Show simple item record

dc.contributor.advisorDinçer, Hasan
dc.contributor.authorHapçioğlu, Yöntem
dc.date.accessioned2020-12-29T13:14:17Z
dc.date.available2020-12-29T13:14:17Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2020-12-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/421791
dc.description.abstractEKMEK MAYASI FERMENTASYONUNDA ÖNGORU MODELİ Yöntem Hapçıoğlu Anahtar Kelimeler: Ekmek Mayası, Saccharomyces cerevisiae, öngörü Modeli, Simulasyon, Isı Transferi. Özet: Ekmek mayası, Saccharomyces cerevisiae, üretiminin optimizasyonunda kullanılan parametreler proses sırasında birbirlerini ters yönde etkilemektedir. Ekmek mayasının kompleks metabolizmasının yanında pek çok dış değişken de prosese etki etmektedir, iklim şartlan, soğutma suyu ve üretim kapasiteleri bu değişkenlerden bazılarıdır. Proses sırasında, tüm bu değişkenlerin etkilerine bağlı olarak ortaya çıkan şartlara göre bazı kritik kararların alınması gerekebilir. Bu durumda, model öngörülü kontrol mantığı ile çalışan otomatik bir sistem karar mekanizmasını daha güvenli kılar ve prosesi daha iyi anlamaya yardımcı olur. Pak Biyoteknoloji Merkezinde proses bir SCADA programı kullanılarak kontrol edilmektedir. Bu SCADA sistemine ek olarak, dinamik bir proses modeli geliştirilmiş ve MATLAB-SIMULINK'te çalıştırılmıştır. Model, maya büyümesini, ısı transferini, reaktörü ve prosesi tanımlayan denklemlerden oluşmaktadır. Simülasyon sonuçlan fermentasyon verilerine oldukça yakındır. Bu modelin yardımıyla, SCADA programındaki veriler de kullanılarak maya büyümesi, fermentasyon sırasında tüketilecek su miktarı ve fermentasyon sıcaklığı öngörülebilir. Model ayrıca ölçek büyütme ve reaktör tasarımı işlemleri için de kullanılabilir.
dc.description.abstractPREDICTIVE MODEL FOR BAKER'S YEAST FERMENTATION Yöntem Hapçıoğlu Key Words: Baker's Yeast, Saccharomyces cerevisiae, Predictive Model, Simulation, Heat Transfer. Abstract: In the production of baker's yeast, Saccharomyces cerevisiae, the process can be optimized by using the parameters which have contradictory effects. As well as the complex metabolism of the baker's yeast, there are some external varibles affecting the process. Climate conditions, cooling water and production capacities are some of these variables. According to the conditions arised from the effects of these variables, some critical decisions might have to be taken. So, an automatic system using model predictive control can make the decision mechanism more reliable and help to get a better understanding of the process. At Pak Biotechnology Center (PBC), a SCADA program is controlling the process. In addition to this SCADA program a dynamic model has been established in MATLAB-SEMULINK. The model consists of equations defining yeast growth, kinetics and heat transfer. The results of simulations show a reasonable good fit to the fermentation data. With the help of this model, it is possible to predict the yeast growth the amount of water that will be consumed and fermentation temperature by using the data in the SCADA program during the fermentation. The model can also be used to control and scale up of the process and even for reactor design.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectElektrik ve Elektronik Mühendisliğitr_TR
dc.subjectElectrical and Electronics Engineeringen_US
dc.titleEkmek mayası fermentasyonunda öngörü modeli
dc.title.alternativePredictive model for bakers yeast fermentation
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-22
dc.contributor.departmentElektronik ve Haberleşme Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFermentation
dc.subject.ytmYeasts
dc.subject.ytmBread
dc.identifier.yokid78254
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid78254
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess