Show simple item record

dc.contributor.advisorDeğer, Orhan
dc.contributor.authorÇakiroğlu, Tuğba Nigar
dc.date.accessioned2020-12-29T14:07:30Z
dc.date.available2020-12-29T14:07:30Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/438811
dc.description.abstractPropolis bal arıları tarafından çeşitli bitki kaynaklarından toplanan yapışkan, reçinelidoğal bir üründür. Propolisin biyolojik aktivitesinden başlıca sorumlu olan yapılarflavonoidler gibi fenolik bileşiklerdir. Flavonoidler aynı zamanda antioksidan aktiviteden desorumludur ve bu da özellikle flavonoidlerin radikal temizleme etkisine dayanmaktadır. Buçalışmada, Trabzon ilinden toplanan Türk propolisinin sulu, etanollü, DMSO' lu, gliserollü veasetonlu ekstraktları hazırlanarak toplam polifenol ve flavonoid içerik, demir (Fe+3)indirgeyici güç ve toplam antioksidan statü tayinleri yapılarak, hangi çözücü içinde en fazlaçözünebileceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca propolisin liyofilize edilerek hazırlanansulu, etanollü ve DMSO' lu ekstraktları da aynı yöntemler kullanılarak tayin edilmiştir.Sonuçları desteklemek amacıyla her bir ekstrakt HPLC ile kalitatif olarak analiz edilmiştir.Normal ekstraktlar ile liyofilize edilerek hazırlanan ekstraktların toplam polifenol veflavonoid içerikleri, demir (Fe+3) indirgeyici güçleri ve toplam antioksidan statüleribirbirleriyle uyumlu bulunmuştur. HPLC analizlerinde DMSO' lu ve asetonlu ekstraktlar ileetanollü ve gliserollü ekstraktların piklerinin benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Suluektraktta ise temel olarak bir pik gözlenmiştir. Yapılan bu çalışmalar neticesinde propolisin eniyi DMSO içinde, daha sonra sırasıyla etanol, aseton, gliserol ve suda çözündüğü sonucunavarılmıştır.Anahtar Kelimeler: Propolis, flavonoid, ekstrakt, çözücü, HPLC
dc.description.abstractInvestigation of Solubility of Turkish Propolis in Different SolventsPropolis is a sticky, resinous natural product collected by honeybees from variousplant sources. Phenolic compounds such as flavonoids are mainly responsible for thebiological activity of propolis. Flavonoids are also responsible for antioxidant activity whichis principally based on their radical scavenging effects. In this study, a major aim is toinvestigate which solvent is the best for the solubility of the propolis by using concentrationsof total polyphenols and flavonoids, assays of ferric reducing power and total antioxidantstatus in extracts of Turkish propolis prepared with water, ethanol, dimethyl sulfoxide(DMSO), glycerol and acetone. In addition, propolis samples were lyophilized in samesolvents except that glycerol and acetone. Same analyses were carried out in lyophilizedpropolis samples. Each extract of propolis was also analysed qualitatively by HPLC method.Total concentrations of polyphenols and flavonoids, ferric reducing power and totalantioxidant status of both normal and lyophilized extracts were found to be agree with eachother. In HPLC analysis, peaks seen with DMSO and acetone were similar, and those of withethanol and glycerol were also similar. In water extract of propolis, principally one peak wasobserved. It was concluded that propolis solubility was found to be greatest in DMSO, andethanol, acetone, glycerol and water, respectively.Key Words: Propolis, flavonoid, extract, solvent, HPLCen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleÇeşitli çözücülerde Türk propolisinin çözünürlüğünün incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of solubility of Turkish propolis in different solvents
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTıbbi Biyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPropolis
dc.subject.ytmFlavonoids
dc.subject.ytmChromatography-high pressure-liquid
dc.subject.ytmSolvents
dc.identifier.yokid373998
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid266652
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess