Show simple item record

dc.contributor.advisorAkman, Mehmet
dc.contributor.authorTutumlu, Şeyma
dc.date.accessioned2020-12-29T14:46:08Z
dc.date.available2020-12-29T14:46:08Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/445988
dc.description.abstractBu araştırmanın asıl amacı, süt ve süt ürünlerinin insan vücudundaki biyoyararlılığını arttırmak ve kişide laktoz intoleransı oluşma durumunda sağlık açısından ortaya çıkabilecek olumsuzluklar hakkında alınabilecek önlemler konusunda önerilerde bulunarak bilime katkı sağlamaktır.Araştırma, 2009-2010 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde, Karaman İli sınırları içerisinde yer alan ve tesadüfî seçilen beş ilköğretim okulunda yapılmış, yine tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 1000 öğrenciyle yürütülmüş, tarama modelinde kesitsel bir çalışmadır. Araştırma sonucu elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Science) 17.0 paket yazılımı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin gerektiği durumlarda frekans ve yüzde şeklinde parametrik analizleri yapılmıştır. Non-parametrik değerlendirmede khi kare (?2) analizi kullanılmıştır.Sonuç olarak, kız öğrencilerin %34,5'inin, erkek öğrencilerin ise, %31,0'inin her gün sütü tükettiği, öğrencilerin %50,6'sının laktoz intoleransından şikâyetçi olduğu, laktoz intoleransından kesin olarak emin olduğunu söyleyen kesimin ise %1,5 ile sınırlı kaldığı ortaya çıkmıştır.Bu durumda özellikle ebeveynlerin çocuklarının anne sütü almalarından itibaren belli bir yaşa kadar çok iyi gözlem yapmaları, onların süt ve ürünlerinden tiksinmelerine sebep olabilecek durumları ve laktoz intoleransıyla ilgili belirtileri takip etmeleri gerekmektedir.ANAHTAR KELİMELER: Laktoz intoleransı, laktoz sindirim güçlüğü, süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlığı.
dc.description.abstractThe major purpose of this study is to contribute to science by increasing the bioavailabilities of milk and dairy products in human body and to make some recommendations about precautions that can be taken against potential health risks in case of an intolerance for lactose.The research was carried out in five randomly selected primary schools in Karaman in the spring term of 2009-2010 academic year; it was a cross-sectional survey study conducted with 1000 participants who were randomly chosen. The data gained from the study were examined by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 17.0. The data gained were parametrically analyzed for frequencies whenever necessary. In the non-parametric analysis, chi-square (?2) test was used.As a result, the research indicated that 34,5 % of female and 31,0 % of male students consumed milk every day and that more than half of them (%50,6) did not suffer from lactose intolerance and the percentage of the students who were certain about their intolerance for lactose was limited to 1,5.In this case, it is essential that especially parents should observe their children starting with the time when they start to be breast-fed until a certain age, and they should follow the cases which might cause children to detest milk and dairy products, and the symptoms of lactose intolearance.KEY WORDS: Lactose intolerance, Lactose digestion difficulties, milk and dairy products consumption habits.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectGastroenterolojitr_TR
dc.subjectGastroenterologyen_US
dc.title10-15 yaş aralığındaki ilköğretim öğrencilerinde süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlığı,laktoz sindirim güçlüğü ve intoleransı üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research on `milk and dairy products consumption habits, lactose digestion difficulties(lactose indigestion) and lactose intolerance in primary school students between the ages of 10?15?
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmLactose intolerance
dc.subject.ytmMilk products
dc.subject.ytmConsumption
dc.subject.ytmConsumption habits
dc.subject.ytmDigestion
dc.subject.ytmLactose
dc.subject.ytmMilk
dc.identifier.yokid404111
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid306509
dc.description.pages85
dc.publisher.disciplineBeslenme Eğitimi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess