dc.contributor.advisor | Değer, Orhan | |
dc.contributor.author | Cengiz, Sevil | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T14:07:34Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T14:07:34Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/438831 | |
dc.description.abstract | Karalahana (Brassica oleraceae L. var. acephala DC ), genellikle Karadenizbölgesinde tüm sezon yetiştirilebilen bir bitki olup, polifenolleri, flavoniodleri,izoflavonlari, glikosinolatlarıgibi bileşenleri ile antioksidan ve antikarserojenik özelikleresahiptir. Çöpçü reseptör sınıf B tip 1, SR-B1'in dokularda en önemli görevi, kolesterolalınımıve ters yönde kolesterol taşınımıile kolesterol akışının düzenlenmesidir. CLA-1,SR-B1' in insanlarda bulunan homoloğudur. Bu çalışmanın amacıözellikle; karalahanabitkisinin, HDL reseptörü olan SR-B1 üzerine ve dolayısıyla; özellikle kardiovaskülerhastalıklar üzerine rolünü ortaya koymaktır.Bu çalışmada, karalahana yapraklarının etanolik ve sulu ekstraktların da toplamfenolik madde (TFM), flavonoid, FRAP, DPPH, ve toplam antioksidan kapasitesibelirlendi. Etanolik ekstraktlar; sulu ekstraktlara göre daha yüksek TFM, FRAP, flavonoid,TAS miktarına, sulu ekstraktlar ise etanolik ekstraktlara göre daha fazla DPPH yakalamakapasitesine sahip olduğu gözlendi. 10, 5 ve 2,5 ?g / mL'lik ekstrakt konsantrasyonuolacak şekilde muamele edilen HUVEC serilerinde SR-B1/CLA-1 protein seviyesinin çokfazla etkilenmediği ancak mRNA ekspresyon seviyelerinin önemli ölçüde arttırdığıgözlendi. Sulu veya etanollu ekstrakt kullanılmasının ve konsantrasyon faklılığının sonuçüzerine çok belirgin bir etkisi yoktu.Sonuç olarak antioksidan aktivitelere sahip olduğu gözlenen karalahananın; SR-B1ekspresyonu üzerine etkili olduğu ve dolayısıyla lipoprotein metabolizmasınıdüzenlenleyerek kardiovasküler hastalıklar önlenmesinde önemli yer teşkil edeceğikanaatına varıldı.Key Words: Karalahana, Antioksidanlar, SR-B1, CLA-1, HUVEC | |
dc.description.abstract | Kale (Brassica oleraceae L. var. acephala DC ) is a vegetable growing usually inKaradeniz Region in Turkey in all seasons. In addition, it has antioxidant andanticarcinogenic properties with its contens of polyphenols, flavonoids, isoflavones andglucosinolates. The prime role of the scavenger receptor class B type I, SR-BI, in tissue isto regulate the cholesterol flux by cholesterol uptake and reverse cholesterol transport.CLA-1 is the homolg of SR-B1 found in human. The aim of the current study was toinvestigate the role of kale vegetable on high density lipoprotein (HDL) receptor SR-B1and thereby on cardiovascular diseases.In the current study, the levels of total phenolic content, flavonoid content, FRAPassay (ferric reducing ability of plasma), DPPH radical scavenging activity and totalantioxidant capacity of ethanolic and aqueous extracts of kale were determined. Ethanolicextracts have higher total antioxidant capacity, total phenolic content, FRAP and flavonoidlevels than aqueous extracts, but aqueous extracts have higher DPPH radical scavengingactivity than ethanolic extracts. Although human umbilical ven endothelial cell (HUVEC)incubated with 10, 5 ve 2,5 ?g/mL of concentrations of ethanolic and aqueous extractswere not any significant effect on SR-B1/CLA-1 protein level, the significant increases inmRNA expression levels were observed. These effects were independent on solvents typesand the concentration of extracts.Consequently, it was concluded that kale which has antioxidant activities affectedon SR-B1 and so it has an important place in preventing cardiovasculor diseases byregulating lipoprotein metabolism.Key Words : Kale, antioxidants, SR-B1, CLA-1, HUVEC, Western Blotting | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Karalahananın insan HDL reseptörüne (SR-B1) etkisi | |
dc.title.alternative | The effects of kale on human HDL receptor SR-B1 | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 354365 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 266647 | |
dc.description.pages | 105 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |