Show simple item record

dc.contributor.advisorKaragöz, Işık Didem
dc.contributor.authorGünay, Asiye
dc.date.accessioned2020-12-29T13:20:59Z
dc.date.available2020-12-29T13:20:59Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/424162
dc.description.abstractİmmün sistemi tetikleyen ve alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olan antijen ve türevleri, alerjen olarak isimlendirilir. Birçok uçucu alerjenler genellikle 15-50kDa arasında bulunan ve suda çözünebilen proteinler veya glikoproteinlerdir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda birçok farklı kaynaktan alerjen proteinleri saflaştırılmış ve tanımlanmıştır. Protein yapısına sahip olan hemen her şey alerjen özelliği gösterebilir ve her alerjen kaynağı çok fazla sayıda alerjik yapı içerebilir. Bu çalışma kapsamında Gaziantep ilinde yaygın olarak peyzaj amaçlı kullanılan Ak Dut (Morus alba L.), Saplı Meşe (Quercus robur L.) ve Prenses Ağacı (Paulownia tomentosa L.) Polenlerinin alerjenik olabilecek protein konsantrasyonları araştırılmıştır. Polen örnekleri disseminasyon dönemlerinde (Nisan-Mayıs ayları) toplanmıştır ve ekstre edilmiştir. Ekstre edilen polen proteinlerinin konsantrasyonları belirlenmiş ve klinik uygulamalarda hazır olarak kullanılan standart alerjen kitlerin protein konsantrasyonları ile kıyaslanmıştır. Sonuçlar değerlendirilmek üzere kaydedilmiştir. Polen protein konsantrasyonlarının belirlenmesinde BCA Protein Assay Kit kullanılmıştır. Kit içeriğindeki protokol doğrultusunda yapılan çalışmada polen örneklerinin belirli oranda dilüe edilerek hazırlanan solüsyonları 562 nm dalga boyunda spektrofotometre cihazı (Thermo Multiskan Go) ile ölçülmüş ve konsantrasyonlar (µg/ml) belirlenmiştir. Böylece alerji panellerinin genişletilmesi için yürütülecek çalışmalara bir temel oluşturulmuştur.Anahtar Kelimeler: Allerji, Polen, Ak Dut, Saplı Meşe, Prenses Ağacı
dc.description.abstractAntigens and their derivatives, which trigger the immune system and cause allergic reactions, are called allergens. Many volatile allergens are water-soluble proteins or glycoproteins, usually between 15 and 50 kDa. To date, allergen proteins from many different sources have been purified and identified. Almost anything that has a protein structure can show allergenic properties and every allergen source can contain a large number of allergic structures. Within the scope of this study, the concentrations of protein which may be allergenic to the pollen of Morus alba L., Quercus robur L. and Paulownia tomentosa widely used for landscaping in Gaziantep province were investigated. Pollen samples were collected and extracted during dissemination periods (April to May). Concentrations of extracted pollen proteins were determined and compared to protein concentrations of standard allergen kits ready for use in clinical practice. The results were recorded for evaluation. BCA Protein Assay Kit was used to determine pollen protein concentrations. In the study carried out in accordance with the protocol of the kit, the solutions prepared by diluting pollen specimens were measured with a 562 nm wavelength spectrophotometer (Thermo Multiskan Go) and concentrations (μg / ml) were determined by the equation. The panel was purged of a basis for work to be done to expand the panel.Keywords: Allergen, Pollen, Morus alba L., Quercus robur L., Paulownia tomentosa L.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleGaziantep`teki Morus alba L. (ak dut), Paulownia tomentosa L. (Prensen ağacı) ve Quercus robur L. (saplı meşe) polenlerinin morfolojisi ve alerjik protein konsantrasyonlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of allergic protein concentrations inpollen and pollen morphology of Morus alba L., Paulowniatomentosa L. and Quercus robur L. in Gaziantep
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-14
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10272688
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid576813
dc.description.pages64
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess