Show simple item record

dc.contributor.advisorKural, Birgül
dc.contributor.authorKüçük, Nurçin
dc.date.accessioned2020-12-29T14:06:47Z
dc.date.available2020-12-29T14:06:47Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/438625
dc.description.abstractPostprandiyal lipemi (PPL), yağlı bir yemek sonrasında plazmada trigliseridce (TG) zengin lipoproteinlerin artışı ile karakterizedir ve aterojenik etkileri de beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın amacı; düşük, orta ve yüksek PPL'li kişilerdeki, adipokinlerin [leptin, adiponektin, açilasyonu uyarıcı protein (ASP), rezistin, apelin-13 ve kemerin] seviyelerini belirlemek, postprandiyal süreçte kinetik farklılıklarını göstermek ve parametreler arasındaki ilişkileri değerlendirmektir.Bu çalışmaya sağlıklı 48 (24 K/24 E, 18-45 yaş aralığında) gönüllü dahil edildi. Açlık ve yüksek yağlı diyet sonrasında 2., 4. ve 6. saatlerdeki TG seviyeleri kullanılarak hesaplanan eğrinin altındaki alan (AUCTG) değerlerine göre; düşük (n=8), orta (n=8) ve yüksek (n=8) PPL'li üç gruba bölündü. Açlıkta ve postprandiyal 4. ve 6. saatlerde adipokin seviyeleri ELISA yöntemiyle belirlendi ve kinetikleri takip edildi.Kadın ve erkeklerde, adipokinlerin seviyeleri birbirinden anlamlı farklı olmasına rağmen kinetikleri benzer seyir gösterdi. Diğer taraftan, PPL gruplarına göre ise; adipokin seviyelerinde anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Erkeklerde adiponektin, ASP, rezistin ve kemerin seviyelerinin vücut yağ yüzdelerine oranları, AUCTG değerleri ile negatif ilişki gösterdi (p<0.05).Sonuçta, kadın ve erkeklerde farklı postprandiyal lipemi düzeylerinden dolayı postprandiyal süreçte adipokin seviyelerinin ve kinetik takiplerinin ayrı ayrı değerlendirilmesinin gerekli olduğu kaanatine varıldı.Anahtar Kelimeler: Açilasyonu Uyarıcı Protein, Adiponektin, Apelin-13, Kemerin, Leptin, Postprandiyal Peryot, Rezistin, Yüksek Yağlı Diyet
dc.description.abstractPostprandial lipemia (PPL), is characterized by increasing of the triglycerides (TG) rich lipoproteins after a fatty meal, and also brings atherogenic effects. The aims of the study were to determine the levels of adipokines [leptin, adiponectin, acylation stimulating protein (ASP), resistin, apelin-13 and chemerin] in subjects with low, medium and high PPL, to demonstrate the kinetic differences of them at postprandial period, and to evaluate the correlations among the parameters.Healthy 48 (24 female/24 male, age range of 18-45 years) volunteers were included in this study. Women and men were divided into three groups as with low (n=8), medium (n=8) and high (n=8) PPL, according to the tertile values of area under curve (AUCTG) calculated by using TG levels at the fasting state and at 2nd, 4th and 6th hours after the high fat diet. Adipokines levels at fasting state and at postprandial 4th, and 6th hours were determined by ELISA method and thereby followed kinetically.Although the levels of adipokines were seen significantly different in women and men, the kinetics of them showed similarity. On the other hand, the levels of adipokines did not show any significant difference according to PPL groups. The ratios of adiponectin, ASP, resistin and chemerin levels to body fat percentages were negatively correlated with AUCTG in men (p<0.05).In conclusion, it was suggested that in postprandial period, the separate evaluation of the adipokine levels and kinetics were necessary because of the fact that different levels of adipokines in men and women.Key Words: Acylation Stimulating Protein, Adiponectin, Apelin-13, Chemerin, Leptin, Postprandial Period, Resistin, High Fat Dieten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titlePostprandiyal lipemide adipokinlerin seviyeleri
dc.title.alternativeThe levels of adipokines in postprandial lipemia
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTıbbi Biyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAdipose tissue
dc.subject.ytmFatty foodstuffs
dc.subject.ytmAdipokines
dc.subject.ytmAcylation
dc.subject.ytmAdiponectin
dc.subject.ytmApelin
dc.subject.ytmLeptin
dc.subject.ytmResistin
dc.subject.ytmDiet
dc.identifier.yokid432599
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid341977
dc.description.pages91
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess