Show simple item record

dc.contributor.advisorAktaş, Nazan
dc.contributor.authorAslan, Hasan
dc.date.accessioned2020-12-29T14:48:26Z
dc.date.available2020-12-29T14:48:26Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/446432
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı, gastronomi turizminin turizm eğitim programlarındaki yeri ve öneminin belirlenmesidir. Araştırma'da Selçuk Üniversitesine bağlı turizm eğitimi veren önlisans programlarında okutulan gastronomi içerikli derslerin çeşitli özellikler açısından durumu incelenmiştir. Araştırma'da ayrıca bu programlara devam eden öğrenciler arasından rasgele örneklem yöntemi ile seçilen 298 öğrenci üzerinde genel tarama modeli uygulanarak öğrencilerin gastronomi turizmine ilişkin bilgi düzeyleri ve tutumları anket formu aracılığıyla toplanmıştır.Araştırma bulgularına göre, gastronomi içerikli dersler Ağırlama Hizmetleri programında 12 ile 29 kredi arasında okutulurken Turizm ve Seyahat Hizmetleri programında 2 kredi olarak okutulduğu belirlenmiştir. Turist rehberliği programında ise gastronomi içerikli derslerin yer almadığı saptanmıştır. Öğrencilerin, gastronomi turizmine ilişkin sorulardan aldıkları toplam puan ortalaması 50,43±0,38 olarak bulunmuştur. Türk Mutfağının markalaşması ve gastronomi turizminde etkin olarak yer alması ile ilgili Sorulardan kız öğrencilerin aldıkları puanın (40,43±0.88), erkek öğrencilerin puanından (43,38±1,13) düşük olduğu belirlenmiştir( t=2.05, p<0.05).Araştırmada, öğrencilerin gastronomi turizmine ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarının geliştirilmesi, turizm eğitimi verilen programlarda gastronomi içerikli derslerin artırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Turizm alanında eğitim alan öğrenciler başta olmak üzere tüm meslek çalışanlarının gastronomi turizmi konusunda eğitim almaları gastronomi turizminin geleceğine katkı sağlayacaktır. Bu eğitimin etkinliğinin artırılması için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Üniversiteler ve TÜRSAB başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruşların işbirliği içinde olmaları oldukça önemlidir.
dc.description.abstractThe objective of this study is to determine the place and importance of gastronomy tourism among the education programs. In this study, the situation of courses that are lectured in Tourism Education of Associate Degree Programs in Seljuk University has been examined regarding various features. Also, general scanning model has been applied to 298 students who are selected randomly among the students of those programs and the knowledge level and attitudes of students about gastronomy tourism was gathered through inquiry form.In accordance with research findings, it was determined that the courses including gastronomy context are lectured in Entertainment Services Program between 12 and 29 credit but it is lectured as 2 credits in Tourism and Travel Services Program. It was determined that the courses including gastronomy context are not lectured in Tourist Guidance Program. The total mean of the students from the questions about gastronomy tourism was found as 50,43±0,38. It was determined that the mean of female students (40,43±0.88) is lower than male students? mean (43,38±1,13) at the questions about brandization of Turkish Cuisine and including efficiently in the gastronomy tourism (t=2.05, p<0.05).In the study, it has been concluded that the courses including gastronomy tourism in the Tourism Education Programs should be increased; knowledge, attitude and behaviors of the students about the gastronomy tourism should be developed. Primarily the students that are educated in tourism field, training of all profession personnel about gastronomy tourism will provide contribution to future of gastronomy tourism. The cooperation with Ministry of Culture and Tourism, Universities and Association of Turkish Travel Agencies all concern institution and foundations is very important to increase the efficiency of this education.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleGastronomi turizminin turizm eğitimi programlarındaki yeri ve önemi ?bir uygulama-
dc.title.alternativeThe place and importance of gastronomy tourism in the tourism education programs - an application-
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmKitchen
dc.subject.ytmTourism
dc.subject.ytmTourism species
dc.subject.ytmEducation
dc.subject.ytmTourism education
dc.subject.ytmFood culture
dc.subject.ytmCatering sector
dc.subject.ytmGastronomy
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.identifier.yokid387098
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid279104
dc.description.pages140
dc.publisher.disciplineBeslenme Eğitimi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess