Show simple item record

dc.contributor.advisorSarıhan, Haluk
dc.contributor.authorYurdadoğan, Fatih
dc.date.accessioned2020-12-29T14:07:23Z
dc.date.available2020-12-29T14:07:23Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/438774
dc.description.abstractGİRİŞ: PPA'lar peritonu oluşturan mezotelyal hücrelerin herhangi bir şekilde hasar görmesi sonucu oluşur. PPA'ları önlemek için birçok teknik ve madde denenmiştir. Yararlı teknik veya ajanlar bulunmuş olsa da tam bir başarı sağlanamamıştır. Biz bu çalışmada adezyon modelini tercih ettik. Çünkü laparotomiler sırasında elle ya da cerrahi aletler ile gerçekleştirilen her türlü manüpilasyon bir mekanik travmadır ve PPA'ların en sık nedeni de laparotomiler sırasında gerçekleştirilen bu mekanik travmalardır.Bu çalışmamızın amacı, saf zeytinyağının antiinflamatuar, doku rejenerasyonunu artırıcı ve hidroflotasyon etkilerinden dolayı PPA'ların önlenmesi üzerindeki etkinliğini araştırmaktır.Materyal ve metod: Çalışmada kullanılan 32 adet dişi rat 4 gruba ayrıldı.Grup-1 (sham grubu): 22 frenc çapındaki iğne ile perkütan olarak peritoneal kavite içine girilerek 1ml saf zeytinyağı enjekte edildi. Grup-2 (kontrol grubu): Laparotomi yapılarak standart adezyon modeli oluşturulan grup.Grup-3: Laparotomi yapılarak önce standart adezyon modeli oluşturulduktan sonra modelin uygulandığı çekum üzeri 1ml saf zeytinyağı ile kaplandı. Grup-4: Laparotomi yapılarak önce adezyon modeli oluşturulacak alan üzeri 1ml saf zeytinyağı ile kaplandı. Daha sonra bu alana standart adezyon modeli uygulandı. Ratlar postoperatif onuncu gün sakrifiye edildi. Sonuçların istatistiksel analizinde Kruskal-Wallis ve Man Whitney U testleri kullanıldı.Bulgular: Grup-3 ve 4, makroskopik olarak Evans'ın adezyon skorlamasına göre kontrol grubuyla karşılaştırıldığında PPA'ların istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığını gördük (p<0.001). Morfolojik değerlendirmede de Grup-3 ve Grup-4, kontrol grubuyla karşılaştırıldı-ğında PPA'ların anlamlı düzeyde önlendiğini saptadık (p<0.001). Grup-3 ile Grup-4 karşılaş-tırıldığında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05).Sonuç: Deneysel grup kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, zeytinyağının istatistiksel olarak anlamlı oranda PPA'ları azalttığını gördük. Bu sonuçlar zeytinyağının, antiinflamatuar ve hidroflotasyon etkisiyle hem peritoneal travma öncesi hem de sonrası uygulandığında PPA'ları önleyebileceğini düşündürmektedir.Anahtar kelimeler: Adezyon, saf zeytinyağı, periton, postoperatif.
dc.description.abstractAim: PPA's can be formed by any damage on mesothelial cells of peritenoum. Many techniques and materials were attempted to prevent formation of PPA's. But there is no absolute success. İn this study we preferred abrasion model. Because manupilations made by surgeon and surgical tools are a mechanical trauma that are the most seen cause of PPA's.The aim of this study is to evaluate the efficiency of virgin olive on postoperative peritoneal adhesions (PPA) before and after formed traumatic peritoneal adhesions.Materials and methods: Thirty-two female rats were divided into four groups.Group-1 (sham group): Virgin olive oil was injected through peritoneal cavity by 22 french diameter needle.Group-2 (control group): Standart adhesion model was formed.Group-3: After adhesion model was formed, caecum is covered with virgin olive oil.Group-4: After covering caecum with virgin olive oil, the adhesion model was formed. All of the rats were sacrificed at day 10. Macroscopic and histopathological evalutions were performed. The results were statistically analyzed using Kruskal-Wallis and Man Whitney U tests. Results: Compared with Group-2 there was an statisticaly significant decline in PPA's in Group-3 and Group-4 with macroscopic and histopathological evaluation (p<0.001). There was no statistically significant difference between Group-3 and Group-4 (p>0.05).Conclusion: Compared with control group, we found statistically significant decline in PPA's in experimental group. Considering these results, we believe that virgin olive oil can reduce formation of PPA's when it has been applied before or after surgical trauma by it's antiinflamation and hidroflotation effects. Key words: Adhesion, virgin olive oil, peritoneum, postoperative. en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇocuk Cerrahisitr_TR
dc.subjectPediatric Surgeryen_US
dc.titlePostoperatif peritoneal adezyonların önlenmesinde saf zeytinyağının etkinliği
dc.title.alternativeThe efficiency of virgin oive oil on prevention of postoperative peritonel adhezions.
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10060342
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid447412
dc.description.pages39
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess