Açık deniz kafes sistemlerinde deniz balığı yetiştiriciliğinin su kalitesine etkisi
dc.contributor.advisor | Ercan, Ertan | |
dc.contributor.author | Akdoğan, Mehmet Emin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:14:53Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:14:53Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/421998 | |
dc.description.abstract | Doğal ortamlarda amonyak, nitrat, nitrit, fosfat ve diğer inorganik maddelerin normalden fazla açığa çıkması ötrofikasyonun başlıca nedenlerini oluşturmaktadır. Balık yetiştiriciliğinde oluşan atıkların bu besin tuzlarının kaynağını oluşturduğu yapılan çalışmalarda bildirilmiştir. Bu atıkların denizel ortama girişi sadece su kalite parametrelerini değiştirmekle kalmayıp bentik canlıları da etkilediği ve ötrofikasyon riskini artırarak denizel alanın hassas alan haline gelmesine neden olduğu araştırmalarda belirtilmiştir.Bu çalışmada 1000 ton/yıl kapasiteli, açık deniz kafes sistemlerinde yetiştiricilik yapan bir balık çiftliğinin, bir yıl süre ile su kalitesi takipleri yapılmıştır. Elde edilen veriler Trix indeksi hesaplanarak kafeslerin çevresindeki ötrofikasyon riski araştırılmıştır. Çalışma sonucunda yapılan analizlerde klorofil a değeri ölçüm değerlerinin altında olduğu için Trix değeri mevcut denklem ile hesaplanamamıştır. Bu durum Trix indeksinin açık denizde kirlilik takibi için yeterli olmadığını göstermektedir. | |
dc.description.abstract | More than usual increase of ammonia, nitrate, nitrite, phosphate and other inorganic materials are the major parameters of eutrophication at natural environment. Many studies show that effluents from aquaculture systems are the source of these nutrients. At the other studies, marine areas are transformed into sensitive areas cause of the entrance of these wastes in to the marine environment and its affects water quality, benthic organisms and increases the risk of eutrophication. In this study, water quality and eutrophication risk of 1000 tons/year capacity of marine cage fish farm was examined by calculation of Trix along a year.In study results, Trix index with existing equation could not calculated chlorophyll a value because it is below the measured value in the analyzes. This shows, that not enough for the open sea pollution monitoring of Trix index. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Açık deniz kafes sistemlerinde deniz balığı yetiştiriciliğinin su kalitesine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of marine fish farming on the water quality at off-shore cage systems | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | TRIX indicator | |
dc.subject.ytm | Eutrophication | |
dc.subject.ytm | Aquatic products | |
dc.subject.ytm | Natural environment | |
dc.identifier.yokid | 10125541 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 438058 | |
dc.description.pages | 81 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |