Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzaslan, Mehmet
dc.contributor.authorDemirözer, Şeyda
dc.date.accessioned2020-12-29T13:37:30Z
dc.date.available2020-12-29T13:37:30Z
dc.date.submitted2004
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/430093
dc.description.abstractÖz ANTEPFISTIGI'NDA MEYDANA GELEN GERİYE OLUM ETMENLERİNİN BELİRLENMESİ DEMİRÖZER, Şeyda Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet ÖZASLAN Mayıs 2004, 47 sayfa Ülkemiz Antepfıstığı 'nın dünyadaki gen merkezi üzerindedir. Bu nedenle, Antepfıstığı, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok eski yıllardan beri yetiştirilmekte ve bölge ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadır. Antepfıstığı, özellikle yağ ve protein oranı yüksek bir meyvedir ve oldukça konsantre besin değerine sahiptir. Antepfıstığı özellikle Gaziantep ili ve çevresindeki üreticilerin temel geçim kaynaklarının başında gelmektedir. Fakat son 10 - 15 yıl içinde Antepfıstığı' nda üretimi sınırlandıran, ekonomik yönden önemli kayıplara yol açan, bitkinin ölümüne neden olan geriye ölümler gözlenmektedir. Bu çalışmada Gaziantep il ve ilçelerinde Antepfıstığı yetiştiriciliği yapılan alanlarda sorun olan geriye ölüm etmenlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Gaziantep ili Nizip, Karkamış ve Oğuzeli ilçelerinin Antepfıstığı yetiştiriciliği yapılan alanlarına arazi çıkışları gerçekleştirilmiştir. Çalışmada hastalık simptomları gösteren bitkilerden yapılan izolasyonlarda çeşitli fungal hastalık etmenleri saptanmıştır. Bu etmenler saflaştırılıp, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü' nden temin edilen Antepfıstığı fidanlarına inoküle edilmiş, hastalık simptomları gösteren bitkilerden geri patojen izolasyonları gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı, Geriye Ölüm, Fungus
dc.description.abstractABSTRACT DETERMINE OF DIE - BACK FACTORS ON PISTACIA VERA L. DEMİRÖZER, Şeyda M.Sc. In Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÖZASLAN May 2004, 47 pages Our country is on the `gene centre` for Pistachio. Pistachio was grown in the region of Southeastern Anatolia for many years and is the most important crop for the economy of this region. Pistacia vera L., has high in fat / protein ratio with high quality nutrition value. P. vera is a main yield for produces all around the Gaziantep province. For the last 10-15 years, die-back of pistachio trees was observed causing important crop and yield losses. The aim of this study was to determine die - back factors on P. vera trees grown in the Gaziantep province. P. vera producing areas of Nizip, Karkamış and Oğuzeli disticts within Gaziantep, P. vera producing areas were surveyed and the plants that exhibited die-back symptoms were collected. Isolations from the diseased plant parts showed that different agents may be responsible this problem. P. vera seedlings obtained from `Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü` (Pistachio Research Instutute) were inoculated with these agents. The symptoms after inoculation were examined. Factors of the disease was back isolated. Key Words: Pistacia vera L., Die - back,Fungi. 11en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleAntep fıstığı`nda meydana gelen geriye ölüm etmenlerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermine of die-back factors on pistacia vera L.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid172180
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid154718
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess