Isolation, partial purification and properties of polyphenol oxidase from wheat bran
dc.contributor.advisor | Söylemez, Zerrin | |
dc.contributor.author | Aykaç, Çiğdem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:39:18Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:39:18Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2019-12-12 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/430769 | |
dc.description.abstract | Buğday kepeği polifenol oksidazı katekol ve 4 -met il katekol oksidasyonunu katalizledi. Ham ekstraktta doğal olarak bulunan fenolik bileşikler sübstrat olarak işlendi ve ham ekstraktın aktivitesinin düzeltilmesi gerekti. Yüksek sübstrat konsantrasyonunda, aktiviteye karşı enzim konsantrasyonu doğrusallık gösterirken, düşük sübstrat konsantrasyonunda endojen sübstrat varlığını gösteren bir eğri elde edildi. Fenoller diyaliz, çöktürme, iyon değiştirme kromatografisi, celite'e tutunma ve PVPP ekstraksiyonu yöntemleriyle uzaklaştırılmaya çalışıldı. Celite'e tutunma ve PVPP ekstraksiyonu yöntemleri fenollerin ayrılmasına sebep oldu. PPO'nun celite'e tutunması özgül aktivitede ham ekstrakta göre 4 kat artış gösterirken PVPP ile ekstraksiyon sonunda elde edilen PPO özgül aktivitesinde 2.5 kat artış gözlendi. PPO ile katalizlenen oksidasyonun kinetiği Michaelis-Menten modeline uygun bulundu. Km ve V,^ değerleri sırası ile 21i mM ve 99 uM/dak olarak hesaplandı. Enzim; etil alkol, ditiyotreitol ve isoproterenol ile inhibe oldu ve 90 °C vısıcaklığa kadar ısı dayanıklılığı gösterdi. Enzimin optimum pH' sı 5.0 olarak bulundu. Anahtar Kelimeler: Polifenol oksidaz, buğday kepeği. | |
dc.description.abstract | Polyphenol oxidase obtained from wheat bran catalyzed the oxidation of both catechol and 4-methyl catechol. Phenolic compounds found naturally in crude extract played role as an endogeneous substrate and activity of crude extract needed correction. Activity versus enzyme concentration gave linear plot at high substrate concentration whereas nonlinear plot was obtained at low substrate concentration which proved the presence of endogeneous substrate. Phenols were tried to separate by the methods of dialysis, precipitation, ion-exchange chromatography, adsorption on celite and by treatment with PVPP. Adsorption on celite and extraction with PVPP caused the removal of phenols. Adsorption of PPO on celite yielded 4 fold increase in specific activity whereas extraction with PVPP yielded 2.5 fold increse in specific activity compared to the crude extract. The kinetics of PPO catalyzed oxidation obeyed Michaelis-Menten model, Km and V^j; values were found as 218 mM and 99 uM/min, respectively. The enzyme was inhibited by ethyl alcohol, dithiothreitol and isoproterenol and exhibited heat IVstability up to a temperature of 90 °C. The optimum pH of the enzyme was found to be 5.0.Key Words: Polyphenol oxidase, wheat bran. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Isolation, partial purification and properties of polyphenol oxidase from wheat bran | |
dc.title.alternative | Buğday kepeği polifenol oksidazının ayrılması, kısmi saflaştırılması ve özellikleri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-12 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Wheat bran | |
dc.subject.ytm | Polyphenol oxidase | |
dc.subject.ytm | Purification | |
dc.identifier.yokid | 65947 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 65947 | |
dc.description.pages | 83 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |