Nazlı üreme gösteren bazı hastalık etkeni bakterilerin üretilme ve saklanma koşullarının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Bingöl, Recep | |
dc.contributor.author | Alpay, Şengül | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T14:09:44Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T14:09:44Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/439410 | |
dc.description.abstract | 7 ÖZET Ekim 1993 ile Ağustos 1994 arası 11 aylık periyotta yapılan çalışmada üç farklı grupta toplam 207 bireyin boğaz ve nazofarinks sürüntülerinden N.meningitidis, H.influenzae, S.pyogenes ve S.pneumoniae izole edilerek en uygun üreme ortamının ve farklı saklanma koşullarındaki canlı kalma sürelerinin tespiti amaçlandı. Yapılan çalışmada N.meningitidis hiç bir grupta izole edilemedi. 0-13 yaşlarım oluşturan 1. grupta H.influenzae %44.5, S.pyogenes %11.2, S.pneumoniae %74.1,18-25 yaşlan arasında olan 2. grupta H.influenzae %8.28, S.pyogenes %26.32, S.pneumoniae %78.95, 60-85 yaş arasında olan 3. grupta ise sırasıyla bu oranlar %4.25, %12.8 ve %65.96 olarak izole edildi. N.meningitidis izole edilemediğinden bunun dışında izole edilen diğer suşlann değişik besiyerlerindeki ideal üreme özellikleri incelendi ve H.influenzae için en ideal üretim besiyeri olarak GC agar, S.pyogenes ve S.pneumoniae için en uygun besiyerinin TSA besiyeri olduğu belirlendi. Suşlann canlı kalma süreleri oda ısısında TM, +4° C, -20° C ve -70° C de HTM, TSBG, ES ve YSS solüsyonlan içinde 15 gün ile 6 ay arasında değişen sürelerde canlılıklarını sürdürüp sürdüremedikleri araştırıldı. Araştırdığımız bakteriler açısından -70° C de ES ve YSS içinde saklamanın en iyi yöntem olduğu sonucuna varıldı. | |
dc.description.abstract | 8 SUMMARY N. meningitidis, H. influenzae, S.pyogenes and S.pneumoniae microorganisms were looked for in a total of 207 throat and nasopharyngeal swaps from three different age groups, and were, subsequently, tested for stability at different storage conditions using various growth media. In 0-13, 18-25 and 60-85 years of the age groups, H.influenzae were isolated in a ratio of 44.5, 8.28, 4.25 per cent, respectivley. The percentages of isolation rates for S.pyogenes and S.pneumoniae in the above age groups were respectively 1 1.2, 26.32,12.8 percent and 74.1, 78.95, 65.96 per cent. N. meningitidis was isolated in none of the samples. Except for N. meningitidis, the best growth and storage conditions for the isolated strains were investigated using various growth media. While GC agar was found as an ideal growth medium for H.influenzae, TSA medium was the best choise for growing S.pyogenes and S.pneumoniae. The isolated strains prepared in HTM, TSBG, ES and YSS solutions were subjected to different cold temperatures (+4°C, -20°C and -70°C) and resuscitated after a period of time varying from weeks to months to asses their liabilty. The results indicated that H.influenzae, S.pyogenes and S.pneumoniae were best stored in ES and YSS solutions at -70°C. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Nazlı üreme gösteren bazı hastalık etkeni bakterilerin üretilme ve saklanma koşullarının belirlenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Pharynx | |
dc.subject.ytm | Neisseria meningitidis | |
dc.subject.ytm | Streptococcus pyogenes | |
dc.subject.ytm | Bacteria | |
dc.subject.ytm | Meningitis-bacterial | |
dc.subject.ytm | Nasopharynx | |
dc.subject.ytm | Pneumococcal infections | |
dc.subject.ytm | Respiratory system | |
dc.identifier.yokid | 40873 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 40873 | |
dc.description.pages | 48 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |