Show simple item record

dc.contributor.advisorUçkun, Berrin
dc.contributor.authorYalçin, Fadime
dc.date.accessioned2020-12-29T13:17:16Z
dc.date.available2020-12-29T13:17:16Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/422839
dc.description.abstractKelime bilgisi yabancı dil öğretimi alanındaki birçok çalışmanın ana odağı olmuştur. Bu nedenle kelime bilgisinin değerlendirilmesini içeren bu çalışmanın yabancı dil öğretimi ve öğrenimi sürecine değerli katkılarda bulunabileceği düşünüldü. Bu tanımlayıcı çalışma bir lisede yürütüldü. Çalışmaya 14-15 yaşları arasında toplam elli-yedi İngilizce hazırlık öğrencisi katıldı. Çalışmanın amaçları için seçilen kavrama test türü olarak çoktan seçmeli ve eşleştirmeli test türleri seçildi. Kelimelerin seçiminde bir çeşitliliğin ve dengenin kurulmasının amacı, çalışmamızda kontrol edilemeyen bir durumdan kaynaklanan etkenleri elemektir. Aslında, aynı kelimelerle ilgili olarak, kavrama testlerinin kişilerin kelime derinliği bilgilerinin güvenilir göstergesiV olup olmadığına geçmeden önce, kelime türlerinin etkileri kişilere verilen testlerdeki başarıları tek tek test edildi. Her bir testte altı soyut isim, altı somut isim, altı hareket bildirmeyen eylem ve altı hareket bildiren eylem olmak üzere toplam yirmi dört tane kelime içeren iki tane test ( Test-A, Test-B) oluşturuldu. Test- A 'da eşleştirmeli olarak test edilen kelimeler Test-B'de çoktan seçmeli olarak test edildi ve Test-B için tam tersi yapıldı. Diğer bir deyişle sınıfın yansı aynı kelimeleri çoktan seçmeli şekilde alırken diğer yarısı eşleştirmeli şekilde aldı. Bunu yapmaktaki amaç, kelimelerin değişik sınıflamaları ile farklı ölçme teknikleri arasındaki etkileşimin öğrenci başarısı üzerindeki etkisini gözlemlemekti. Bilgi toplandıktan sonra, sonuçlar SPSS yoluyla değerlendirildi. Bu nedenle, çoklu regresyon analizi ve bağımsız örneklem t-test kullanıldı. Çalışmanın önemli bulgulardan bir tanesi, öğrencilerin eşleştirmeli ve çoktan seçmeli gibi kavrama ölçen kelime testlerindeki başarıları, Kelime Bilgisi Ölçeği (VKS) gibi kelimenin kullanımına yönelik bir kelime testindeki başarılarının yordayıcısı olamadığıdır. Diğer bir önemli bulgu ise eğer bir ölçme tekniği sadece fiillerden ( hareket bildiren ve hareket bildirmeyen eylemler gibi) veya soyut kelimelerden ( hareket bildirmeyen eylemler ve soyut isimler gibi) oluşuyorsa, ölçme biçimi öğrencilerin başarılarını belirlemede anlamlı bir etkendir. Öte yandan, ölçme sadece isimleri (soyut ve somut isimler gibi) veya somutluk ifade eden kelimeleri ( hareket bildiren eylemler ve somut isimler) içeriyorsa, ölçek çeşidi anlamlı bir faktör değildir.
dc.description.abstractVocabulary has been the main concern of many studies in foreign language teaching field. Therefore, the present study was carried out in the belief that further research dealing with the assessment of lexical knowledge may bring valuable contributions to second language teachingMearning process. This descriptive study was carried out in secondary school medium. There were a total of fifty- seven preparatory students. The subjects were between 14-15 years old. The two receptive tests which were chosen for the purposes of this study were the multiple-choice and matching tasks. The purpose in establishing a variety and balance in choice of vocabulary items was to eliminate unwanted contamination in our research results due to any uncontrolled conditions. As a matter of fact, the effects of the four parts of speech on subjects' performance in the given tests were individually tested before moving onto determine whether receptive tests were reliable indicatorsIll of our subjects' depth of knowledge regarding the same lexical items. Two tests were constructed (Test- A, Test-B), each of which contained twenty-four items which were comprised of six abstract nouns and six state verbs in the matching format; six action verbs and six concrete nouns in the multiple- choice format (Test- A). The words which were tested through matching format in Test-A were tested through multiple- choice format in Test-B and vice versa. In other words, half the class took the test of the same items in multiple- choice format while the other half did so in the matching format. The purpose of doing this was to observe the differences in subjects' performance in relation to different parts of speech. After the data were collected, the results were analyzed by means of SPSS. Therefore, regression analysis and independent samples t- test were conducted. One of the main findings was that subjects' success in recognition types of vocabulary tests such as multiple-choice and matching tests will not be a significant predictor of subjects' success in productive types of vocabulary tests such as the Vocabulary Knowledge Scale. Another main finding was that if a measurement technique consists of verbs only (i.e. state or action verbs) or words of abstraction (i.e. state verbs or abstract nouns), test type plays a significant role in subjects' performance in these tests. On the other hand, test type is not a significant factor for vocabulary tests containing nouns only (i.e. abstract or concrete nouns) or words of concreteness ( action verbs and concrete nouns).en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.subjectİngiliz Dili ve Edebiyatıtr_TR
dc.subjectEnglish Linguistics and Literatureen_US
dc.titleA Study of the extent to which receptive types of vocabulary knowledge indicates subjects depth of vocabulary knowledge (A case study in a secondary school medium)
dc.title.alternativeAlgılamaya yönelik kelime bilgisi sınavlarının, öğrencilerin dağarcıklarındaki kelimele ait bilgi derinliğini ne derece belirlediğini araştıran bir çalışma (Bir lisede örnek bir çalışma)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmForeign language teaching
dc.subject.ytmVocabulary
dc.subject.ytmHigh schools students
dc.subject.ytmExamination
dc.subject.ytmHigh schools
dc.subject.ytmPerception
dc.subject.ytmStudent achievement
dc.subject.ytmEnglish
dc.subject.ytmStudent achievement
dc.identifier.yokid141536
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid137257
dc.description.pages127
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess