dc.contributor.advisor | Buldur, Adnan Doğan | |
dc.contributor.author | Değerli, Mehmet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T14:05:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T14:05:31Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/438272 | |
dc.description.abstract | Karaman'ın, Kuzeyinde, batısında ve doğusunda Konya, güneyinde ve güneydoğusunda Mersin, güneybatısında Antalya yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1033 metredir. Yüzölçümü 9.590 km2'dir. 2010 yılı genel nüfusu 232.633, merkez nüfusu ise 159.834'tür (T.U.İ.K. 2010).Karaman ?yarı kurak? bir iklim özelliği göstermektedir. Son yılların yağış ortalaması 334,3 kg/m²'dir. Yıllık ortalama sıcaklık 11,8 °C'dir.Araştırma sahasında bütün jeolojik devrelere rastlanır. Hakim litolojiyi kalker oluşturmaktadır. Sahada Paleozoik arazileri; Toros dağlarında görülür. Tersiyer arazileri; Ayrancı ve çevresinde görülürken, Kuaterner arazilerine ise; Karaman Ovası'nda rastlanır.Tarihi çağlardan beri, doğu ile batıyı birbirine bağlayan bir güzergâh olarak kullanılmıştır.Hititler bütün komşularıyla münasebetlerinde Konya-Karaman yolunu takip etmişler. İranlılar ise Yunanistan'a olan seferlerinde ve İskender seferinde Karaman ovasından geçerek Suriye'ye ulaşmışlardır. Seferlerin buradan yapılmış olmasının sebebi, Karaman'ın bulunduğu alanının ulaşıma elverişli düzlük alanlardan oluşması ve Toros Dağları üzerinde yer alan geçitlere yakın olmasıdır. Ayrıca Karaman'ın verimli toprakları, tarih boyunca burayı bir cazibe merkezi durumuna getirmiştir. Son yıllarda yapılan gölet ve sulama kanalları ile tarım daha da canlandırılmıştır. Ovada kuru tarım yapılan bölümlerde tahıl türleri, sulu tarım yapılan bölümlerde ise sanayi bitkileri yetiştirilir.Araştırma sahasında tarım ve hayvancılık en önemli ekonomik faaliyet olup, turizm ve sanayi gelişmemiştir. En fazla yetiştirilen tarım ürünleri; buğday, arpa, elma ve kirazdır. Bu ürünler sahanın temel gelir kaynaklarını oluşturmaktadır. Hayvancılık faaliyetleri içerisinde; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık yapılmaktadır.Tarımın gelişmesine bağlı olarak yaş sebze ve meyve üretimi de yaygınlaşmıştır. Yörenin zengin yer şekilleri ve iklimi, üretimi yapılan yaş sebze ve meyve çeşitliliğini arttırmıştır.Yaş sebze ve meyve üretiminde Karaman'ın coğrafi özellikleri oldukça etkilidir. İklim ve yeryüzü şekilleri gibi temel coğrafi etkenler yaş sebze ve meyve üretiminde önemli yer tutmaktadır.Şehirdeki çalışan nüfusun çalıştıkları faaliyet alanlarına göre dağılışı incelenirse, işgücünün önemli bir bölümünün hizmet ve sanayi sektöründen geçimini sağladığı görülür, bu durum tüm Türkiye'de de olduğu gibi tarımsal faaliyetleri dolayısıyla yaş sebze ve meyve üretimini de olumsuz etkilemektedir.İl'de ekonomi tarım dışında ağırlıklı olarak sanayi ve hizmetler sektörüne dayanmaktadır. Karaman ekonomisi, son yıllarda tarıma dayalı sanayi sektörünün hızlı bir gelişme göstermesiyle sanayinin ekonomideki payı hızla artmaktadır. | |
dc.description.abstract | North, West and East of Konya, South and East of Mersin, South-west of Antalya of Karaman. It?s sea level is 1033 m. It?s area is 9,590 km². The population of the research field is 232.633 and Karaman city, having a poulation of 159.834 (T.U.İ.K. 2010).Karaman has semi-rainlessclimate characteristics. Average temperature andaverage rain fall perannum are measured to be 11,8 °C, 334,3 mm, respectively.In the research field, it is possible to meet all geological periods. Limestone is the dominant lithological element. In the field, Paleozoic lands are seen on The Taurus mountains. Tertiary lands are met in Ayrancı and it?s neighborhood. Quaternary lands met in the Karaman Plain.Since ancient times, it had been used as a route linking the east and the west.At all dealings with its neighbors, the Hittites had followed the path of Konya and Karaman. Iranians on the flights to Greece and Alexander, on his flight reached Syria by passing on Karaman Plain. The reason for the voyage made here, is the formation of flat areas suitable for transportation in and the gorges which are. In addition, the fertile lands of Karaman has made it a center of attraction throughout the history. The farm ponds and irrigation channels that has been built in recent years has developed the agriculture rapidly.In the region of interest, agriculture and stockbreeding are most important economical activities, tourism and industry are not developed. The most popular agricultural products are grain, barley, apple and cherry. These products constitute the main sources of income in the field. As stockbreeding; cattle, sheep or goats, coop animals are bred and apiculture is experienced..Dry farming of grain types in the plain sections, the sections of the industrial plants are grown in irrigated agriculture.According to the development of agriculture fresh fruit and vegetables production has spread as well. The geographical features and the climate of the territory has an adequate effect on the varienty of the production at fresh fruit and vegetables.The geographical features of Karaman is very effective on the production at fresh fruit and vegetables. Geographical factors such as climate and land forms has also an important place about the production of fresh fruit and vegetables.When the distribution of the employed population working in the city is examined. It?s absolutely seen that a significant proportion of the workforce is placed in service and industry sectors.At the heart of the provincial, economy is mainly based on industry and services sectors. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Coğrafya | tr_TR |
dc.subject | Geography | en_US |
dc.title | Karaman`da yaş sebze ve meyve üretim potansiyelinin coğrafi temelleri | |
dc.title.alternative | Geographıcal basıs of the potentıal of fresh fruıt and vegetables productıon ın Karaman | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Production | |
dc.subject.ytm | Vegetable growing | |
dc.subject.ytm | Geography | |
dc.subject.ytm | Agriculture | |
dc.subject.ytm | Karaman | |
dc.subject.ytm | Fruit growing | |
dc.subject.ytm | Geographical properties | |
dc.identifier.yokid | 415208 | |
dc.publisher.institute | Eğitim Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 294168 | |
dc.description.pages | 118 | |
dc.publisher.discipline | Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı | |