Show simple item record

dc.contributor.advisorEroğlu, Ahmet
dc.contributor.authorAydin, Seyhan Sümeyra
dc.date.accessioned2020-12-29T14:04:54Z
dc.date.available2020-12-29T14:04:54Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/438106
dc.description.abstractYoğun bakım hastalarında nütrisyonel müdahaleler tedavinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Doğal beslenme yolumuz olan oral alım, yoğun bakım hastalarında genellikle mümkün olmamaktadır. Bu sebeple yoğun bakım hastaları genellikle enteral veya parenteral yol ile beslenmektedir. Her ne kadar yoğun bakımda yatış sırasında gelişen komplikasyonların engellenmesinde nütrisyonel desteğin faydalı olduğu vurgulansa da bu nütrisyon tipleri ile beslenmenin de kendine özgü komplikasyonları mevcuttur. Bu çalışmada amaç tedavileri süresince sadece enteral ve sadece parenteral nütrisyon desteği altında olan yoğun bakım hastalarında beslenmeye bağlı görülen komplikasyonları, yoğun bakım ünitesinde kalış süresi, mekanik ventilatörde kalış süresi, nozokomiyal enfeksiyon, sepsis gelişme oranı, mortalite ve morbidite açısından kıyaslanmasının retrospektif olarak araştırılmasıdır. Yoğun bakım ünitemizde takip ve tedavi edilen 100 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Sadece enteral nütrisyon ile beslenen 55 hasta ve sadece parenteral nütrisyon ile beslenen 45 hasta şeklinde iki grup oluşturuldu. Yoğun bakım ünitesinden taburcu edilinceye veya exitus oluncaya kadar hastaların verileri toplandı. Demografik verileri, yatış nedeni, ek hastalık durumu, yoğun bakım yatışın başlangıcında kaydedilen laboratuar değerleri, toplam izlem süresince kaydedilen morbiditeleri ve bunların her iki grup arasındaki karşılaştırılmaları sağlandı ve bu iki grubun kendi içlerindeki komplikasyonları incelendi. Bulgular olarak, enteral nütrisyon ile beslenen hastalarda nozokomial enfeksiyon gelişme oranı, enfeksiyon varlığı, sepsis gelişimi, mekanik ventilatörde kalış süresi ve yoğun bakım ünitesi yatış süresi parenteral nütrisyon ile beslenen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Yatış nedeni dikkate alındığında enteral nütrisyon ile beslenen hastaların daha çok medikal sebeple, parenteral nütrisyon ile beslenen hastaların ise daha çok cerrahi sebeple takip edildiği görüldü ve bu durum iki grup içinde istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. PN grubunda mortalite oranı daha fazla olmasına rağmen her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Yine her iki grup arasında hiperglisemi ve hipoglisemi gelişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Bu çalışmada daha fizyolojik olan ve daha az komplikasyon gelişmesi beklenen enteral yol ile beslenen hasta grubunda nozokomial enfeksiyon gelişme oranı, enfeksiyon varlığı, sepsis gelişimi daha yüksek oranda bulunmuştur. Bu durumun sebebi enteral yol ile beslenen hastaların cerrahiden çok medikal sebeplerle takip edilmesi, bunun sonucu olarak da yoğun bakım yatış ve mekanik ventilatörde kalış süresinin daha uzun olması ile ilişkili olduğu kanısına vardık. Parenteral yol ile beslenen hastaların yoğun bakım yatış süresinin ve mekanik ventilatörde kalış süresinin daha kısa olmasının ise daha sıklıkla cerrahi sebeple takip edilmelerine bağlı olduğu ve bu nedenle nozokomial enfeksiyon gelişme oranı, enfeksiyon varlığı, sepsis gelişiminin daha az görüldüğü düşüncesindeyiz. Sonuç olarak yoğun bakım hastalarında mortalite ve enfeksiyon gelişmesinde enteral veya parenteral beslenme yolundan ziyade yoğun bakım yatış süresi ve yatış nedeninin daha etkili olduğu kanısındayız.
dc.description.abstractNutritional support in intensive care patients have become an indispensible part of treatment. The oral intake which is a natural nutritional pathway is usually not possible for intensive care patients. Therefore intensive care patients are usually fed by enteral or parenteral route. Although emphasizing that nutritional support is beneficial for preventing complications during to stay in intensive care unit, feeding with these nutrition types also has its own complicationsThe aim of this study is to retrospectively investigate the complications related to nutrition, duration of stay in intensive care unit, duration of stay in mechanical ventilator, nosocomial infection and sepsis development rate, mortality and morbidity in intensive care patients who have only enteral and only parenteral nutritional support during the treatment.The files of 100 patients followed and treated in our intensive care unit were retrospectively reviewed. Two groups were separated: 55 patients fed only enteral nutrition and 45 patients fed only parenteral nutrition. Patients data were recorded until discharged from the intensive care unit or die. The demographic data, cause of admission, comorbid diseases, laboratory values which recorded at the beginning of the intensive care stay, morbidities during the stay in intensive care unit and the comparison of these between two groups were provided and the own complications of these two groups were examined.As a result, the rates of nosocomial infection development, presence of infection, development of sepsis, duration of mechanical ventilation and intensive care unit stay were found statistically and significantly higher than in patients who fed by enteral nutrition according to patients who fed by parenteral nutrition. When the reason for admission to intensive care unit is considered, it was observed that the patients who were fed by enteral nutrition were followed for mostly medical reasons and the ones who were fed by parenteral nutrition were followed for mostly surgical reasons, and it was statistically and significantly higher ratio in the two groups. Although there was a higher mortality rate in the PN group, there was no statistically significant difference between the two groups. There was also no statistically significant difference between the two groups according to development of hyperglycemia and hypoglycemia. In this study, the rate of nosocomial infection development, presence of infection and sepsis development were higher in the group of patients who were fed enteral route which is more physiologically and normally expected to develop less complications. We believe that the reason for this evidence is related to the fact that the patients who are fed with enteral route are mostly followed up by the medical reasons than from surgical reasons, and as a result of this, the intensive care unit stay and duration in mechanical ventilator is longer in the group of enteral nutrition. At the same time we conclude that patients who are fed parenteral nutrition have shorter duration of intensive care stay and mechanical ventilator stay is related to mostly following with surgical reasons, and therefore, the rate of nosocomial infection development, presence of infection and sepsis development are less common in the group of parenteral nutrition. As a result, we conclude that intensive care unit stay and reason for admission are more effective than the route of enteral or parenteral nutrition in the development of mortality and infection in ICU patients.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAnestezi ve Reanimasyontr_TR
dc.subjectAnesthesiology and Reanimationen_US
dc.titleYoğun bakımda enteral ve parenteral nütrisyon desteği alan hasta gruplarının beslenmeye bağlı komplikasyonlarının karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of nutrition related complications of patient groups whose had supported with enteral and parenteral nutrition in intensive care unit
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentAnesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı
dc.subject.ytmIntensive care
dc.subject.ytmIntensive care units
dc.subject.ytmEnteral nutrition
dc.subject.ytmParenteral nutrition
dc.subject.ytmInpatients
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmComplications
dc.subject.ytmVentilators-mechanical
dc.subject.ytmSepsis
dc.identifier.yokid10162116
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid478229
dc.description.pages59
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess