Show simple item record

dc.contributor.advisorAliyazıcıoğlu, Yüksel
dc.contributor.authorDemir, Feyza
dc.date.accessioned2020-12-29T14:05:30Z
dc.date.available2020-12-29T14:05:30Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/438270
dc.description.abstractLaurocerasus officinalis Roemer yerel ismiyle 'Karayemiş' 6 metre boya ulaşabilen, yaprak dökmeyen küçük bir ağaç türüdür. Karayemiş meyveleri çekirdekli ve sulu olup, meyve eti açık pembe veya krem rengindedir. Karayemişin taze meyvesi kimyasal ve antioksidan özellikleri bakımından test edilmiş; yüksek miktarda su, protein, pektin ve şeker yanında çeşitli fenolik bileşenler ve mineraller içerdiği belirlenmiştir. Karayemişin güçlü antioksidan özelliği sayesinde, birçok hastalığın oluşumunun ve gelişmesinin önlenmesinde faydası olduğu, biyolojik aktivitesinden ise yapısındaki çok sayıda flavonoid, aromatik asit ve fenolik bileşiğin sorumlu olduğu öne sürülmüştür.Bu çalışmada zengin polifenol kaynağı olarak bilinen karayemiş meyvesinin çekirdeği çıkartılarak, farklı çözücülerde (su, etanol ve DMSO) hazırlanan ekstraktlarına HCI ilave edilerek, hidroliz edilmiş ve edilmemiş örnekleri hazırlandı. Bu örnekler arasındaki antioksidan kapasite, toplam polifenoller, toplam flavonoidler, demir (III) indirgeyici antioksidan potansiyeli ve serbest radikal yakalama aktivitesi yöntemiyle belirlenip, karşılaştırılması yapıldı. Çalışma sonucunda normal ekstraktlarda en yüksek antioksidan kapasitenin, DMSO'lu ekstraktlarda daha sonra sulu ve son olarak da etanollü ekstraktlarda olduğu görüldü. Asit ilave edilerek hazırlanan ekstraktlarda ise en yüksek antioksidan kapasitenin yine DMSO'lu ekstraktlarda daha sonra etanollü ve son olarak da sulu ekstraktlarda olduğu görüldü. DMSO'lu ve etanollü ekstraktlarda, asit ilavesi sonucunda, antioksidan kapasitenin asit ilave edilmemiş DMSO'lu ve etanollü ekstraktlara göre anlamlı bir artış gösterdiği belirlendi. Ama aynı karşılaştırma sulu ekstraktlar için yapıldığında, asit ilavesinin bu ekstraktlarda anlamlı bir fark yaratmadığı belirlendi. Yapılan bu çalışma sonucunda, karayemiş meyvesinde asit hidrolizinin antioksidan aktivite üzerinde pozitif yönde önemli derecede etkisi olduğu görüldü. Ayrıca ekstraktların antioksidan potansiyeli, polifenol ve flavonoid içerikleri ile orantılı olarak bulundu.
dc.description.abstractLaurocerasus officinalis Roemer known as local name `Karayemiş` can reach 6 m heigth and evergreen tree species. Cherry laurel have juicy fruits with seeds inside in it and its pulp is light pink or cream colour. Fresh fruits of cherry laurel have tested in terms of its chemical and antioxidant properties; besides the high proportion of water, protein, pectin and sugar, it is determined to contain several phenolic compounds and minerals. Cherry laurel, thanks to its powerful antioxidant properties, is helpful to inhibit occurrence of many diseases and thier progression, it is suggested that a large number of flavonoid, aromatic acid and phenolic compounds which are responsible for it's biological activity in the structure of cherry laurel.In this study, the hydrolyzed and non-hydrolyzed samples were prepared by adding HCl to extracts that prepared in different solvents (water, ethanol and DMSO) by extracting cherry laurel fruits known as the rich source of polyphenol. The capacity of antioxidant between these samples were determined and compared by methods of total polyphenols, total flavonoids, iron (III) reducing antioxidant potential and free radical scavenging activity. As a result of study, DMSO extracts has the highest antioxidant capacity among normal extracts then water and at last ethanol extracts. The highest antioxidant capacity has seen among the extracts which are prepared by adding acid, again DMSO extracts then ethanol and at last water extracts. As a result of adding acid, significant increase were seen at antioxidant capacity of DMSO and ethanolic extracts than non-acid added extracts. But when the same comparison is made for the aqueous extracts, it was determined that adding acid to these extracts did not make a significant difference. As a result of this study, acid hydrolysis of Cherry laurel fruits showed significant positive effect on antioxidant activity. Moreover, antioxidant potential of extracts was found proportional with polyphenol and flavonoid contents.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleAsit ilave edilmiş farklı çözücülerde hazırlanan Laurocerasus officinalis Roemer (Karayemiş) ekstraktlarının antioksidan kapasitesinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of antioxidant capacity in Laurocerasus officinalis Roemer (Cherry laurel) extracts prepared with different acid-added solvents
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmOxidative stress
dc.subject.ytmPlant phenolics
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmHydrochloric acid
dc.subject.ytmPlant extract
dc.subject.ytmCherry laurel
dc.subject.ytmLaurocerasus officinalis
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.identifier.yokid10060389
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid386616
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess