Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmaz, Necip Fazıl
dc.contributor.authorFuhaid, Mutlag Shafi
dc.date.accessioned2020-12-29T13:31:48Z
dc.date.available2020-12-29T13:31:48Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/427994
dc.description.abstractBu çalışmada, medikal ve gıda sektöründe kullanılan östenitik paslanmaz çeliklerin TIG kaynağında meydana gelen kaynak çürüme etkisinin azaltılmasına çalışılmıştır. Mevcut durumda kaynak çürümesi problemi, ısıl işlem yapılarak veya düşük karbonlu yada stabilize paslanmaz çelikler kullanılarak önlenmektedir. Ancak bu tür yöntemlerin, kaynaklı malzemenin boyutu, çeşidi ve uygulandığı alana bağlı olarak bazı sınırlamaları söz konusudur. Bu çalışmada, kaynak bölgesinin altına yerleştirilmiş bir bakır blok kullanarak yeni bir yaklaşım önerilmektedir. Kaynak ana metalinin sıcaklığını azaltmak için bakır blok içindeki deliklerden su geçirilmiştir. Dolayısıyla, hassaslaşma için gerekli zamanın azaltılmasına ve kaynak çürümesine neden olan karbon ile kromun bileşim oluşturması için yeterli zamanın verilmemesine çalışılmıştır.
dc.description.abstractThis study discusses the reduction of weld decay problem in Austenitic Stainless Steels (AISI 304) used in medical and food sector that weld by TIG process. Currently, weld decay problem is being eliminated by proposing heat treatment, low carbon content or stabilized stainless steels. But, these methods have some limitations due to welding size, type or location of the part to be welded. In this work, a new approach has been proposed by using copper block which is placed under the welding joint. Water was passed thoroughly from the internal holes of the copper block to decrease the temperature of the welding base metal. It is aimed to shorten the time required to formation of sensitization and not give enough time for the interaction of carbon with chromium which leads to hindering weld decay.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleReduction of weld decay effect of stainless steels used in medical and food sector that weld by TIG process.
dc.title.alternativeMedikal ve gıda sektöründe kullanılan paslanmaz çeliklerin TIG kaynağında kaynak çürüme etkisinin azaltılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid10023211
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid354344
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess