Show simple item record

dc.contributor.advisorErkliğ, Ahmet
dc.contributor.authorAlbu Khaleefah, Khamis Musdif Their
dc.date.accessioned2020-12-29T13:25:52Z
dc.date.available2020-12-29T13:25:52Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/425969
dc.description.abstractBu çalışmada, doğal parçacık olan mikro ölçekteki fıstık kabuğunun polyester kompozitlerin mekanik özelliklerine etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Antepfıstığı kabuğu parçacıkları ağırlıkça % 0, 5, 10, 15, 20 ve 25 kullanılmıştır. ASTM ve ISO standartlarına göre oluşturulan kalıplar ile kompozit numuneler üretilmiştir. Üretilen numunelere gerilme, eğilme ve çentik darbe testleri yapılmıştır. Antepfıstığı kabuğu parçacıklarının polimer matris içindeki dağılımı SEM fotoğrafları kullanılarak gözlenmiştir. Antepfıstığı kabuğu parçacık içeriğinin ağırlıkça artmasıyla polyester kompozitin mekanik özellikleride arttırılmıştır. En yüksek gerilme mukavemeti, bükülme mukavemeti ve darbe mukavemeti sırasıyla, fıstık kabuğu tanecik içeriği ağırlıkça % 10, 5 ve 5'de elde edildi.
dc.description.abstractIn the current study, the effect of micro-scale content of natural particle (pistachio shell) on the mechanical properties of polyester matrix composites is experimentally investigated. The particle contents of pistachio shell are 0, 5, 10, 15, 20 and 25 wt%. The tensile, flexural, and charpy impact tests were carried out on the moulded composite specimens according to ASTM and ISO standards. Good dispersion of pistachio shell particles in polymer matrix was observed using SEM micrographs. It is observed that the mechanical properties of polyester composite is increased with the increasing of pistachio shell particle content. The highest tensile strength, flexural strength, and impact strength was obtained at pistachio shell particle content of 10, 5, and 5 wt%, respectively.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleA research on effect of pistachio shell on the mechanical properties of composite material
dc.title.alternativeFıstık kabuğu katkısının kompozit malzeme mekanik özelliğine etkisi üzerine araştırma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMakine Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPolymer composites
dc.identifier.yokid10145916
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid477783
dc.description.pages80
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess