Show simple item record

dc.contributor.advisorSevimay, Cafer Sırrı
dc.contributor.authorÖzkan, Uğur
dc.date.accessioned2020-12-03T12:35:30Z
dc.date.available2020-12-03T12:35:30Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-05-29
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/45348
dc.description.abstractBu araştırma Anadolu üçgülü (Trifolium resupinatum L.) ve İtalyan çimi(lolium multiflorum Lam)'nin farklı karışım oranları ve ekim yöntemlerinin yem verimi ve yem kalitesi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümü deneme tarlalarında 2015-2016 yıllarında yürütülmüştür. Araştırma, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Ana parsellere farklı ekim yöntemleri (aynı sıraya (E1), ayrı sıralara (E2), dik sıralara (E3) ve serpme (E4) ekim yöntemi), alt parsellere ise farklı karışım oranları (yalın olarak Anadolu üçgülü ve İtalyan çimi, karışım olarak % 25 Anadolu üçgülü +% 75 İtalyan çimi (K1), % 50 Anadolu üçgülü + % 50 İtalyan çimi (K2) ve % 75 Anadolu üçgülü +% 25 İtalyan çimi (K3) uygulanmıştır. Araştırmada; doğal bitki boyu, botanik kompozisyon, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, kuru madde oranı, kuru madde verimi, ham protein oranı, ham protein verimi ve alan eşdeğerlik oranı incelenen parametrelerdir.Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında yalın olarak ekilen Anadolu üçgülü ve dik sıralara (E3) ekim yöntemi Ankara koşullarında en üstün uygulama olmuştur. Bununla birlikte; otlatma amacıyla değerlendirilmesi düşünüldüğünde ise % 75 Anadolu üçgülü + % 25 İtalyan çimi (K3) karışımının dik sıralara ekilmesi uygun bulunmuştur.
dc.description.abstractThis study has been conducted at the experimental area of the Ankara University Agriculture Faculty Field Crops Department, to investigate the effects of different mixture rates of and sowing methods on forage yields and quality of Anatolian clover (Trifolium resupinatum L.) and Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam) under Ankara conditions in 2015-2016 growing years.Field trials were carried out in the complete randomized split plots design with three replications. As main plots, four sowing methods (mixtures in same rows (E1), alternate rows (E2), perpendicular rows (E3) and broadcast seeding (E4)) and the five mixture ratios (sole Anatolian clover and sole Italian ryegrass, as a mixture (K1) % 25 Anatolian clover +% 75 Italian ryegrass, (K2) % 50 Anatolian clover + % 50 Italian ryegrass and (K3) % 75 Anatolian clover +% 25 Italian ryegrass) were applied as sub-plots. In this research; plant height, botanical compositions, herbage yield, dry matter ratio, dry matter yield yield, crude protein ratio, crude protein yield and land equivalent ratio (LER)'s were investigated.In the light of the research results, sole Anatolian clover and sowing method in the perpendicular rows (E3) were the outstanding application on Ankara conditions. Additionally; when it is considered to be grazing purposes, a mixture of % 75 Anatolian clover + % 25 Italian ryegrass (K3) and perpendicular rows (E3) was found a suitable.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAnkara koşullarında Anadolu üçgülü (Trifolium resupinatum L.) ve İtalyan çimi (Lolium multiflorum lam)`nin farklı karışım oranları ve ekim yöntemlerinin yem özelliklerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of different mixture rates and sowing methods on forage characteristics of Anatolian clover (trifolium resupinatum L.) and İtalian ryegrass (Lolium multiflorum lam) under Ankara conditions
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-05-29
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMixture rates
dc.subject.ytmSowing method
dc.subject.ytmFeed yield
dc.subject.ytmAnatolian clover
dc.subject.ytmItalian ryegrass
dc.identifier.yokid10148687
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid467431
dc.description.pages197
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess