Show simple item record

dc.contributor.advisorKural, Birgül
dc.contributor.authorOkur, Gökçe
dc.date.accessioned2020-12-29T14:07:50Z
dc.date.available2020-12-29T14:07:50Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/438902
dc.description.abstractFındık (Corylus avellana L.), yüksek miktardaki tekli doymamış yağ asidi (oleik asit) ve E vitamini içeriği nedeni ile kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptir.Eritrosit membranı lipid peroksidasyonu ve protein oksidasyonunu belirlemek amacıyla 15 hiperkolesterolemik birey çalışmaya dahil dahil edildi ve dört kez kanları alındı; hipokolesterolemik diyet öncesi (0. gün), hipokolesterolemik diyet sonrası (30.gün), 60.gün) hipokolesterolemik diyet + Fındık tüketimi sonrası (60. gün) ve son olarak hipokolesterolemik diyet sonrası (90.gün). İşlenmemiş fındık tüketimi, günlük enerji ihtiyaçlarının % 20'sine karşılık gelmekte idi.Diyetin etkisi ile serumda aterojenik lipid parametreleri anlamlı düşük bulundu. Eritrosit membranlarında, 60. günde 0. güne göre, lipid peroksidasyon göstergesi olan malondiadehit (MDA) seviyesinde anlamlı artma (P<0,05), protein oksidasyonu göstergesi olan ileri protein oksidasyon ürünlerinde (AOPP) ise anlamlı bir azalma (P<0,05) gözlendi. Tiyol grubu seviyelerinde ise anlamlı bir değişim elde edilmedi. Diğer taraftan hem toplam oksidan statü (TOS) ve hem de toplam antioksidan statü (TAS) seviyelerinde anlamlı bir şekilde artış bulundu (P<0,05). Ancak oksidan-antioksidan denge göstergesi olan TAS/TOS oranında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilemedi. Son olarak, eritrosit ozmotik frajilite değerlerinde dönemler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik görülmedi.Sonuç olarak, fındık tüketimi hiperkolesterolemik bireylerin eritrosit membranı lipid peroksidasyonu ve protein oksidasyonu seviyelerini etkilediği ancak toplam oksidan antioksidan dengeyi etkilemediği kanaatına varıldı.Anahtar Kelimeler: Fındık, Hiperkolesterolemi, Eritrosit Membranı, Lipid Peroksidasyonu, Protein Oksidasyonu
dc.description.abstractHazelnut (Corylus avellana L.) has a protective effect on cardiovascular disease because of its high content of monounsaturated fatty acid (oleic acid ) and vitamin E.In the present study, 15 hypercholesterolemic individuals were included to determine erythrocyte membrane lipid peroxidation and protein oxidation and their bloods were taken four times; before hipocholesterolemic diet (0th day), after hipocholesterolemic diet (30th day), after hipocholesterolemic diet with hazelnut consumption (60th day), and finally after hipocholesterolemic diet (90th day). Natural hazelnut diet corresponded to 20 % of their dairy energy.The atherogenic lipid parameters were found significantly decreased as a result of diet. In erythrocyte membranes, a sinificant increased in the levels of the malondialdehyde (MDA) as the lipid peroxidation product but a significant decreased in the levels of the advanced protein oxidation products (AOPP) as protein oxidation indicator were observed in the day 60 when compared the day 0 (P<0.05). No significant change was obtained in the thiol levels. On the other hand, the significant increases (P<0.05) were found in the levels of either total oxidant status (TOS) or total antioxidant status (TAS). But no significant difference was not obtained in the propotion of TAS/TOS as an indicator of oxidant-antioxidant balance. Finally, no sitatistically significant change was observed in the levels of erythrocyte osmotic fragility.It was concluded that hazelnut consumption in hypercholesterolemic individuals affected lipid peroxidation and protein oxidation of erythrocyte membranes but did no change total oxidant-antioxidant balance.Keywords: Hazelnut, Hypercholesterolemia, Erythrocyte Membrane, Lipid Peroxidation, Protein Oxidation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleFındık tüketiminin hiperkolesterolemik şahısların eritrosit membranı lipid ve protein oksidasyonuna etkisi
dc.title.alternativeThe effects of hazelnut consumption on erythrocyte membrane lipid and protein oxidation in hypercholesterolemic indivuduals
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid316167
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid229859
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess