dc.contributor.advisor | Dalgıç, Ali Coşkun | |
dc.contributor.author | Karaaslan, İrem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:34:42Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:34:42Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/429048 | |
dc.description.abstract | İlk olarak meyan kökünün suda özütü çıkarılmıştır. Bu işlem için üç sıcaklık (4 °C, 25°C ve 37°C) ve üç meyan/su oranı (1/5, 1/4, and 1/3) belirlenmiştir. Meyan özütünün çıkarılması ile ilgili 1/3 oranında meyan/su karışımının 25°C de bekletilmesi en etkin metod olarak tespit edilmiştir. Çıkarılan özüt daha sonra evapore edilmiştir. Evaporasyon sonrasında, meyan özütü, asgari renk değişimine, kabul edilebilir seviyede nem, yoğunluk, nem tutma kapasitesi, asitlik, pH, çözünürlük değerine sahip ideal işleme koşullarının tespit edilebilmesi için püskürtmeli kurutucu ile kurutulmuştur. Kurutma yardımcı maddesi olarak DE 12, DE 18, DE 19 değerli maltodekstrinler kullanılmıştır. Meyan özütü; 110°C, 120°C ve 130°C hava giriş sıcaklığında , maltodekstrin konsantrasyonu %20, %15 ve %10 olacak şekilde kurutulmuştur. Elde edilen ürünle ilgili (verim) veriler toplandı ve toz ürünler nem, yoğunluk, renk değişimi, asitlik & pH için analiz edildi. Hava giriş sıcaklığındaki artış, verim, pH ve çözünürlükte artışa; nem, yoğunluk, su tutma kapasitesi, L*, a*, b* ve asitlikte azalmaya sebep olmuştur. Maltodekstrin konsantrasyonundaki artış,verim, L*, b*, asitlikte artışa ; nem, yoğunluk, su tutma kapasitesi, a*, pH ve çözünürlükte azalmaya sebep olmuştur. Maltodekstrin DE değeri arttıkça, yoğunluk, su tutma kapasitesi, L*, pH artmış ; verim, nem, a*, b*, asitlik, çözünürlük azalmıştır.Anahtar kelimeler: Meyan, Meyan tozu, maltodekstrin, yapışkanlık | |
dc.description.abstract | Liquorice root was first leached in water. Three leaching tempratures (4 °C, 25°C, and 37°C) and liquorice/water ratios ( 1/5 w/w, 1/4 w/w, and 1/3 w/w) were selected. Leaching at 25 ?C by using the 1/3 as the ratio of liquorice/water was observed as the optimum extraction procedure. The extract obtained was then evaporated by using rising film evaporator. After evaporation, spray drying process was used to determine the optimum processing conditions that yield minimum color change, and acceptable moisture content, bulk density, hygroscopicity, acidity & pH, solubility. Maltodextrin as drying agent was developed. 12 DE, 18 DE, and 19 DE maltodextrins were used as drying agents. Liquorice extract was spray dried at inlet air temperatures of 110 °C, 120 °C, and 130°C and maltodextrin concentrations of %20, % 15, and %10. Data for the yields was obtained and the powders were analyzed for moisture content, bulk density, color change, hygroscopicity, acidity & pH, solubility. Increases in inlet air temperature were caused an increase in yield, pH , solubility and a decrease in moisture content, bulk density, hygroscopicity, L*, a*, b*, acidity. Increases in maltodextrin concentrations were caused an increase in yield, L*, b*, acidity and a decrease in moisture content, bulk density, hygroscopicity, a*, pH, solubility. Increases in DE maltodextrins were caused an increase in bulk density, hygroscopicity, L*, Ph and a decrease in yield, moisture content, a*, b*, acidity, solubility.Key words: Liquorice, Liquorice powder, maltodextrin, stickness | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Spray drying of liquorice (Glycyrrhiza glabra) extract | |
dc.title.alternative | Meyan özütünün püskürtmeli kurutucu ile kurutulmasi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 389901 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 283342 | |
dc.description.pages | 85 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |