Krom ve kurşun birikiminin Spirulina sp.`de büyüme hızı, pigment ve şeker miktarına etkileri
dc.contributor.advisor | Saygıdeğer, Saadet | |
dc.contributor.author | Okkiran, Pelin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:35:29Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:35:29Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/429339 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada farklı konsantrasyonlarda krom ve kurşun içeren ortama 7 gün süreyle bırakılan Spirulina sp. bünyesinde krom ve kurşun birikimi, büyüme hızı, pigment ve şeker miktarına etkileri incelenmiştir.Çalışmada krom ve kurşun analizi 1., 3., 5. ve 7. gün, büyüme hızı her gün, pigment ve şeker analizi 7. gün yapılmıştır. Denenen tüm koşullarda Spirulina sp.'teki krom ve kurşun miktarı, süreye ve ortam derişimlerine bağlı olarak artmıştır. Krom ve kurşun etkisinde, Spirulina sp.'te büyüme hızı, klorofil a, karotenoid ve şeker miktarları azalmıştır. Bu parametreler üzerine krom ve kurşunun toksik etkisinin düşük derişimlere (1 mg/L ve 5 mg/L) oranla yüksek derişimlerde (10 mg/L ve 20 mg/L) daha fazla olduğu belirlenmiştir.Araştırmada, Spirulina sp.'nin fizyolojik ve biyokimyasal işlevler üzerine krom ve kurşunun toksik etkisinin algdeki krom ve kurşun birikimiyle doğrudan ilişkili olduğu, algdeki krom ve kurşun miktarı arttıkça bu parametrelerdeki inhibisyonun arttığı belirlenmiştir.Araştırmada, Spirulina sp.'nin krom ve kurşuna hassas olduğu ve ortamdaki krom ve kurşunun toksik etkilerini değerlendirmek için uygun bir tür olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Krom, kurşun, Spirulina sp., fizyolojik etki | |
dc.description.abstract | In this study, accumulation of chromium and lead in Spirulina sp. and the effects of chromium and lead on growth rate, pigment and amount of sugar of Spirulina sp. were investigated over seven days period at different concentrations.The analysis of chromium and lead accumulation were determined at 1, 3, 5 and 7 days, growth rate was determined each day, the analysis of pigment and sugar were determined at 7 days. Amount of the chromium and lead in Spirulina sp. has increased depending on time course and concentration for all treatments in the experiment. Under the chromium and lead effect, the growth rate, chlorophyll a, carotenoid and sugar amount in Spirulina sp. have decreased. The toxic effects were observed at medium including high concentrations of chromium and lead (10 and 20 mg/L) rather than at medium including low concentrations (1 and 5 mg/L). It was determined that chromium and lead effects on physiological and biochemical of Spirulina sp. were directly related with chromium and lead accumulation by the algae and inhibition in this parameters increased with increasing of chromium and lead accumulation in the algae.It was determined that Spirulina sp. was rather sensitive to chromium and lead and it can be used as allowable to assess the effects chromium and lead toxic in medium.Key words: chromium, lead, Spirulina sp., physiological effect | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Krom ve kurşun birikiminin Spirulina sp.`de büyüme hızı, pigment ve şeker miktarına etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of the chromium and lead accumulation to the growth rate, pigment and sugar amount in the content of Spirulina sp. | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Botany | |
dc.identifier.yokid | 345035 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 238878 | |
dc.description.pages | 56 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |