Hiperkolesterolemik bireylerde fındık tüketiminin serum ve plazmada oksidan - antioksidan dengeye etkisinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Örem, Asım | |
dc.contributor.author | Mazlum, Tuğba | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T14:07:39Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T14:07:39Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/438850 | |
dc.description.abstract | Fındık tekli doymamış yağ asidi (oleik asit) ve E vitamini içeriğiyle serbest radikal hasarlarlarına karşı antioksidan olarak görev yapar. Fındık tüketiminin hiperkolesterolemik bireylerde serum ve plazmada oksidan - antioksidan dengeye etkisini incelemeyi amaçladık. Çalışma grubu 13 erkek ve 2 kadından oluşturmaktadır. Kan örnekleri 0. gün (başlangıçta), 30. gün, 60. gün (fındık diyeti sonrası) ve 90. gün (kontrol diyeti sonrası)de toplanmıştır. Bireylerin işlenmemiş fındık tüketimi, günlük enerji ihtiyaçlarının % 18-20' sini karşılamaktadır.Fındık diyeti sonrasında plazma lipid peroksidasyon göstergesi olan malondialdehit (MDA) seviyesinde anlamlı olarak azalma (p< 0,05), plazma protein oksidasyonu göstergesi olan ileri oksidasyon ürünleri (AOPP) seviyesinde azalma (p>0,05) gözlenmiştir. Serumda toplam oksidan kapasite (TOS) değerlerinde anlamlı olarak azalma ve toplam antioksidan kapasite (TAS) değerlerinde anlamlı olarak artma gözlenmiştir (p <0,05). Plazmada glutatyon redüktaz (GSH-R) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmiştir ( p< 0,05).Sonuç olarak hiperkolesterolemik bireylerde fındık tüketiminin serum ve plazmada oksidasyon üzerine olumlu etkilerinin olduğu söylenebilir.Anahtar kelimeler: Fındık, Hiperkolesterolemi, Protein Oksidasyonu, Lipid Peroksidsyonu , Oksidasyon. | |
dc.description.abstract | Hazelnut performs antioxidant against free radical damages with vitamin E and monounsature fatty acid (oleic acid) contents. We aimed to determine the effects of hazelnut consumption by diet on serum and plasma oxidant ? antioxidant balance in hypercholesterolemic individuals. Study group was included 13 men and 2 women. Blood samples were collected before starting the study, on 30th day, 60th day (after hazelnut diet) and 90th day (after control diet) of the study. Raw hazelnut comsumption compensate of individuals daily energy needs of 18-20 %.After hazelnut diet we indicate that malondialdehyde (MDA) ,demonstration of plasma lipid peroxidation, levels reduce with statistical significance (p< 0,05), advance oxidation protein product (AOPP), demonstration of plasma protein oxidation, levels reduce (p>0,05). Total oxidant capacity (TOS) values decrease and total antioxidant capacity (TAS) values increase with statistical significance on serum (p <0,05). Glutathione reductase (GSH-R) and glutathione peroxidase (GSH-Px) levels have with statistical significance difference on plasma ( p< 0,05).It can be concluded that hazelnut consumption in hypercholesterolemic individuals have beneficial effects oxidation on serum and plasma.Keywords: Hazelnut, hypercholesterolemia, oxidation- antioxidation, lipid peroxidation, protein oxidation. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Hiperkolesterolemik bireylerde fındık tüketiminin serum ve plazmada oksidan - antioksidan dengeye etkisinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | An investigation of the effect of hazelnut consumption on serum and plasma oxidant- antioxidant balance in hypercholesterolemic individuals | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 346085 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 266650 | |
dc.description.pages | 67 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |