Yiyeceklerdeki aliminyum`un atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile tayini
dc.contributor.advisor | Yaman, Mehmet | |
dc.contributor.author | Akdeniz, İsmail | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:15:27Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:15:27Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/422204 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, süt ve meyva sulan örneklerindeki Alüminyum, Alev Atomik Absorpsiyon Spektrofotornetresi ile tayini amaçlanmıştır. Süt ve meyva sularının yaş çüzünürîeştiril meşinden sonra, Aluminyum'un kupferron ligandıyla kompleksi oluşturulup aktif karbon üzerine aösorplanmıştır. Yapılan çalışmalarda zenginleştirme için komplekslestirici olarak kupferron seçildi ve optimum pH aralığının 4.5-6.0 olduğu gözlendi. Bu teknikle süt ve meyva sulan örneklerindeki 15-200.ugr L~' aralığı ndaki Alüminyum miktarlarının tayin edildiği gözlenmiştir. Yöntemin relatif standart sapması % 8.8 ugr/Ldir.ANAHTAR KELİMELER : Alüminyumun tayini, önder iştir me.. Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi, Süt ve meyva sularının analizleri | |
dc.description.abstract | In this work, the determination of Aluminium in milk and fruit juices with Flame Atomic Absorption Spectrophotometry is proposed. After wet ;ashing of milk and fruit juices, Aluminium is chelated with cupferron and is adsorbed on the activated carbon. Cupferron was preferred as complex! ng reagent for ensichrnent and optimum working range is pH 4.5-6.0 when cupferron was used. The analytical scheme allows the precise determination of 15-200 jig L~J in the biological fluids such as milk and fruit juices. The relative standard deviation was observed as % 8.8 ug L` ].KEY WORDS : Aluminium determination, Preconcentration, Atomic Absorption Spectrophotometry, Analysis of milk and fruit juices | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Yiyeceklerdeki aliminyum`un atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile tayini | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Atomic absorption spectroscopy | |
dc.subject.ytm | Fruit juices | |
dc.subject.ytm | Milk | |
dc.subject.ytm | Aluminum | |
dc.identifier.yokid | 33538 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | FIRAT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 33538 | |
dc.description.pages | 77 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |