Show simple item record

dc.contributor.advisorYokaş, İbrahim
dc.contributor.advisorGürdoğan, Arzu
dc.contributor.authorAtabey, Selma
dc.date.accessioned2020-12-29T13:16:11Z
dc.date.available2020-12-29T13:16:11Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/422469
dc.description.abstractDünya nüfusundaki hızlı artış ve sanayileşmede yaşanan gelişmeler çevre ve insan sağlığı konularında pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Sorunların başında tarımda üretim artışı sağlamak için yoğun olarak kimyasal girdi kullanılması gelmektedir. Çevre sorunlarının sürekli artması ve tehdit edici boyutlara gelmesi, ekolojik sistem dengelerini korumaya yönelik sürdürülebilir bakış açıları geliştirilmesine yol açmıştır. Yaşanan bu gelişmeler ekolojik dengeyi bozmadan üretimi sağlayacak sistemlerin geliştirilmesini gerekli kılmış ve geliştirilen sistemler arasında 'Organik Tarım Sistemi'ni ön plana çıkarmıştır. Organik tarım insana ve çevreye dost bir üretim şeklidir. Ülkemiz doğal güzellikleri, tarihi çekicilikleri, sosyo-kültürel özellikleri ile alternatif turizm türlerine uygun potansiyele sahiptir. Doğal, kültürel ve tarihi değerlerin kaynak olarak kullanıldığı turizm sektöründe, özellikle çevre üzerindeki olumsuz etkilere karşı alternatif olarak ortaya çıkan sürdürülebilirlik yaklaşımlarından biri eko-turizmdir. Turizm etkinliklerinin geleneksel çekicilikleri olarak kabul gören deniz-kum-güneş üçlüsüne olan talep günümüzde yerini gezmek-öğrenmek-tanımak bileşenlerine bırakmaya başlamıştır. Bu bileşenlerin en iyi gerçekleştiği turizm türü de eko-turizmdir. Eko-köyler, ekolojik, ekonomik ve sosyo-kültürel anlamda sürdürülebilir yerleşim modelleridir. Çandır, eko-turizm arzının temel parçalarını oluşturan zengin doğal yapısı, tarihi ve kültürel kaynakları nedeniyle örnek çalışma alanı olarak seçilmiştir. Planlanan turizm gelişiminin başarıya ulaşmasındaki önemli etkenlerden birisi de yerel halktır. Yerel halkın turizmin gelişimine, faaliyetlerine, işletmelerine ve turistlere karşı tutum ve davranışları olumlu veya olumsuz etkiler doğurabilir. Bu sebeple yerel halkın turizmin gelişimine karşı tutumları bilinmeli ve bu bilgiler ışığında gerekli çalışmalar için planlar yapılmalıdır. Araştırma, yerel halkın model eko-köy projesi çerçevesinde organik tarım, çevre ve eko-turizm konularında farkındalıklarının tespiti amacıyla yapılmıştır. Halk Çandır'ın zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu fakat bu potansiyeli yeterince kullanamadığını düşünmektedir. Ayrıca halkın Çandır'ın çeşitli altyapı problemlerinin olduğu düşünceleri değerlendirilmesi gereken konular olarak ortaya çıkmıştır. Çandır halkı aynı zamanda turizmin gelişmesi için turizm yatırımlarının artması gerektiğini ve turizmin şehirde istihdam olanaklarını artıracağını düşünmektedir.Çalışma kapsamında, alanla ilgili kaynak taraması, yerel halk ve ilgili kurum yetkilileri ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bunun yanında, sorgulama kâğıdı (anket) hazırlanmış, yerel halka ve turizm işletmecilerine uygulanmıştır. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş, ikinci bölüm ve üçüncü bölümde konuyla ilgili kuramsal açıklamalara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde Çandır'ın genel özellikleri, doğal, tarihi, kültürel ve arkeolojik çekicilikleri incelenmiş ve konu itibariyle araştırılmakta olan Çandır'ın tarihçesi, coğrafi konumu, ulaşımı, mevcut eko-turizm potansiyeli ele alınmıştır. Çalışmanın beşinci bölümünde alan araştırmasının detayları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bölümde araştırmanın modeli ve hipotezlerine, evreni ve örneklemine, veri toplama aracı ve tekniklerine yer verilmiş, verilerin analizi ve güvenilirliliği ile ilgili açıklamalarda bulunulmuştur. Altıncı bölüm, elde edilen veriler çerçevesinde araştırmanın bulgularının yer aldığı bölümdür. Bu bölümde veriler istatistikî yöntemlerle analiz edilerek bulgular ortaya konmuş ve yorumlamalarda bulunulmuştur. Araştırmada bulgular, yerel halkın genel olarak kırsal turizmin gelişiminin ekonomik sosyal ve çevresel açıdan olumlu sonuçlar yaratacağı görüşünde olduğunu ve organik tarım çalışmalarına katılmak istediklerini göstermektedir. Son bölüm olan yedinci bölümde ise elde edilen bulgular çerçevesinde sonuçlar değerlendirilmiş ve bu doğrultuda öneriler getirilmiştir.Anahtar Kelimeler; Eko-turizm, Turizme Yönelik Tarım Uygulamaları, Tarım ve Çevre, Çandır, Ekolojik Köy.
dc.description.abstractRapid increase in the world population and the developments in the industrialization gave birth to many problems relating human health and the environment. Environmental problems reach to the threatening dimensions. This has led to the development of sustainable perspectives to protect the ecological system balances. Then, they make it essential to produce new systems which are not harmful to the ecological balance. Moreover, among the developed systems `Organic Agriculture System` comes into prominence. One of the core reasons is the intensive use of chemical inputs in agriculture in order to increase production dramatically. Organic farming is a form of agriculture in which chemical inputs are strictly excluded.Our country's natural beauty, historical charm with the socio-cultural characteristics of the types of alternative tourism has great potential. In tourism sector, where natural, cultural and historical values are utilized as resource, eco-tourism is one of the alternative approaches of sustainability, especially emerging against negative impacts on environment. Today demand to components, touted as the traditional charm of tourism activities trio of sun, sea and sand changed as visiting, finding and recognizing. Best option for this components is eco-tourism. Eco-villages are models of sustainable settlements in cultural, ecological and economic context. Çandır was preferred for the case study because of its rich natural, historical and cultural resources which were seen as main parts of eco-tourism supply. To be able to pan out of targeted tourism development, one of the important factors is host communities. Residents' attitudes toward tourism's development, activities, enterprises and tourists can produce positive or negative effects. Therefore residents' attitudes towards tourism development should be known and in the light of this information plans should be done. People of Çandır think that Çandır has a rich tourism potential but can't use this potential. In addition to this, people of Çandır think that Çandır has some infrastructure problems . Local people think that investment of tourism should be increased to improve tourism and tourism can raise the possibility of employment, also. Within this study methodology includes literature search and questionnaires with local people and tourism manager. Besides, inquiry papers (survey) has been applied to the local public and tourism operators. The research has 7 parts. Theoretical explanations about the topic are placed in first,second and third parts. In fourth part, general, natural, historical, cultural and archeological aspects of Çandır are examined and history, geography, transportation, tourism and ecotourism of Çandır are discussed. The information about survey research was given in fifth part of the study. Research model and hypothesis, universe and its sample, data collection tools and techniques were mentioned in this part. Then the process of analyses and reliability of the research were explained. Sixth part of the study includes research findings. Data was analysed by using the statistical program and, research findings and discussions were given in this part of the study. Findings indicate that residents' attitudes about the economic, social and environmental impacts of rural tourism are in general favorable and that they want to participate in rural tourism activity. The results were evaluated in the frame of findings and, recommendations were developed according to results in the last part of the study.Key Words; Eco-tourism, Agriculture Practıce for Tourism, Agriculture and Environment, Çandır, Eco-village.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleOrganik tarım ve eko-turizm uygulamalarına geçiş sürecinde çandır köyü örneği
dc.title.alternativeÇandir village sample at transition to organic agriculture and eco-tourism applications
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇevre Bilimleri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10094946
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid415430
dc.description.pages190
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess