Show simple item record

dc.contributor.advisorÇelekli, Abuzer
dc.contributor.advisorBozkurt, Hüseyin
dc.contributor.authorGün, Didem
dc.date.accessioned2020-12-29T13:33:55Z
dc.date.available2020-12-29T13:33:55Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/428756
dc.description.abstractBu çalışmada, mavi-yeşil alglerden Spirulina platensis kullanılarak, pirina yağının ağartılması araştırılmıştır. Denemelerde başlangıç pH düzeylerinin (2, 3, 4 ve 5), sıcaklık seviyelerinin (30, 50 ve 70 oC) ve biyokütle ağırlıklarının (2, 4, 8 ve 12 g/l) pirina yağının renk giderimi üzerine etkileri araştırılmıştır. FTIR-ATR spektroskopisi ile adsorbentin doğal ve pirina yağının pigment yüklü yüzey yapısı karakterize edilmiştir. Pirina yağının ağartılma miktarı pH 2'de en fazla olmuştur. Adsorbent miktarı azaldığı zaman, birim alg başına düşen renk giderim miktarı da artmıştır. Ancak pirina yağının % renk gideriminin adsorbent konsantrasyon miktarı arttıkça arttığı görülmüştür. Adsorpsiyon miktarı sıcaklığın artması ile azalmıştır. Bu nedenle adsorpsiyon işlemi ekzotermiktir. Sonuç olarak, bu adsorbentin, pirina yağı ağartımında önemli bir potansiyele sahip olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractIn this study, process of Treatment of olive-pomace oil by using Spirulina plantensis has been investigated. In the tests, the effects of initial pH (2, 3, 4, and 5), temperature values (30, 50, and 70 oC), and biomass value (2, 4, 8, and 12 g/l), on removal of olive pomace oil colour have been investigated. The surface properties of natural and pigment of pomace oil loaded adsorbents were characterized by use of FTIR-ATR spectroscopy. It has been assertained that the amount of pomace olive oil bleaching is maximal at pH 2. When the amount of adsorbent reduced, the amount of colour for unit algae ascended. However, it was seen that percentage colour removal of pomace oil increased with increasing concentration of adsorbent. Results, it indicated that this adsorbent has a significant potential for olive-pomace oil bleaching.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleSpirulina platensis ile pirina yağının ağartılması
dc.title.alternativeTreatment of olive pomace oil with Spirulina platensis
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSpirulina platensis
dc.subject.ytmAdsorption
dc.subject.ytmOlive pomace oil
dc.identifier.yokid414461
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid290476
dc.description.pages64
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess