Show simple item record

dc.contributor.advisorToker, Hilmi
dc.contributor.authorSancar, Emrah
dc.date.accessioned2020-12-29T13:14:27Z
dc.date.available2020-12-29T13:14:27Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/421837
dc.description.abstractBu çalışmada, ısıl işlem gören Sarıçam odununun bazı fiziksel, mekanik ve biyolojik direnç özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 120°C, 150°C ve 180°C derecede 2 saat, 6 saat ve 10 saat ısıl işlem uygulanan deney örneklerinin tam kuru yoğunluk, eğilme direnci, elastikiyet modülü, basınç direnci, beyaz çürüklük ve kahverengi çürüklük mantarına karşı dirençleri değerlendirilmiştir.Çalışma sonuçlarına göre, tam kuru yoğunluk değerlerinde kontrol gurubuna göre ısıl işlem uygulanan deney örnekleri düşüş göstermiştir. En yüksek eğilme ve basınç direnci kontrol örneklerinde elde edilirken, en düşük eğilme ve basın direnci değerleri 180°C' de 10 saat ısıl işlem gören deney örneklerinde elde edilmiştir. Tez çalışmasında ısıl işlem gören deney örneklerin elastikiyet modülü değerlerinde düşüşler gözlemlenmiştir. Biyolojik test sonuçlarına göre, ısıl işlem süresi ve sıcaklığın artmasına paralel olarak deney örneklerinin ağırlık kaybı değerleri azalmıştır.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine some physical, mechanical, and biological properties of heat treated Scots pine wood. For this purpose, oven-dry density, bending strength, modulus of elasticity, compression strength, white decay and brown decay fungus of experiment samples applied heat treatment for 2 hours, 6 hours and 10 hours at 120°C 150°C, and 180°C were tested.According to study results, oven dry density values of heat treated Scots pine wood specimens were decreased. While the highest bending and compression strength values were obtained with unheated (control) specimens, the lowest bending and compression strength values were observed heat treated for 10 h at 180oC. It was observed on thesis studying that elasticity module values of heat treated Scots pine wood were decreased. According to biologic test results, weight losses of heat treated Scots pine wood specimens were decreased with treatment temperature and time.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAğaç İşleritr_TR
dc.subjectWood Productsen_US
dc.titleIsıl işlem uygulanmış sarıçam odununun bazı fiziksel mekanik ve biyolojik özellikleri
dc.title.alternativeSome physical, mechanical, and biological properties of heat treated scots pine wood.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentAğaç İşleri Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10110250
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid430123
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess