Application of ISO 9000:2000 quality management system and HACCP in wheat flour manufacturing
dc.contributor.advisor | Dalgıç, Ali Coşkun | |
dc.contributor.author | Laçin, Sevinç | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:38:06Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:38:06Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/430319 | |
dc.description.abstract | ÖZET BUĞDAY UNU ÜRETİMİNDE ISO 9000:2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ VE HACCP UYGULAMALARI LAÇIN, Sevinç Yüksek Lisans Projesi, Gıda Müh.Bölümü Proje Yöneticisi: Yrd. Doç. A. Coşkun DALGIÇ Nisan 2003, 126 sayfa HACCP (Kritik Kontrol Noktalarındaki Tehlike Analizleri), gıda ürünlerinin hazırlanması, dizaynı, üretimi, saklanması ve dağıtımı sırasındaki muhtemel aksaklıklardan doğabilecek tüketici hastalık ve yaralanmalarının engellenmesi amacıyla kontrol noktalan kurmayı amaçlar. Bu kritik kontrol noktaları, gözlenmeli, kabul edilebilir limitler çerçevesinde doğrulanmalı ve bunların uygun dokümantasyonu yapılmalıdır. ISO 9000:2000 Sistemi, organizasyonların sürekli iyileştirme modelini sağlayan bu organizasyonların kalite yönetim sistemlerinin yürütülmesi ve geliştirilmesi için gerekli bir yaklaşımdır ve onlara yasal belge veren bir sistemdir. HACCP ve ISO' nun kombinasyonu; dokümantasyonu, gıda güvenliğini ve kaliteyi sağlayan, ürün geliştirme, tasarım ve process kontrolü konularında günümüz gıda yönetimini yönlendiren bir sistemdir. Bu çalışmada ISO 9000 : 2000 ve HACCP Sistemlerinin gıda sanayi kullanımı konusunda genel bir bilgi verilmeye çalışıldı. Daha sonra bu iki sistemin uygulanması hakkında bilgi verildi ve örnek bir gıda sektörü (araştırma için XYZ Un Fabrikası) seçilerek ISO 9000:2000 ve HACCP sistemleri uygulanmaya çalışıldı. Anahtar Kelimeler: ISO 9000:2000, Haccp, Buğday, Öğütme, Un, Tahıl iv | |
dc.description.abstract | ABSTRACT APPLICATION OF ISO 9000:2000 QUALITY MANAGEMENT SYSTEM AND HACCP IN WHEAT FLOUR MANUFACTURING LAÇIN, Sevinç M.Sc in Food Eng. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali Coşkun DALGIÇ April 2003, 126 pages HACCP, Hazard Analysis and Critical Control Point, a system of assessing possible failure modes in designing, manufacturing, storage, distributing and preparing a food product that could lead to customer illness or injury and establishing the controls that will prevent failures from occuring. Those `critical control points` must be monitored and verified to prove the process within acceptable limits appropriate documention retained. ISO 9000:2000 supports schemes and is intended to encourage organizations to operate a continual improvement approach to the development and implementation of their quality management systems. The combined use of HACCP in an ISO system provides a documented, self correcting food safety and quality program that meets the Strieker customer and requlatory standards for today's food processor. This project include wide investigation of ISO 9000:2000 and HACCP System with respect to general application, usage in the food industrial areas. Also, usefullness and integration of these systems were explained in this study. Therefore, a sample food plant (XYZ milling company was assigned to investigate) was choosen and the application of ISO 9000:2000 and HACCP Systems was studied in this project. Keywords: ISO 9000:2000, HACCP, Wheat, Milling, Flour, Cereal 111 | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Application of ISO 9000:2000 quality management system and HACCP in wheat flour manufacturing | |
dc.title.alternative | Buğday üretiminde ISO 9000:2000 kalite yönetim sistemi ve HACCP uygulamaları | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Grinding | |
dc.subject.ytm | Quality management system | |
dc.subject.ytm | Wheat | |
dc.subject.ytm | Cereals | |
dc.subject.ytm | Hazard analysis and critical control points | |
dc.identifier.yokid | 134846 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 130868 | |
dc.description.pages | 126 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |