Reduction of weld decay effect of stainless steels used in medical and food sector that weld by TIG process.
dc.contributor.advisor | Yılmaz, Necip Fazıl | |
dc.contributor.author | Fuhaid, Mutlag Shafi | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:31:48Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:31:48Z | |
dc.date.submitted | 2013 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/427994 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, medikal ve gıda sektöründe kullanılan östenitik paslanmaz çeliklerin TIG kaynağında meydana gelen kaynak çürüme etkisinin azaltılmasına çalışılmıştır. Mevcut durumda kaynak çürümesi problemi, ısıl işlem yapılarak veya düşük karbonlu yada stabilize paslanmaz çelikler kullanılarak önlenmektedir. Ancak bu tür yöntemlerin, kaynaklı malzemenin boyutu, çeşidi ve uygulandığı alana bağlı olarak bazı sınırlamaları söz konusudur. Bu çalışmada, kaynak bölgesinin altına yerleştirilmiş bir bakır blok kullanarak yeni bir yaklaşım önerilmektedir. Kaynak ana metalinin sıcaklığını azaltmak için bakır blok içindeki deliklerden su geçirilmiştir. Dolayısıyla, hassaslaşma için gerekli zamanın azaltılmasına ve kaynak çürümesine neden olan karbon ile kromun bileşim oluşturması için yeterli zamanın verilmemesine çalışılmıştır. | |
dc.description.abstract | This study discusses the reduction of weld decay problem in Austenitic Stainless Steels (AISI 304) used in medical and food sector that weld by TIG process. Currently, weld decay problem is being eliminated by proposing heat treatment, low carbon content or stabilized stainless steels. But, these methods have some limitations due to welding size, type or location of the part to be welded. In this work, a new approach has been proposed by using copper block which is placed under the welding joint. Water was passed thoroughly from the internal holes of the copper block to decrease the temperature of the welding base metal. It is aimed to shorten the time required to formation of sensitization and not give enough time for the interaction of carbon with chromium which leads to hindering weld decay. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Makine Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Mechanical Engineering | en_US |
dc.title | Reduction of weld decay effect of stainless steels used in medical and food sector that weld by TIG process. | |
dc.title.alternative | Medikal ve gıda sektöründe kullanılan paslanmaz çeliklerin TIG kaynağında kaynak çürüme etkisinin azaltılması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 10023211 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 354344 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |