dc.contributor.advisor | Çan, Gamze | |
dc.contributor.author | Gümüşler, Ayşe | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T14:08:06Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T14:08:06Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/438981 | |
dc.description.abstract | R ZE L ÇAYEL LÇES NDEK L SE ÖĞRENC LER NDE OBEZ TE SIKLIĞIVE BESLENME ALIŞKANLIKLARIVücutta aşırı yağ depolanması olarak tanımlanan obezite, tüm dünyada çocukluk veadölesan döneminden itibaren artış göstermektedir. Çalışma Rize li Çayeli lçesindeki tümliselerde, öğrencilerin Beden Kitle ndekslerine bakılarak obezite sıklığı ve beslenmealışkanlıklarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Çalışmaya Aralık 2005 tarihinde başlanmış, toplam 1746 öğrenci ile çalışılmıştır.Öğrencilere kimlik bilgileri, ailevi bilgileri, sosyodemografik özellikleri, fiziksel aktivitelerive beslenme alışkanlıklarını içeren anket uygulanmış, aynı zamanda boy ve kilo ölçümleriyapılarak BK ' leri hesaplanmıştır. Yaşa ve cinsiyete göre BK 'i persantil tablolarıdoğrultusunda zayıf, normal, fazla kilolu ve obez olarak gruplandırılmıştır. Bu gruplarınankette yer alan parametrelerle arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır.Öğrencilerin %2.7'si (n=47) zayıf, %81.6' sı (n=1395) normal, %11.8' i (n=202)fazla kilolu ve %3.9' u (n=66) obez olarak bulunmuştur. Fazla kiloluluk ve obezite görülmeoranı gelir düzeyi 1000 YTL ve üzerinde olanlarda, evde yaşayan kişi sayısı beş ve altındaolanlarda, ailede tanı almış metabolik hastalık olanlarda (kalp, hipertansiyon, böbrek ve şekerhastalığı) ve ailesinde obez olanlarda istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur(P=0.027, P=0.00008, P=0.001). Beslenme alışkanlıklarına bakıldığında ise genel olarak tümbesin gruplarından tüketim oranı fazladır. Besin grupları ile BK ' i arasında anlamlı bir farkbulunamamıştır (P=0.149, P=0.129, P=0.771, P=0.485, P=0.678).Sonuç olarak fazla kilolu ve obez öğrencilerin toplamı 268 öğrenci %15.7 olarakbulunmuştur. Bu oldukça yüksek bir orandır. Ailesinde metabolik hastalığı ve obez olanlardaha itina ile değerlendirilmeli, yeterli ve dengeli beslenme konusunda eğitim programlarıdüzenlenmelidir. | |
dc.description.abstract | OBESITY PREVALANCE AND EATING HABITS OF SECONDRYSCHOOL IN ÇAYEL - R ZEObesity that is defined as excessive fat accumulation of body, have been shown toincreasing from the period of childhood and adolescent all over the world. Studying has beendoing the student?s BMI is calculated to object determine prevalence of obesity and eatinghabits all the high school in Çayeli in Rize.Studying has been started on December in 2005, has been realized with 1746 students.A poll that inclusive identity, private data, sociodemographic peculiarities, activities andnourishment habits, has taken students that time has been calculated BMI by measuringweight and height. As to BMI for age and gender percentiles tables to group is underweight,healtyweight, owerweight and obese. This groups and parameters in poll betweenrelationships is meaningful or not has been research.Students have been found 2.7 percent (n= 47) thin, 81.6 percent (n=1395) normal, 11.8percent ( n= 202 ) overweight and 3.9 percent obese. Overweight and obesity rate ismeaningful from the point of wives statistical level of income 1000YTL and above, livingperson number at home 5 and low, being diagnosis specified metabolic disease ( heartdiseases, blood pressure disease, kidney diseases, diabetes mellitus ) total of people ( in thefamily ) and obese people ( in the family ) ( p= 0.027, p= 0.00008, p=0.001). Nourishmenthabits is look around generally consumption rate is high all nourishment groups. Relationshipbetween nourishment groups and BMI is meaningless (P=0.149, P=0.129, P=0.771, P=0.485,P=0.678).In conclusion, overweight and obese students total were found 15.7 percent (268students). This is a high rate. Look after carefully being diagnosis specified metabolic diseaseand obese people in the family, can come up with a safe plan enough and moderate nutrition. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları | tr_TR |
dc.subject | Endocrinology and Metabolic Diseases | en_US |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | Rize ili Çayeli ilçesindeki lise öğrencilerinde obezite sıklığı ve beslenme alışkanlıkları | |
dc.title.alternative | Obesity prevalance and eating habits of secondary school in Çayeli - Rize | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Halk Sağlığı Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 171503 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 193381 | |
dc.description.pages | 83 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |