Rheological properties of reduced-fat Gaziantep cheese
dc.contributor.advisor | Kaya, Sevim | |
dc.contributor.author | Kahyaoğlu, Talip | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:38:25Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:38:25Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/430441 | |
dc.description.abstract | ÖZET AZ YAĞLI GAZİANTEP PEYNİRİNİN REOLO JİK ÖZELLİKLERİ KAHYAOĞLU, Talip Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Sevim KAYA Ocak 2002, 76 sayfa Yağ miktarının azaltılması, ısıl işlemler ve saklama sıcaklığının (13 ve 25°C) Gaziantep peynirinin fiziksel ve kimyasal özelliklerine olan etkisi incelendi. Üç farklı ısıl işlem sıcaklıkları (75, 85 ve 95°C) üç farklı yağ (%50,4, %33,4, %13,5) içeren peynir örneklerine uygulandı. Isıl işlem uygulanan ve uygulanmayan örneklerin, viskoelastik parametre, renk, erime ve dokusal özellikleri açısından analiz edildi. Peynirlerin yağ miktarının azaltılması peynirin sertliğini ve elastikiyet özelliğim arttırdı. Isıl işlemde peynirlere elastikiyet kazandırdı. Peynirin erime sıcaklığının yağ miktarı ve ısıl işlemin sıcaklığı ile ters orantılı olduğu bulundu. Gaziantep peynirlerinin j el mukavemet sabitleri 0,18-0,22 arasında bulunmuştur. Yağ miktarı %30 oranında düşürülmüş Gaziantep peynirleri ile tam yağlı Gaziantep peynirlerinin fiziksel özellikleri arasındaki fark kabul edilebilir seviyededir. Isıl işlem yağ miktarı azaltılmış Gaziantep peynirlerinin fiziksel özelliklerini geliştirmek amacıyla kullanılabilir. Beyazlık (L-değeri) yağ miktarıyla ve ısıl işlemle önemli oranda değişmiştir. Saklama sıcaklığının artması beyazlığı azaltıp ve sertliği arttırdığı gözlendi. Anahtar kelimeler: Gaziantep peyniri, az yağlı peynir, peynir reolojisi, viskolastik parametreler, sünme testi, eriyebilirlik, renk. ıı | |
dc.description.abstract | ABSTRACT RHEOLÖGICAL PROPERTIES OF REDUCED-FAT GAZİANTEP CHEESE KAHYAO?LU, Talip M.Sc. in Food Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sevim KAYA January 2002, 76 pages The effects of fat reduction, heat treatments and storage temperatures (13 and 25 °C) on the physical and chemical properties of Gaziantep cheese were investigated. Three different heat treatment temperatures (75, 85 and 95°C) were applied to three different fat (50.4, 33.4, 13.5%) containing cheese samples. With and without heat treatment, samples were analyzed with respect to viscoelastic parameters, color, meltability and texture. Decreasing fat content of the cheeses increased the hardness and elasticity. Heat treatments also imparted elasticity to the cheese. It was found that melting temperature of the cheese inversely related with fat content and temperature of the heat treatment. The gel strength constants of Gaziantep cheese were found in the range of 0.18-0.22. Differences in physical properties of the cheese in which fat content was reduced by 30 % with full-fat Gaziantep cheese were in an acceptable level. Heat treatment can be used for improving physical properties of fat-reduced Gaziantep cheese. Whiteness (L- value) significantly changed by the effect of fat reduction and heat treatment. It was observed that increase in storage temperature decreased whiteness and increased hardness of the samples. Key Words: Gaziantep cheese, reduced-fat cheese, cheese rheology, viscoelastic properties, creep test, meltability, color. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Rheological properties of reduced-fat Gaziantep cheese | |
dc.title.alternative | Az yağlı Gaziantep peynirinin reolojik özellikleri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Storage conditions | |
dc.subject.ytm | Heat treatment | |
dc.subject.ytm | Cheeses | |
dc.subject.ytm | Gaziantep | |
dc.subject.ytm | Rheologic properties | |
dc.identifier.yokid | 127918 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 121749 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |