Turizm eğitimi alan öğrencilerin staj eğitimi sürecinde yönetici ve işgören davranışlarının etik boyutunu değerlendirmeleri üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Olcay, Atınç | |
dc.contributor.author | Sürme, Metin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:11:13Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:11:13Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/420882 | |
dc.description.abstract | Felsefi bir disiplin olan etik, insan eylemlerini konu alır. Bu doğrultuda turizm sektörünün emek-yoğun özelliği göz önünde bulundurulduğunda, işletmelerde etik uygulamaların gereklilik olduğu çok açıktır. Ayrıca bir işletmenin etkili ve verimli olabilmesi için, personelin görevlerini ve davranışlarını etik ilkeler doğrultusunda düzenlemeleri esastır. Turizm etiğinin amacı; mesleki grubun çıkarlarını korumak, meslek üyelerinin ve hizmet alan kişilerin refahını sağlamak, mesleği ve mesleği icra eden kişileri toplumda saygın kılmak ve mesleğin objektifliğini artırmaktır. Bu kapsamda araştırmanın amacı, turizm işletmelerinde yönetici ve işgören davranışlarının etik boyutunun, stajyer öğrenci gözüyle değerlendirilmesi olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte öğrencilerin sahip olduğu demografik değişkenlere bağlı olarak etik davranışları değerlendirme düzeylerinde farklılık gösterip göstermediği ise ikincil amaç olarak belirlenmiştir. Bu amacın gerçekleşebilmesi için 01.10.2014 ile 15.12.2014 tarihleri arasında Gaziantep'te Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu ile Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne kayıtlı 308 öğrenciye anket uygulanmıştır. Araştırmada etik davranışları değerlendirmek üzere hazırlanan sorular, `mesleki gelişime fırsat sağlama sorumluluğu, eşit davranma sorumluluğu, tacizden sakınma sorumluluğu, çalışma hayatının kalitesini yükseltme sorumluluğu, özel hayatın gizliliği hakkına saygılı olma sorumluluğu, topluma ve stajyerlere örnek olma sorumluluğu` olmak üzere 6 boyut altında sınıflandırılmıştır. Sonuç olarak stajyer öğrencilerin gözüyle işgörenlerin yöneticilere kıyasla daha fazla etik davranışlar sergiledikleri tespit edilmiştir. Bununla birlikte stajyer çalışanların, yönetici/işgören davranışlarının etik boyutunun değerlendirilmesine bağlı olarak eğitim düzeyinin, cinsiyetin, staj gördükleri işletme türünün ve staj gördükleri departmanlar arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | Ethics as a philosophical discipline is about human actions. It is obvious, considering the labor-intensive characteristic of the tourism industry, that ethical applications are necessary in tourism businesses. Besides, it is essential for a business to arrange the tasks and behaviors of its staff based on ethical principles in order for that business to be effective and efficient. The goal of ethics in tourism is to protect the interests of this occupational group, ensure the welfare of occupational members and service receivers, make the profession and professionals respectable in the relevant society and to increase the objectivity of the profession. The goal of this study, in this context, was an assessment of the ethical aspect of the behaviors of managers and staff in tourism businesses from the perspective of intern students. A second goal was to determine whether ethical behaviors differ depending on demographic variables. In order to perform this study, a questionnaire was applied to 308 students attending to a Vocational School of Tourism and Hotel Management in Gaziantep and to the Department of Gastronomy and Culinary Arts in the Faculty of Fine Arts of Gaziantep University. The questions prepared to assess ethical behaviors were categorized in six groups including `the responsibility of providing opportunities for professional development, the responsibility of equal treatment, responsibility of avoiding harassment, the responsibility of increasing the quality of work life, the responsibility of respecting the right of privacy and the responsibility of setting an example for the society and intern students. It was concluded that, from the perspective of interns, staff members displayed more ethical behaviors compared with managers. However, statistically significant differences were determined between the ethical assessment of manager/staff behaviors by intern students and their educational levels, their sexes, the type of business where they carry out their internships and the departments in which they carry out their internships. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Turizm eğitimi alan öğrencilerin staj eğitimi sürecinde yönetici ve işgören davranışlarının etik boyutunu değerlendirmeleri üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | A study on the assessment of the ethical aspect of manager and staff behaviors in the internship period by students who receive tourism education | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Managers | |
dc.subject.ytm | Workers | |
dc.subject.ytm | Manegerial behavior | |
dc.subject.ytm | Ethics | |
dc.subject.ytm | Education | |
dc.subject.ytm | Tourism | |
dc.subject.ytm | Tourism education | |
dc.subject.ytm | Training | |
dc.identifier.yokid | 10077859 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 405527 | |
dc.description.pages | 168 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |