Show simple item record

dc.contributor.advisorFadıloğlu, Sibel
dc.contributor.authorÇiftçi, Ozan Nazim
dc.date.accessioned2020-12-29T13:35:33Z
dc.date.available2020-12-29T13:35:33Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/429363
dc.description.abstractUcuz bir yan ürün olan prina yağı, kakao yağı benzeri yağa dönüştürülerek değerlendirilmek istenmiştir. Bu amaçla, kakao yağının ana triaçilgliserollerini (TAG) üretmek için rafine prina yağının palmitik ve stearik asitlerle asidoliz reaksiyonları sn-1,3 spesifik lipaz katalizörlüğünde model ve doğal sistemlerde gerçekleştirilmiştir.Model sistemde optimize edilmiş reaksiyon şartları, doğal sistem reaksiyonlarında kullanıldı. Doğal sistem reaksiyonları labaratuar boyutu beç karıştırmalı tank reaktör ve dolgulu yatak reaktörde gerçekleştirildi. Dolgulu yatak reaktörden elde edilen ürün kakao yağı benzeri yağ olarak seçildi. Kakao yağı %18.9 1,3-dipalmitoyl-2-oleoyl-glycerol (POP), %33.1 1(3)-palmitoyl-3(1)stearoyl-2-oleoyl-glycerol (POS) ve %24.7 1,3-distearoyl-2-oleoyl-glycerol (SOS) içerirken, kakao yağı benzeri yağ %10.9 POP, %19.7 POS and %11.2 SOS içerdi. Ürünün erime profili ve katı yağ oranı kakao yağınınkine benzerdi. Polarize ışık mikroskopu görüntüleri kakao yağı ve kakao yağı benzeri yağın polimorfik özellikleri arasında büyük farklar göstermemiştir. Ürünün kısmi kakao yağı ikamesi olarak performansını ölçmek için, kakao yağı ve kakao yağı benzeri yağın değişik oranlarda karışımları hazırlandı ve fizikokimyasal özellikleri (TAG içeriği, erime profili, katı yağ oranı, mikroyapı ve oksidatif stabilite) incelendi.Çalışmanın sonuncu, üretilen kakao yağı benzeri yağın şekerleme ürünlerinde 30%' a kadar eklemelerinde son ürünün fiziksel ve kimyasal özelliklerini önemli bir ölçüde değiştirmediğini ve kullanıma uygun olduğunu göstermiştir.
dc.description.abstractIt was aimed to add value to a cheap by-product, olive pomace oil, by converting it to a cocoa butter (CB)-like fat. For this purpose, immobilized sn-1,3 specific lipase-catalyzed acidolysis of refined olive pomace oil (ROPO) with palmitic (PA) and stearic (SA) acids was performed in model and natural system reactions to produce major triacylglycerols (TAGs) of CB.Optimized reaction conditions in model system study were used in natural system reactions. Natural system reactions were carried out in laboratory scale batch stirred tank reactor (STR) and a packed bed reactor (PBR). The product of PBR system was selected as CB-like fat. The CB-like fat contained 10.9% 1,3-dipalmitoyl-2-oleoyl-glycerol (POP), 19.7% 1(3)-palmitoyl-3(1)stearoyl-2-oleoyl-glycerol (POS) and 11.2% 1,3-distearoyl-2-oleoyl-glycerol (SOS), while commercial CB contains 18.9% POP, 33.1% POS and 24.7% SOS. The melting profile and SFC of the product were comparable to those of CB. Polarized light microscope (PLM) images showed no drastic changes in polymorphic behavior between CB and CB-like fat. In order to evaluate the performance of the product as a partial CB replacer, binary blends of CB and CB-like fat were prepared at different proportions and their physicochemical characteristics (TAG content, melting profile, solid fat content (SFC), microstructure, and oxidative stability) were investigated.The results of the study suggested that produced CB-like fat is suitable for use in confectionery products as a CB replacer up to 30% without altering the physical and chemical properties of the product significantly.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleProduction of cocoa butter equivalent by enzymatic interesterification of olive-pomace oil
dc.title.alternativePrina yağından enzimatik interesterifikasyon ile kakao yağı eşdeğeri üretilmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPhysicochemical properties
dc.identifier.yokid331607
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid245056
dc.description.pages153
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess