dc.contributor.advisor | Orhan, Fazıl | |
dc.contributor.author | Aydemir, Dicle | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T14:03:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T14:03:35Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-01-21 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/437764 | |
dc.description.abstract | Amaç: IgE aracılı inek sütü alerjisi (İSA) tanısı ile takip edilen hastaların klinik özelliklerini belirlemek ve bu hastalar için alternatif besin kaynağı olabilecek diğer memeli sütlerine duyarlılık varlığını saptamaktır.Yöntem: Aralık 2017-Mayıs 2018 tarihleri arasında İSA tanısı ile izlenen hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik, klinik ve laboratuar sonuçları kaydedildi. Sonuçlar cinsiyet, hastalık grupları ve tolerans gelişen ve gelişmeyen gruplar arasında karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmamıza ortalama yaşları (ay±SD) 56.2 ± 35.0 (13.0-216.0) ay (erkek 57.1±34.2 [13.0-201.0] ay, kız: 54.8±36.7 [17.0-216.0] ay, p=0.59) olan 112 hasta (70 [%62.5] erkek, 42 [%37.5] kız, p=0.008) dahil edildi. İnek sütü tüketiminden sonra hastaların 42'sinde (%37.5) ürtiker/anjioödem, 35'inde (%31.3) alerjik dermatit, 35'inde (%31.3) anafilaksi belirti ve bulguları bildirildi. En sık ek allerjik hastalıklar alerjik rinit (%13.3), astım (%12.5) ve alerjik konjunktivit (%10.7) idi. Ortalama±SD total eozinofil yüzdesi 5.0±2.7, total IgE düzeyi 201.8±330.8 IU/mL ve serum inek sütü spesifik IgE (f2) düzeyi 14.1±58.9 kU/L idi. En sık duyarlılık saptanan diğer besinler yumurta akı (%48.1), yumurta sarısı (%40.4) ve yerfıstığı (%25.0) idi. Kendiliğinden veya poliklinikte yükleme testi olarak inek sütü denenen 65 hastadan 24'ünde (%36.9) semptom gözlenirken (persistant grup) 41 (%63.1) hastada semptomlar tekrarlamadı (tolerant grup). Tolerant ve persistant gruplardaki hastaların yaş ortalamaları (±SD ay) sırasıyla 57.7±27.4 ve 50.7±29.7, (p=0.21). Hastaların %85.6'sında manda sütüne, %78.9'unda koyun sütüne, %78.0'inde keçi sütüne ve %38.2'sinde deve sütüne karşı duyarlılık bulundu. Diğer memeli sütlerine duyarlılık oranları cinsiyetler yönünden farklı değildi.Sonuç: Beş yaşına ulaşmada İSA'lı hastaların yaklaşık 2/3'ünde tolerans gelişir. Deve sütü duyarlılığı diğer memeli sütleri arasında en az duyarlılık oranına sahip olması nedeniyle alternatif protein kaynağı olarak kullanılabilir.Anahtar Kelimeler: İnek sütü alerjisi, tolerans, memeli sütleri, deve sütü | |
dc.description.abstract | Objective: The aim of this study was to determine the clinical characteristics of patients followed with the diagnosis of IgE-mediated cow milk allergy (CMA), and to determine the susceptibility to other mammalian milk that could be an alternative food source for these patients.Method: This is a retrospective study that's performed between December 2017 and May 2018 and included all patients with the diagnosis of CMA. All demographic, clinic an laboratory findings were recorded and the results were compared between groups as defined according to gender, diagnosis and persitency.Results: The study included 112 patients (70 [62.5%] boys, 42 [37.5%] girls, p = 0.008) with a mean age (month ± SD) of 56.2 ± 35.0 (13.0-216.0) months (male: 57.1 ± 34.2 [13.0-201.0] months, female: 54.8 ± 36.7 [17.0-216.0] months, p = 0.59). Fourty-two (37.5%) patients reported urticaria / angioedema, 35 (31.3%) allergic dermatitis, and 35 (31.3%) anaphylaxis after cow milk consumption. Most reported atopic disorders were allergic rhinitis (13.3%), asthma (12.5%) and allergic conjunctivitis (10.7%). Mean±SD total eosinophil percentage was 5.0±2.7, total IgE level was 201.8±330.8 IU/mL and serum cow milk specific IgE (f2) level was 14.1±58.9 kU/L. Egg white (48.1%), egg yolk (40.4%) and peanut (25.0%) were the most found other food sensitivities. Of the 65 patient in whom an oral provocation test with cow's milk was performed or who were consumed cow's milk accidentally 41 (63.1%) patients reported their symptoms were resolved (tolerant group). The mean age (± SD) of the patients in the tolerant and persistent (24 patients) groups were 57.7 ± 27.4 and 50.7 ± 29.7, (p = 0.21), respectively. Sentitivity to buffalo milk, sheep milk, goat milk and camel milk were 85.6%, 78.9%, 78.0%, and 38.2%, respectively. Sensitivity rates to other mammalian milk were not significantly different between genders.Conclusion: Approximately 2/3 of the patients with CMA develop tolerance at the age of five. Camel milk can be used as an alternative protein source as it has the least sensitivity rate among other mammalian milk.Key Words: Cow milk allergy, tolerance, mammalian milk, camel milk | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları | tr_TR |
dc.subject | Child Health and Diseases | en_US |
dc.title | IgE aracılı inek sütü alerjisi olan çocukların klinik özellikleri ve diğer memeli (keçi, koyun, manda ve deve) sütlerine duyarlılıklarının değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Clinical features of children with IgE mediated cow milk allergy and evaluation of sensitivity to other mammalian milk (goat, sheep, buffalo and camel) | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-01-21 | |
dc.contributor.department | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Immunoglobulin E | |
dc.subject.ytm | Cow milk | |
dc.subject.ytm | Allergy and immunology | |
dc.subject.ytm | Hypersensitivity | |
dc.subject.ytm | Children | |
dc.subject.ytm | Milk | |
dc.subject.ytm | Food hypersensitivity | |
dc.subject.ytm | Tolerance | |
dc.subject.ytm | Mammals | |
dc.subject.ytm | Camel milk | |
dc.identifier.yokid | 10245789 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 548433 | |
dc.description.pages | 83 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |