Show simple item record

dc.contributor.advisorDeğer, Orhan
dc.contributor.authorTahmaz, Mihriban
dc.date.accessioned2020-12-29T14:08:42Z
dc.date.available2020-12-29T14:08:42Z
dc.date.submitted2000
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/439163
dc.description.abstractVII.OZET Polen ve propolis birer arı ürünüdür. Son yıllarda arı ürünleriyle tedavi (apiterapi ) ile ilgili çalışmalarda artış gözlenmiştir. Böylece bu ürünlerin önemi daha da artmıştır. Polen ve propolisin tıbbi etki mekanizmaları birinci derecede onların antioksidan özelliklerine atfedilmektedir. Çalışmamızda, polen ve propolisin antioksidan aktivitelerini gözlemlemek amacıyla, polen ve propolis ekstraktlannın eritrosit lipid peroksidasyonu üzerine etkileri incelenmiştir. Lipid peroksidasyonunun göstergesi kabul edilen Malondialdehit (MDA) düzeyleri, insan kan eritrosit paketlerinde tayin edilmiştir.Polen ve propolis ekstraktlannın lipid peroksidasyonunu in vitro inhibe ettiği bulunmuştur. Propolisin bu inhibisyonu sağlamada daha güçlü olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Polen, propolis, eritrosit, lipid peroksidasyonu.
dc.description.abstractVIII.SUMMARY EFFECTS OF POLLEN AND PROPOLIS EXTRACTS ON ERYTHROCYTE LIPID PEROXD3ATION Both pollen and propolis are bee products.Studies on the treatment by bee products (apitherapy ) have been recently increased.The value of these products show increases day by day. The mechanisms of medical effects of pollen and propolis are attributed to their antioxidant properties. In the present study the antioxidant activities of pollen and propolis, the effects of pollen and propolis ectracts on erythrocytes lipid peroxidation were studied. Malondialdehyde (MDA ) levels as a marker of lipid peroxidation were determined in human blood erythrocytes packet. It has been found that the extracts of pollen and propolis inhibited lipid peroxidation in vitro. Propolis extracts have been found more effective in providing this inhibition. Keywords : Pollen, propolis, erythrocyte, lipid peroxidationen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titlePolen ve propolis ekstraktlarının eritrosit lipid peroksidasyonu üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffect of pollen and propolis extracts on erythrocyte lipid peroxidation
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid104718
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid99023
dc.description.pages37
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess