Show simple item record

dc.contributor.advisorSürücü, Abdullah
dc.contributor.authorHoxha, Gafurr
dc.date.accessioned2020-12-29T14:06:30Z
dc.date.available2020-12-29T14:06:30Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/438548
dc.description.abstractBu araştırma, Arnavutluk ve Türkiye'deki üniversitesi öğrencilerinin onay bağımlılık, empati, başkalarına güven ve duygu farkındalığı ile problem çözme yaklaşımlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu temel değişkenlerin yanı sıra, cinsiyet, yaş ve bölüm değişkenlerine göre de kişiler arası ilişkiler ve problem çözme becerileri incelemiştir.Araştırmanın evreni, Arnavutluk'taki Epoka ve Türkiye'deki Selçuk üniversitesi 2009-2010 öğretim yılında öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerin oluşmuştur. Araştırmanın örneklemini, Epoka ve Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile Mühendislik-Mimarlık fakültelerinin; İşletme, Uluslar Arası İlişkiler, Bilgisayar Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği Bölümlerinde sınıflarda eğitim görmekte olan öğrencilerden tesadüfi yöntemle seçilen 526 öğrenci oluşturmuştur.Araştırma verileri, İmamoğlu (2008) tarafından geliştirilen, daha sonra Erden-İmamoğlu ve Aydın (2009) tarafından revize edilen ?Kişilerarası İlişki Boyutları Ölçeği? (R-KİBÖ) ve 1982 yılında P.P. Heppner ve C.H. Petersen tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlanması ise 1993 yılında Şahin, Şahin ve P.P. Heppner tarafından yapılan ?Problem Çözme Envanteri? (PÇE) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için, Bağımsız Örneklem t-testi, iki faktörlü Varyans Analizi (ANOVA), iki faktörlü Varyans Analizi sonucunda ortalamalar arasında farklılık çıkması durumunda Tukey testi ve Pearson Korelasyon Katsayısı tekniklerinden yararlanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara bakıldığında, Arnavutluk'taki Epoka Üniversitesi öğrencilerinin, Türkiye'deki Selçuk Üniversitesi öğrencilerine göre aceleci yaklaşım, kaçıngan yaklaşım ve kendine güvenli yaklaşım açısından daha olumlu bir problem çözme yaklaşımı sergiledikleri; daha fazla onay bağımlılık davranış gösterdikleri, daha az empatik davrandıkları, başkalarına güven ve duygu farkındalığı konusunda daha olumlu bir yaklaşıma sahip oldukları bulunmuştur. Epoka ve Selçuk üniversitesi öğrencilerinin problem çözme envanteri toplam puanları cinsiyet ve bölüm değişkenine göre farklılık göstermezken, yaş değişkeni açısından farklılık gösterdiği; öğrencilerinin kişilerarası ilişki boyutları ölçeği alt boyutlarından onay bağımlılık, empati, başkalarına güven ve duygu farkındalığı puanlarının, cinsiyet, yaş ve bölüm değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucu ede edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, onay bağımlılık alt boyutu ile PÇE'nin bütün alt boyutları arasında negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Empati alt boyutu ile kaçıngan yaklaşım arasında pozitif bir ilişki varken, düşünen yaklaşım, değerlendirici yaklaşım, kendine güvenli yaklaşım ve planlı yaklaşım arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Başkalarına güven ve duygu farkındalığı alt boyutları arasında ile aceleci yaklaşım, kaçıngan yaklaşım ve kendine güvenli yaklaşım arasında ise pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır.
dc.description.abstractThis study aims to contrast interpersonal attachment, empathy, interpersonal trust and emotional awareness in problem solving among Turkey?s and Albania?s university students. Apart from these factors; sex, age, branch, interpersonal relationships, and problem solving skills were analyzed.The scope of the research is made up of university students studying in Epoka University (Tirana, Albania) and Selçuk University (Konya, Turkey) in 2009-2010 academic year. Illustrations of examples was drawn by 526 students, picked up at random, studying in faculties of Economy and Administration, Engineering & Architecture Faculty; Management, International Relationships, Computer Engineering, Construction Engineering of both Epoka and Selçuk Universities.The data of the research were first improved by İmamoğlu (2008), then Erden-İmamoğlu and Aydın (2009) revised ?Interpersonal Relationships and Dimensions Scale? (R-KİBÖ) and improved by P.P. Heppner and C.H. Petersen in 1982, being adapted to Turkish is made by N. Şahin, N.H. Şahin and P.P Heppner in 1993 used ?Problem Solving Inventory?.To analyze the data which is gained, the result of independent sampling t-test ,two factor variance analyze (ANOVA), when differences appeared among averages of the result of two factor variance, Tukey test and Pearson Correlation Parameter techniques have been used.Interviewed the results of the research ,students of Epoka University in Albania have been observed more positive in problem solving as hasty approach, approach-avoidance and self-confidence approach; and found that have more positive approach in affirmative dependence, having empathic behaviours lesser, in relying on others? sense more positive than students of Selçuk University in Turkey. While students of Epoka and Selçuk University did not show any difference in total points of problem solving inventory according to gender and division variable excepting age variable, students? total points in affirmative dependence ,empathy, relying on others and emotion of Interpersonal Relationships and Dimensions Scale did not show any reasonable differences according to gender, age and division variable. After correlation analysis, a negative relation has been observed between subscales of affirmative dependence and PÇE?s all subscales. While there has been found a positive connection between subscales of empathy and approach avoidance, negative has been found among self confidence and planned approach, assessment approach and introspection approach. There has been also a positive relation stabilized between subscales of relying on others and emotion approach avoidance and hasty approach, and between approach avoidance and self secure approachen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.subjectPsikolojitr_TR
dc.subjectPsychologyen_US
dc.titleArnavutluk ve Türkiye`deki üniversite öğrencilerinin kişilerarası ilişki ile problem çözme becerilerinin karşılaştırılması (Epoka ve Selçuk Üniversitesi örneği)
dc.title.alternativeComparing of problem solving skills with interpersonal relations of the university students in albania and Turkey (Epoka and Selçuk University sample)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentEğitim Bilimleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmInterpersonal relations
dc.subject.ytmAlbania
dc.subject.ytmProblem solving
dc.subject.ytmEducation psychology
dc.subject.ytmTurkey
dc.identifier.yokid401578
dc.publisher.instituteEğitim Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid280683
dc.description.pages177
dc.publisher.disciplinePsikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess