Show simple item record

dc.contributor.advisorAkman, Mehmet
dc.contributor.authorKorkmaz, Abdurrahman
dc.date.accessioned2020-12-29T14:58:43Z
dc.date.available2020-12-29T14:58:43Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/447900
dc.description.abstractGünümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite, genel anlamda bedende yağlı kütlenin, yağsız kütleye oranla aşırı derecede artması ve boy uzunluğunun, vücut ağırlığı ile kıyaslandığında vücut ağırlığının istenen kriterlerin üzerinde olması durumudur.Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu ilk ergenlik döneminde, yeterli ve dengeli beslenme ileriki dönemlerde ortaya çıkması muhtemel şişmanlık sorununun önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Düzensiz ve yetersiz beslenme, yanlış gıda seçimi, yanlış beslenme alışkanlığı ve benzeri nedenler, ileri yaşlarda kalıcı obezitenin oluşmasında oldukça kuvvetli nedenlerdendir. Bu araştırma ile Kocaeli ili Gebze ilçesinde öğrenim gören 12-16 yaş grubu öğrencilerde obezite sıklığının belirlenmesi ve beslenme alışkanlığı ile ilişkilendirilmesi suretiyle koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerine katkıda bulunmak dolayısı ile yaşam kalitesini ve süresini arttırmak hedeflenmiştir.Çalışma, Gebze Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 7 ilköğretim okulunda yapılmış ve 535 öğrenci ile çalışılmıştır. Obezite sıklığını tespit etmek amacıyla öğrencilere kendileri ve aileleri ile ilgili sorular sorulmuş, elde edilen veriler analiz edilmiştir.Çalışma sonucunda 50 öğrenciye karşılık gelen %9,3 oranda obez öğrenci tespit edilmiştir. Obez olduğu saptanan öğrencilerle ilgili; cinsiyet, ailede obezite ve süreğen bir hastalığın varlığı, sportif ve gündelik aktiviteler (oturarak ve uyuyarak geçirilen süre), kahvaltı tüketimleri, yağlı, tuzlu, şekerli besinleri, meyve-sebze, kuru baklagil ve tahıl türevi gibi besinleri tüketmeleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Kardeş sayısı, ailedeki birey sayısı, ailenin gelir durumu, öğrencinin süregelen hastalığı, okul başarısı, kafeinli gıdaları tüketmeleri, ?fast-food? tabir edilen gıdaları tüketmeleri, kırmızı et ve türevleri tüketmeleri aralarında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.Anahtar Kelimeler: obez, obezite, beden kitle indeksi, okul çocukları.
dc.description.abstractNowadays, obesity which is one of the most important health problems of the developed and the developing countries , is in a common definition extremely increasing of the adipose mass in comparisan with the fat free mass in body and the situation of the height?s over wanted criterias when the height compared to the weight.In the first puberty period in which the growth and the growing progress is high, adequate and well-balanced nourishment is very important to prevent the possible obesity problems that may ocure in future. Disorganised and defective nourishment, mistaken food choice, mistaken nourihment habit and these kind of reasons are the strong reasons of permanent the obesity in the further ages. By this case, to determine the obesity frequency of the students who are at the ages of 12-16 and study in Gebze in the city of Kocaeli, and contribute to the protecting and remedial health services by relating to the nourishment habit and so to increase the life quality and lenght, is aimed.This case was studied by 535 students in 7 primary schools which are belong to The National Education Management of Gebze. To define the obesity frequency the sudents were asked the questions about them and their families and the gathered info was examined.At the result of the observation belonging to 50 students 9.3% of obesity is determined. Related to the students which are determined as obes; sexualty, obesity and a chronic illnesses, sportive and daily activeies (duration passing by sleeping and sitting) having breakfast, salty, oily, sweet food, fruit and vegatable, pulses and grain consumption is avaluated as statistically meaning full. Any statistically meaning full correlation between obesity and issue of children and family members, family in come, chronic illnesses of the students, consumptionmof the drinks with cafein, consumption of meat and junk food isn?t determined.Key Words: obes, obesity, body mass index, schoolchildren.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleKocaeli ili Gebze ilçesindeki ilköğretim II. basamak (6?7?8. sınıflar) öğrencilerinde obezite sıklığı ve beslenme davranışları
dc.title.alternativeThe obesity frequency of the students which are in the 6.- 7. and 8. level classes of a primary school in the Gebze town of Kocaeli
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBody measurements
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmBody mass index
dc.identifier.yokid324215
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid218793
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineBeslenme Eğitimi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess