Show simple item record

dc.contributor.advisorFadıloğlu, Sibel
dc.contributor.authorKeskin Çavdar, Hasene
dc.date.accessioned2020-12-29T13:25:35Z
dc.date.available2020-12-29T13:25:35Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2019-11-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/425867
dc.description.abstractBu tezin amacı, sn-2 pozisyonunda temelde oleik asit, sn-1(3) veya sn-1,3 pozisyonlarında hidrofobik esansiyel amino asit türevlerini içeren yeni bir modifiye yağ elde etmektir. İlk aşamada, rafine edilmiş pirina yağının (ROPO) enzimatik etanoliziyle sn-2 pozisyonu oleik asitçe zengin 2-monoasilgliserol (2-MAG) sentezlendi. Reaksiyon koşullarının optimizasyonu için yüzey tepki metotu kullanıldı; süre (4-10 sa), sıcaklık (45-60ºC), enzim miktarı (10-18 Ağ.%) ve etanol:yağ mol oranı (30:1-60:1). En yüksek 2-MAG verimi (85%), 5 sa reaksiyon süresinde, 45ºC'de, %10 (Ağ.) enzim miktarı ve 50:1 etanol:yağ mol oranı kullanılarak elde edildi. Elde edilen 2-MAG'lerin saflık derecesi %96'nın üzerinde hesaplandı. İkinci aşamada, N-asetil-L-lösin ve N-asetil-L-valin'in saflaştırılan 2-MAG'e bağlanması için metot geliştirildi. Deneysel model tahmini ve reaksiyon şartlarının optimizasyonu için yüzey tepki metodu kullanıldı; reaksiyon süresi (8-24 sa), reaksiyon sıcaklığı (40-55ºC), enzim miktarı (15-30 Ağ.%). En yüksek miktarda N-asetil-L-lösin bağlı ürün (%29) için optimum reaksiyon şartları; sıcaklık 54°C, süre 8 sa ve enzim miktarı %15 (Ağ.) olarak belirlendi. Ayrıca, en yüksek miktarda N-asetil-L-valin bağlı ürün (%16) için sıcaklık 55°C, süre 24 sa ve enzim miktarı %30 (Ağ.) olarak belirlendi. Saflaştırılan ürünlerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ROPO ile kıyaslanarak benzerlikleri ve farklılıkları ortaya kondu. Elde edilen ürünlerin kalorik değeri ROPO'ya göre %18 oranında düşürüldü.
dc.description.abstractThe objective of this thesis was to synthesize and characterize a novel modified lipid which is composed of mainly oleic acid at sn-2 position and hydrophobic essential amino acid derivatives at sn-1(3) or sn-1,3 positions. In the first part, 2-monoacylglycerol (2-MAG) with a high content of oleic acid at sn-2 position was synthesized by enzymatic ethanolysis of refined olive pomace oil (ROPO). Response surface methodology (RSM) was applied to optimize reaction conditions; time (4-10 h), temperature (45-60ºC), enzyme load (10-18 wt%) and ethanol:oil molar ratio (30:1-60:1). The highest 2-MAG yield (85%) was obtained at 45ºC using 10 (wt%) enzyme load and 50:1 ethanol:oil molar ratio for 5 h reaction time. The purity of the obtained 2-MAG was determined as higher than 96%. In the second part, method for the incorporation of N-acetyl-L-leucine and N-acetyl-L-valine into purified 2-MAG was developed. RSM was applied to enhance an empirical model for prediction and to optimize reaction conditions; reaction time (8–24 h), reaction temperature (40–55ºC), enzyme load (15–30 wt%). The optimum reaction conditions were determined as temperature 54ºC, time 8 h, enzyme load 15 (wt%) for the maximum N-acetyl-L-leucine incorporated product yield (29%). Besides, the temperature 55ºC, time 24 h, enzyme load 30 (wt%) were found for the maximum N-acetyl-L-valine incorporated product yield (16%). Some chemical and physical properties of the products were compared to ROPO and similarites and differences were introduced. The caloric values of the products were reduced 18% compared to that of ROPO.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleProduction of modified lipid with incorporation of essential amino acids into refined olive pomace oil and its characterization
dc.title.alternativeRafine edilmiş pirina yağına esansiyel amino asit bağlayarak modifiye yağ üretilmesi ve karakterizasyonu
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-11-28
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmOlive pomace oil
dc.subject.ytmEnzymatic synthesis
dc.identifier.yokid10171047
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid490100
dc.description.pages150
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess