 1 as Listeria grayi. The presence of hylA virulence gene responsible for pathogenicity was investigated in the 18 L. monocytogenes strains and it was determined that 15 strains contained this gene region. 3 L. monocytogenes strains did not contain the hlyA gene region and these strains were named as atypical L. monocytogenes. In our study, the most risky foods in terms of presence of L. monocytogenes were; Fried liver (34.78%), meatball bread (29.42%) and chicken doner (25%). | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Tüketime hazır gıdaların listerıa spp. varlığı bakımından taranması | |
dc.title.alternative | An investigation on the presence of listeria spp. in ready to eat food | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-07-31 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Listeria | |
dc.subject.ytm | Bacterial isolation | |
dc.identifier.yokid | 10158537 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 467497 | |
dc.description.pages | 98 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |