Show simple item record

dc.contributor.advisorErkmen, Osman
dc.contributor.authorSet, Ebru
dc.date.accessioned2020-12-29T13:35:24Z
dc.date.available2020-12-29T13:35:24Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/429309
dc.description.abstractBu araştırmada Gaziantepte 12 aylık dönemde Haziran 2008'den Mayıs 2009'a kadar paketli ve paketsiz satılan kırmızı pul biber ve fıstıkta aflatoksin bulaşması çalışılmıştır. Toplam 240 kırmızı pul biber ve 240 fıstık toplanmıştır. Bu örneklerde, toplam aflatoksin (AFT), aflatoksin B1, pH ve su aktivitesi (aw) analizleri yapılmıştır. Küf ve maya sayımı da yapılmıştır. Sırasıyla % 1,4 (1/70) ve % 5,7 (4/70) paketli kırmızı pul biber örneği AFT ve AFB1 yasal limitini aşmış iken, sırasıyla, % 30,0 (51/170) ve % 52,9 (74/170) paketsiz kırmızı pul biber örneği AFT ve AFB1 yasal limitini (10 ve 5 µg/kg) aşmıştır. En yüksek aflatoksin bulaşması AFT ve AFB1, haziran ayında görülmüştür. Bu değer AFT'de 97.4 ppb ve AFB1'de 89,99 ppb dır. 105 (% 55,6) paketsiz ve 37 (% 72,5) paketli fıstık örneğinden hiç birinde aflatoksin bulaşması olmamıştır. Sırasıyla, % 43,4 (83/189) ve % 41,9 (80/189) paketsiz fıstık örneğinde bulaşma seviyesi sırasıyla, 0,007'den 7,72 ppb ve 0,007'den 4,08 ppb olan AFT ve AFB1 tespit edilmiştir ve 189 paketsiz fıstık örneğinden sadece 1 (% 0,5)'i yasal limitin üzerinde 148,15 ve 133,49 ppb AFT ve AFB1 içermektedir.Aflatoksin bulaşması ekin toplama, kurutma, paketleme, taşıma ve depolama işlemlerinin geliştirilmesiyle önlenebilir.
dc.description.abstractIn this research aflatoxin contamination of packaged and/or unpackaged ground red pepper and pistachio nuts sold in Gaziantep during 12 months period from June 2008 to May 2009 have been studied. Totally 240 ground red pepper and 240 pistachio nut samples were collected. In these samples, total aflatoxin (AFT) and aflatoxin B1 (AFB1), pH and water activity (aw) analysis were done. Mold and yeast counts were also performed. 30.0 % (51/170) and 52.9 % (74/170) unpackaged ground red pepper samples were exceeding AFT and AFB1 legal limits (10 and 5 µg/kg) , respectively, while 1.4 % (1/70) and 5.7 % (4/70) packaged ground red pepper samples were exceeding AFT and AFB1 legal limits respectively. The highest contaminations of aflatoxins AFT and AFB1 in ground red pepper samples were seen in June. It was 97.4 ppb in AFT and 89.99 ppb in AFB1. None of the 105 (55.6 %) unpackaged and 37 (72.5 %) packaged pistachio nut samples were contaminated with aflatoxins. AFT and AFB1 were detected in 43.4 % (82/189) and 41.8 % (79/189) unpackaged pistachio nut samples, respectively, with the contamination levels ranging from 0.007 to 7.72 ppb and from 0.007 to 4.08 ppb, respectively, and only one (0.5 %) of 189 unpackaged pistachio nut sample was contained AFT and AFB1 over legal limit with contamination level 148.15 and 133.49 ppb respectively.Aflatoxin contamination can be prevented by improving the processing methods during harvesting, drying, packaging, transportation and storage.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleDetection of aflatoxins in pistachio nut and ground red pepper sold in Gaziantep region
dc.title.alternativeGaziantep bölgesinde satılan fıstıkta ve kırmızı pul biberde aflatoksinleri bulma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAflatoxins
dc.identifier.yokid347007
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid238880
dc.description.pages120
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess