Show simple item record

dc.contributor.advisorYeniocak, Mehmet
dc.contributor.authorKahveci, Süleyman
dc.date.accessioned2020-12-29T13:15:04Z
dc.date.available2020-12-29T13:15:04Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/422071
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, ağaç malzeme üst yüzeyleri için bitki ekstraktları ve sıvıcam karışımından, yıkanma, yanma ve su alma gibi istenmeyen özelliklere karşı dayanıklı, doğal, insan ve çevre sağlığına zararsız renklendirici malzemeler geliştirmektir. Böylece, bitkilerden elde edilmiş boyaların kullanım alanını sadece iç mekânlarla sınırlı bırakmayıp, aynı zamanda, deniz araçları, park ve bahçe mobilyaları, ahşap çocuk oyun parkları, ahşap ev gibi dış mekanlarda kullanılan ve her türlü ahşap yapılarda kullanılabilirliğini sağlayarak daha geniş alana yaymaktır. Bu amaçla; ağaç malzeme olarak sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve kayın (Fagus orientalis L.) türleri, boyar bitki olarak sumak (Cotinus coggygria SCOP) ekstraktı ve mordan olarak tamamen doğal meşe külü ve üzüm sirkesi (CH3COOH) kullanılmıştır. Elde edilen boyar ekstrakt içerisine belirlenen oranlarda (%20) sıvıcam eklenerek vakum ile emprenye ve klasik daldırma metotlarıyla ağaç malzemeye uygulanamıştır. Emprenye edilen ağaç malzeme; yanma (ağırlık kaybı, sıcaklık, CO, O2 ), yıkanma (pH 3 v3 7, sıcaklık 100C, 220C ve 400C) ve su iticilik testleri uygulanarak elde edilen veriler ışığında sıvıcam doğal boya karışımlarının ağaç malzemenin yanma ve yınama özellikleri üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Sonuç olarak yanma dtestlerinde, sumak ve mordan karışımları ile muamele edilen örneklerinin her iki emprenye metodunda da yanma sonucu ağırlık kaybı değerleri herhangi bir işlem görmemiş ham odun örnekleri verileri ile kıyaslandığında yanmaya karşı direnci iyileştirmediği gözlenmiştir. Yıkanma deneylerinde, Sumak ve mordanlı konsantrasyonlarının sıvıcamlı karışımlarının, sıvıcamsız karışımlara oranla yıkanmayı arttırdığı gözlenmiştir. Su alma ve su iticilik testlerinde ise, kontrol ve meşe külü ile mordanlanan çözeltilerin uygulandığı örneklerde sıvıcamın su alma değerlerini arttırdığı, su iticilik oranlarının bağlı doğru orantılı olarak değiştiği gözlenmiştir. Üzüm sirkesi ve sıvıcam karışımlarının sarıçam örneklerinde su almayı azalttıkları, kayın türünde ise yakın değerler gözlenmiştir. Sumak mordan ve sıvıcam karışımlarının su alma oranlarını arttırdığı gözlemlenmiştir.
dc.description.abstractThe purpose of this study, the top surface of wood materials from plant extracts and mixtures for liquid glass, washing, fire and water resistant making unwanted features such as natural harmless coloring materials to improve human and environmental health. For this purpose; Scots pine in wood (Pinus sylvestris L.) and beech (Fagus orientalis L.) species, sumac dye plants (Cotinus coggygria SCOP) extract and completely natural oak ash as mordant and wine vinegar (CH3COOH) is used. The resulting dye is extracted into the specified proportions (20%) was added sıvıca I applied to the wood materials with impregnation and conventional dipping method with vacuum. The impregnated wood material; combustion (weight loss, temperature, (CO, O2), wash (pH 3 v3 7, temperature (10˚C, 22ºC ve 40°C) and water repellency test in light of the data obtained by applying liquid glass I natural dye mixture of wood combustion and effects on .mu.m properties of the materials are determined.As a result, the combustion dtest in both impregnation method of the samples treated with the sumac and mordant mixture in combustion, weight loss value was observed that any untreated raw wood samples resistance to burning when compared with data optimization. Washing experiments, the concentration of mordant liquid glass Sumac and the mixtures were observed to increase compared to liquid glass washing mixture. In water intake and water repellency test, control and sample solution were applied to oak mordanted ash increases liquid glass dewatering values, ranged in line dependent ratio of water repellency. I liquid glass mixture of wine vinegar and pine samples they decrease the water intake, the values have been observed close to the beech species. Sumac liquid glass mixtures of purple and has been observed to increase the rate of water take.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAğaç İşleritr_TR
dc.subjectWood Productsen_US
dc.titleBoyacı sumağı (Cotinus coggygria) sıvıcam karışımı ile emprenye edilen bazı ağaç malzemelerin yanma ve yıkanma dirençlerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of combustion and leaching resistance of some wood species treated with painters sumac (Cotinus coggygria) and liquid glass mixed
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentAğaç İşleri Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10130905
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid477895
dc.description.pages108
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess