Show simple item record

dc.contributor.advisorPolat, Cafer
dc.contributor.authorYildirim, Murat
dc.date.accessioned2020-12-29T13:49:52Z
dc.date.available2020-12-29T13:49:52Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/434032
dc.description.abstractAmaç: Tıkanma sarılığı karaciğer hasarına ve fibrozise neden olan klinik bir tablodur. Tıkanma sarılığı sonrası; barsak bariyer fonksiyonunda bozulma, immün sistemin bozulması ve safranın deterjan etkisinin ortadan kalkması gibi nedenlerle bakteriyel translokasyon meydana gelmektedir. Tıkanma sarılığında oluşan bir başka önemli patoloji ise karaciğerdeki oksidan-antioksidan dengenin bozulması ve lipid peroksidasyonundaki artıştır. Sonuçta oluşan serbest oksijen radikalleri doku hasarını artırır ve iyileşmeyi yavaşlatır. Bu çalışmada ana safra kanalı bağlanarak deneysel olarak tıkanma sarılığı oluşturulan sıçan modelinde oleuropein ve glutamin ile postoperatif beslenmenin bakteriyal translokasyon ve karaciğer hasarı üzerine etkilerin araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Her biri 10 sıçandan oluşan 5 grup oluşturulmuştur. Birinci gruba sadece laparotomi, diğer grupların ana safra kanalı bulunarak bağlanmıştır. Tüm gruplara cerrahi girişimi takiben beslenme programı uygulanmıştır. Grup 1 ve 2'ye standart laboratuar yemi verilmiş, grup 3 `e 1gr/kg/gün oral glutamin, grup 4 ve 5'e sırası ile 10 ve 20 mg/kg/gün oleuropein içeren ekstrak verilmiştir.10 gün sonra tüm denekler sakrifiye edilerek biyokimyasal, mikrobiyolojik ve patolojik incelemeleri yapılmıştır.Bulgular: Tıkanma sarılığı oluşturduğumuz ratlarda kan, karaciğer, dalak, mezenter lenf nodu, çekum içeriğinde bakteriyel translokasyon olduğu saptandı. Oleuropein (grup 4 ve grup 5) ve glutamin ( grup 3) gruplarında kontrol grubuna göre istatiksel açıdan anlamlı olarak bakteriyel translokasyonun azaldığını görüldü.(p<0.001). Tıkanma sarılığındaki karaciğer hasarına bağlı yükselmiş olan AST, ALT, GGT ve ALP değerlerinin glutamin ve oleuropein verilen grupta anlamlı ölçüde düşük olduğu tesbit edildi(p<0.001). Ayrıca karaciğerde oluşan histopatolojik değişikliklerin (nekroz, mikroabse, safra kanalı hiperplazisi ve fibrozis) kontrol grubuna göre glutamin ve oleuropein grubunda daha az olduğu görüldü.Sonuç: Bu çalışmada, tıkanma sarılığı modelinde glutamin ve oleuropeinin bakteriyel translokasyonda ve karaciğer hasarını önlemede olumlu sonuçları olduğunu gözlemledik.Anahtar kelimeler: Tıkanma sarılığı, bakteriyel translokasyon, glutamin, oleuropein
dc.description.abstractAims: Obstructive jaundice is kown to cause liver damage and fibrosis. After obstruction in the bile tree, a series of pathologic changes occur in the organism such as diminishing of antibacterial and detergent function of bile salts, immune system suppression and intestinal barrier function failure wich lead to bacterial translocation. Another important pathology in obstructive jaundice is the breakdown of the oxidant-antioxidant balance and the increase of lipid peroxidation on intestinal wall. Furthermore , free oxygene radicals increasing as a result, cause tissue damage and decelerate the recovery. In this study, we performed common bile duct ligation on rats in order to cause obstuctive jaundice and we aimed to investigate the effects of postoperative nutrition with oleuropein and glutamine on bacterial translocation and liver damage.Material/Methods: Fifty rats were divided into five groups, 10 each. Except in Group 1 animals, the common bile ducts in all animals were ligated. Postoperative nutrition was given to all groups. Group 1 and 2 were fed with standard laboratory food, Group 3 was fed with 1gr/kg/day oral glutamin add, and Group 4 and 5 were fed with 10 and 20 mg/kg/day oleuropein add respectively. After 10 days all animal were sacrified and biochemical, microbiological and histopathological changes were evaluated.Findings : We determined bacterial translocation in blood, liver, spleen, mesenteric lymph node and cecum in all rats with obstructive jaundice. The bacterial translocation in Group 4 and 5 (oleuropein) and group 3(glutamine) was statisticaly significantly lower than control group (p<0.001). And also AST, ALT, GGT, and ALP levels, increased because of liver failure on obstructive jaundice, were significantly low in glutamine and oleuropein groups (p<0.001). Furthermore , histopathological changes in liver ( necrosis, micro-abscess, bile duct hyperplasia and fibrosis) were low in glutamine and oleuropein groups.Results: In our study, we observed that glutamine and oleuropine have beneficial effects on liver damage and bacterial translocation in obstructive jaundice.Keywords: obstructive jaundice, bacterial tarnslocation, glutamine, oleuropineen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGenel Cerrahitr_TR
dc.subjectGeneral Surgeryen_US
dc.titleTıkanma sarılığında oleuropein ve glutaminin bakteriyal translokasyon ve karaciğer hasarı üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of Oleuropein and Glutamin on bacterial translocation and liver damage in obstructive jaundice
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGenel Cerrahi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmJaundice
dc.subject.ytmOleuropein
dc.subject.ytmGlutamine
dc.subject.ytmBacterial translocation
dc.subject.ytmLiver diseases
dc.subject.ytmLiver
dc.subject.ytmBile ducts
dc.subject.ytmCholestasis-extrahepatic
dc.identifier.yokid381190
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid266667
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess