Spirulina sp.`de CuCl2, NaCl ve bunların kombinasyonlarının fizyolojik etkileri
dc.contributor.advisor | Saygıdeğer, Saadet D. | |
dc.contributor.author | Deniz, Fatih | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:35:51Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:35:51Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/429475 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada bakır klorür (CuCl2, 0.0, 0.1 ve 1.0 ppm), sodyum klorür (NaCl, 0.0, 0.2 ve 0.4 M) ve bunların karışımlarının Spirulina sp.'de meydana getirdiği bazı fizyolojik etkiler araştırılmıştır. Bu kapsamda öncelikle mikroalg besin ortamına adaptasyona bırakılmıştır. Sonra mikroalg belirli derişimde stres çözeltisi içeren besin yerlerine aktarılmıştır. Yedi günlük deney süresi sonunda mikroalglerin büyüme oranları, biyomas (kuru ağırlık üzerinden) miktarları, Cu ve K derişimleri, klorofil-a, karoten, prolin ve malondialdehit (MDA) miktarları belirlenmiştir.1.0 ppm Cu derişiminin Spirulina sp.'nin gelişimi ile biyomas miktarını, K derişimi, klorofil-a ve karoten miktarlarını oldukça düşürdüğü, diğer yandan, Cu, prolin ve MDA miktarlarını ise artırdığı belirlenmiştir. Bununla birlikte 1.0 ppm Cu'a göre 0.1 ppm Cu, bu değişkenleri daha az olumsuz etkilemiştir ve Spirulina sp.'de daha az hasara yol açmıştır. Benzer şekilde NaCl de prolin ve MDA miktarlarını artırmış, diğer değişkenin miktarlarını ise azaltmıştır. Ayrı ayrı NaCl ve Cu uygulamasında karoten miktarındaki azalma klorofil-a'ya göre daha düşük olmuştur. CuCl2 ve NaCl karışımı uygulandığında ise ortama NaCl eklenmesinin Spirulina sp.'nin Cu içeriğinde azalmaya neden olduğu belirlenmiştir. Ayrıca CuCl2 ve NaCl'nin birlikte uygulanmasının diğer değişkenlere etkileri ayrı ayrı CuCl2 ve NaCl uygulamasından daha fazla olmuştur. | |
dc.description.abstract | In this study some physiological effects of copper chloride (CuCl2, 0.0, 0.1 and 1.0 ppm), sodium chloride (NaCl, 0.0, 0.2 and 0.4 M) and both of them on Spirulina sp. were investigated. In this content, firstly microalga was adapted to culture medium. Then microalga was inoculated into erlen flasks containing both of stress and culture solutions. Growth rate, biomass values (dry mass), Cu and potassium (K) concentrations, chlorophyll-a, caroten, proline and malondialdehyde (MDA) contents of microalga were determined at the end of seven days.It was determined that 1.0 ppm Cu decreased the growth rate, biomass, K, chlorophyll-a and caroten contents of Spirulina sp., while causing increase in the contents of Cu, proline and MDA. However 0.1 Cu ppm affected these variables weakly and resulted less damage in Spirulina sp. with respect to 1.0 ppm Cu. Similarly, NaCl also increased proline and MDA contents, but decreased others. Decrease in the amount of caroten was less than that of chlorophyll-a in applications of Cu and NaCl separately. Concerning the application of NaCl and CuCl2 mixture, it was determined that adding NaCl into the medium decreased Cu content of Spirulina sp. In addition, application of CuCl2 and NaCl mixture affected other parameters more than the application of Cu and NaCl separately. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Botanik | tr_TR |
dc.subject | Botany | en_US |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.title | Spirulina sp.`de CuCl2, NaCl ve bunların kombinasyonlarının fizyolojik etkileri | |
dc.title.alternative | Physiological effects of CuCl2, NaCl and their combinations on Spirulina sp. | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Spirulina | |
dc.subject.ytm | Sodium chloride | |
dc.identifier.yokid | 306983 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 179658 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |