Show simple item record

dc.contributor.advisorErcan, Ertan
dc.contributor.authorÖzkahya, Pinar
dc.date.accessioned2020-12-29T13:15:31Z
dc.date.available2020-12-29T13:15:31Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/422227
dc.description.abstractGüney Ege kıyılarında balık yetiştirme kafesleri etrafında doğal olarak dağılım gösteren kara midye (Mytilus galloprovincialis)'nin biyoekolojik özelliklerine kafes yetiştiriciliğinin etkilerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma, Güllük Körfezi, Kazıklı Liman'ında Mayıs 2013- Mayıs 2014 tarihleri arasında yürütülmüştür. Yapılan çalışmada bu canlının biyoekolojik özelliklerini ortaya koyabilmek için su kalitesi (su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, pH, iletkenlik, tuzluluk, secchi derinliği, forell skalası, amonyum azotu, nitrit azotu, nitrat azotu, toplam fosfor, klorofil-a, askıda katı madde, TRIX indeksi) parametreleri, fitoplankton kompozisyonu, midyelerin büyüme oranları (ağırlıkça ve boyca mutlak, anlık, oransal ve spesifik büyüme), midyelerin yaş tayini, midyelerin biyokimyasal besin kompozisyonları (nem, yağ, kül, protein, karbonhidrat analizleri) ve gonadal gelişim safhaları aylık olarak takip edilmiş ve seçilen iki noktada karşılaştırmaları yapılmıştır. Elde edilen veriler ulusal / uluslararası sınır değerlere ve yapılan istatistiksel metodlara göre değerlendirilmiştir.Çalışma sonucunda elde edilen biyolojik verilerle bölgenin potansiyel midye yetiştiriciliği için uygun olduğu, bölgede midye yetiştiriciliğinin yapılması gerektiği ve bunun ülkemize ekonomik kazanımlar sağlayacağı ortaya konmuştur.
dc.description.abstractThis study which has been done in the purpose of determination the effects of cage culture on bioecological features of black mussel (Mytilus galloprovincialis) which distribute naturally around aquaculture cages on the South Aegean shores has been realised on Kazıklı seaport, Gulluk Bay between May 2013 and May 2014.In the study, to show this creatures bioecological features (temperature, dissolved oxygen, pH, electrical conductivity, salinity, secchi depth, forell scale, ammonium nitrogen, nitrite nitrogen, nitrate nitrogene, total phosphorus, chlorophyll-a, particulate matter, Trıx index) parameters, phytoplankton composition, growth rates (weight- height absolute instantaneous, ratios and specific growth) age determination of mussels, their biochemical nutrition composition (moisture, lipid, ash, protein, carbonhydrate analysis) and gonad development stages have been monitored montly and compared at two chosen sample station. Collected data have been evaluated according to national and international limit values and statistical methods.It shows that depending on gained biological data, the area is suitable for potential mussel cultivation, this is necessary and it will bring advantage to our country.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleGüllük Körfezi`ndeki su ürünleri üretim alanlarında Mytilus galloprovincialis`in biyoekolojik özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of bioecological features of Mytilus galloprovincialis in aquaculture areas at Güllük Bay
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBioecology
dc.subject.ytmCanning mussel
dc.identifier.yokid10099666
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid415424
dc.description.pages150
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess