Show simple item record

dc.contributor.advisorDoğan, Muhittin
dc.contributor.authorBalcan, Mesut
dc.date.accessioned2020-12-29T13:31:11Z
dc.date.available2020-12-29T13:31:11Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/427772
dc.description.abstractBu çalışmada, tıbbi ve aromatik bitkilerden olan biberiye (Rosmarinus officinalis L.) bitkisinde Cu uygulamalarının bazı fizyolojik etkileri araştırılmıştır. Bitkiler üç hafta boyunca araştırma ortamına aklimatize edilmiştir. Bitkiler, 20 gün boyunca bakırın 5, 50, 100 ve 500 ppm'lik derişimlerinin etkisinde yetiştirildikten sonra hasat edilmiştir. Özellikle bakırın 100 ve 500 ppm'lik derişimlerinde sürgün gelişiminde gerileme ve yapraklarda kloroz gözlenmiştir. Biberiye yapraklarının Cu içeriği, uygulanan Cu derişimi ile birlikte artmıştır. Yaprakların K içeriği bakırın 5 ve 50 ppm'lik derişimlerinde kontrole göre sırasıyla %3.8 ve %2.0 azalmışken, 100 ve 500 ppm'lik derişimde ise %1.6 ve %3.7 düzeyinde artmıştır. Yaprakların Fe, Mg ve Ca içeriği uygulanan Cu derişimi ile birlikte artarken, Zn içeriğinde ise azalmalar belirlenmiştir. Yaprakların klorofil-a ve klorofil-b miktarları 500 ppm'lik derişimde kontrole göre sırasıyla %26.4 ve %22.8 düzeyinde azalma tespit edilmiştir. Benzer olarak, yaprakların toplam protein miktarları da özellikle yüksek Cu uygulamalarında azalmıştır. Reaktif oksijen türlerinden olan H2O2 miktarında ise artışlar olmuştur. Yaprakların toplam fenolik bileşik miktarlarında artışların olması, bu tür bileşiklerin toleranstaki rolleriyle ilgili olabilir.
dc.description.abstractIn this study, effects of Cu application on some of the physiological effects of medicinal and aromatic plants rosemary (Rosmarinus officinalis L.) plants were investigated. The plants were acclimatized in growing chamber during three weeks. The plants were treated with 5, 50, 100 and 500 ppm Cu concentrations during 20-days, then harvested. Particularly, a decline in shoot growth and chlorosis in leaves were observed at 100 and 500 ppm Cu concentrations. Copper contents of leaves were increased with increasing Cu concentrations. Although K contents of leaves at 5 and 50 ppm Cu concentrations were decreased as 3.8% and 2.0%, respectively, with respect to control, the contents were increased at 100 and 500 ppm Cu conentrations as 1.6% and 3.7%, respectively. Whereas Fe, Mg and Ca contents of leaves were increased with increasing Cu concentrations, Zn content was decreased. Chlorophyll- a and chlorophyll-b contents of leaves were decreased at 500 ppm Cu concentration as 26.4% and 22.8%, respectively, with respect to control. Similarly, the total protein content of the leaves were decreased by Cu the applications, particularly at high Cu concentrations. There were increases in H2O2 amounts, a reactive oxygen species. Observed increases in total amount of phenolic compounds show that such compounds may be related to the roles in tolerance.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titleBiberiyede (Rosmarinus officinalis L.) bakır uygulamalarının bazı fizyolojik etkileri
dc.title.alternativeSome physiological effects of copper applications in rosemary (Rosmarinus officinalis L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPlant physiology
dc.subject.ytmHeavy metals
dc.subject.ytmPlants-medicinal
dc.identifier.yokid10028167
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid354382
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess