Samsun çıraklık eğitim merkezindeki çırakların beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim düzeylerinin saptanması
dc.contributor.advisor | Elmacıoğlu, Funda | |
dc.contributor.author | Tomak, Leman | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:54:13Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:54:13Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/435575 | |
dc.description.abstract | ÖZET Büyüme ve gelişmenin en önemli olduğu dönemlerden biri olan adolesan dönemde, iş yaşamına başlanılması çoğu Dünya ülkelerinin ve Türkiye'nin en önemli sorunlarından biridir. Bu çalışmada, Samsun Mesleki Eğitim Merkezi'ne devam eden `çalışan çocuk`ların beslenme ve diğer alışkanlıklarının saptanması ve beslenme, büyüme ve gelişme düzeylerinin kabul edilen standartlarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. 10.10.2003-28.03.2004 tarihleri arasında yapılan bu kesitsel çalışmaya 14-18 yaş arası toplam 1003 çırağın 195'i (% 19.3) dahil edilmiştir. İlk aşamada çıraklara dört bölümden oluşan soru kağıdı uygulanmış ve antropometrik ölçümleri yapılmıştır. İkinci aşamada ise birbirini izleyen üç günlük enerji ve besin tüketim düzeyi araştırılmıştır. Çalışmaya alman çırakların yaş ortalaması 17.1 ± 0.1 yıldır, ve tamamı ilkokul mezunudur. Ailedeki birey sayısı ortalama 5.5 ± 0.1' dir. Çırakların babalarının % 65.0 'inin, annelerinin ise % 69.9'unun ilkokul mezunu oldukları saptanmıştır. Çırakların % 42.1'i ailelerinde sadece babalarının çalıştığını; % 39.5'i sigara, % 23.6'sı alkol kullandığını; % 44.1 'i ise yetersiz ve dengesiz beslendiklerini belirtmişlerdir. Çıraklarda % 44.6 sıklığında enerji tüketim yetersizliği olup; yağ, karbonhidrat, posa, A vitamini, tiamin, niasin, piridoksin, C vitamini ve kalsiyum tüketim yetersizliğinin % 50'nin üzerinde olduğu saptanmıştır. Çırakların başta beslenme olmak üzere, sahip oldukları birçok soruna çözüme üretmek, işyeri sahiplerinin, ailelerinin ve devletin sorumluluğu altındadır. Bu nedenle ilgili yasaların uygulanmasına özen gösterilmesi ve ekonomik durumun iyileştirilmesi amaçlanmalıdır. Anahtar Kelimeler: Adölesan, çırak, antropometri, beslenme. vm | |
dc.description.abstract | ABSTRACT In the adolescent period, which development and grow up of the body are one of the most important as to other periods of childhood, having been started to working life by children is one of the most important problems of Turkey and World countries. In this study, it was aimed detecting of nutrition and other habits and comparing of levels of nutrition, grow-up and development according to accepted standart values in `working children` attended to Professional Training Center of Samsun. Between October 10-2003 and March 28-2004, this cross-sectional study was applied among 195 of 1003 (19.3 %) apprentices who were 14 to 18 years old. In the beginning, the apprentices were underwent to four-part poll and their anthropometric values were measured. In the second stage, for three consecutive days were assessed. The mean age of the adolescents was 17 ± 0.07 years and all of them had primary school education. The mean number of persons in the family was 5.5 ±0.1. The apprentices' fathers and mothers were graduated from elemantary education 65.0 % and 69.9 %, respectively. Forty-two point one percent of the apprentices emphasized that their fathers were unique working person in the family. Thirty-nine point five of the all adolescents were used to cigarette and alcohol, respectively. Fourty-four point one percent of the apprentices said that they have nourished insufficiently. It was seemed that there was insufficiency of energy exhausting in 44.6 % of the aprentices, and insufficiency of lipid, carbonhydrate, fiber, thiamine, pyridoxine, calcium, vitamin A and C consumption of them were more than 50 %. The apprentices have many problems including insufficient nutrition firstly. To solve these problems is under responsibility of families, employers and the government. In this reason, it must be aimed to improve of economical condition and to take pains relevant aid applications. Key Words: Adolescent, apprentice, anthropometry, nutrition. IX | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | Samsun çıraklık eğitim merkezindeki çırakların beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim düzeylerinin saptanması | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Halk Sağlığı Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 182683 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 163239 | |
dc.description.pages | 114 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |